Uit elkaar gaan: goed idee of
blijven we samen?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Uit elkaar gaan

Uit elkaar gaan

Wanneer je relatie steeds verder in de knel raakt, kan de twijfel toeslaan. Gaan we uit elkaar of doen we er toch alles aan om samen te blijven? De vraag ‘uit elkaar gaan of samenblijven’ wordt nog lastiger als er kinderen bij betrokken zijn. Er razen allerlei gedachten, twijfels en zorgen door je hoofd. Wat nu? Het is belangrijk dat je prioriteiten stelt en samen met je partner de juiste afwegingen maakt. Het is altijd jullie beslissing! We kunnen jullie echter wel op weg helpen met extra inzichten en professioneel advies vanuit de relatietherapie.

Hoe zien jullie de toekomst voor ogen?

Zolang als er twijfel is, is er mogelijk nog toekomst voor jullie relatie. Jullie hebben blijkbaar nog niet allebei de handdoek in de ring gegooid. Wel is het belangrijk om uiteindelijk tot een goede en duidelijke beslissing te komen. Ga het gesprek aan met elkaar en praat over hoe jullie op dit moment tegen jullie relatie aankijken:

  • Wat gaat er niet goed?
  • Wat stoort je aan de ander?
  • Wat zouden jullie allebei kunnen veranderen?
  • Wat gaat er wel goed binnen jullie relatie?
  • Welke verwachtingen heb jij voor de toekomst?
  • Matchen jouw verwachtingen met die van je partner?
  • Hoe zou jouw ideale relatie eruitzien?
  • Welke compromissen zouden jullie kunnen maken?

Door antwoord te geven op deze vragen, creëren jullie een realistisch beeld van hoe het ervoor staat met jullie relatie. Om ervoor te zorgen dat het een constructief gesprek wordt, is het een aanrader om jullie hierin te laten begeleiden door een relatietherapeut.

Wel of niet bij elkaar blijven voor de kinderen?

Heb je samen kinderen, dan speelt ook deze vraag op. Iedereen weet dat een scheiding een grote impact kan hebben op kinderen. Het kan de emotionele ontwikkeling, de schoolprestaties en het algeheel welzijn van kinderen negatief beïnvloeden. Er zijn stellen die er, ondanks alle relatieproblemen, voor kiezen om pas uit elkaar te gaan als de kinderen op eigen benen staan. Daarentegen zijn er ook stellen die juist heel bewust kiezen om uit elkaar te gaan in de veronderstelling dat dit beter is voor de kinderen. Wanneer er veel spanningen of ruzie is, kunnen de kinderen hier in het dagelijkse leven veel last van hebben. Juist door uit elkaar te gaan zal iedereen meer rust ervaren en gelukkiger zijn. Het hangt dus geheel van jullie situatie af of het verstandig is om uit elkaar te gaan of om samen te blijven vanwege de kinderen.

Heeft je relatie nog kans?

Of je relatie nog kans heeft, hangt van vele factoren af. Wanneer alles niet zo loopt als je had gewenst, is het lastig om alles goed te analyseren en op een rij te zetten. Als je kiest om bij elkaar te blijven, is dat dan wel reëel? Is jullie beslissing om uit elkaar te gaan niet te overhaast? Wat is het beste voor de kinderen; uit elkaar gaan of toch samenblijven? Het is belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid, wensen en behoeften binnen je relatie kritisch onder de loep te nemen. Een aantal goede gesprekken, onder begeleiding van een objectieve en professionele relatietherapeut, kan jullie helpen om een beter inzicht te krijgen in jullie relatie.

Uit elkaar gaan of samenblijven; wie kan mij helpen?

Het besluit om uit elkaar te gaan of om samen te blijven, dat is een besluit dat alleen jullie kunnen nemen. Het is belangrijk dat het in ieder geval een weloverwogen keuze is, die voor iedereen het beste is. Wil je zeker zijn van je besluit en wil je deze beslissing op een zo prettig mogelijke manier nemen? Vind dan hier een deskundige relatietherapeut in jouw omgeving die dit proces kan begeleiden.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.