Welke invloed heeft ADHD op
jullie relatie?
Geschatte leestijd: 2 minuten
Relatietherapie en ADHD
Elke relatie heeft sterke en zwakke punten. Dat geldt ook voor een relatie waarbinnen een van de partners ADHD heeft. ‘ADHD’ staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. Dit is een stoornis met aandachtsproblemen en hyperactiviteit. De positieve uitwerking hiervan op een relatie is dat er nooit een saai moment is! Anderzijds kan het leiden tot situaties waarin jullie elkaar niet goed begrijpen. Relatietherapie kan dan helpen om jullie relatie in balans te brengen en om te zoeken naar mogelijkheden om samen een gelukkige toekomst tegemoet te gaan.
Wat betekent ADHD in het dagelijkse leven?
Bij mensen met ADHD reageren de hersenen sneller op prikkels, denk daarbij aan stemmingen, gebeurtenissen en allerlei andere impulsen. Iemand met ADHD is daarom snel afgeleid en heeft veel moeite om zich concentreren. In de praktijk kan zich dat uiten door:
- Impulsieve acties
- Ondoordachte beslissingen
- Vaak dingen vergeten
- Lichamelijk overactief
- Moeite met structuur
- Slordig en chaotisch
Dit zijn slechts enkele uitingen van ADHD. Er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te bedenken, wat dit voor invloed kan hebben op een relatie. We zullen hieronder enkele veelvoorkomende relatieproblemen bij ADHD kort bespreken.
Relatieproblemen bij ADHD
Een gezonde relatie is gestoeld op vertrouwen, aandacht voor elkaar, elkaar respecteren en een goede communicatie. Het doel van een liefdesrelatie is om je leven door dik en dun met een ander te delen. ADHD kan dit fundament van een relatie aan het wankelen brengen, wanneer de partner met ADHD bijvoorbeeld te snel een beslissing neemt over een belangrijk onderwerp waar jullie allebei iets over te zeggen hebben. Of wat als je partner met ADHD steeds vergeet om afspraken na te komen? Dit schaadt het vertrouwen. De slordigheid van een partner met ADHD kan ook een probleem worden. Verder kan eveneens geprikkeld reageren op de ander of zelfs agressief gedrag een bron van relatieproblemen vormen. Herken je deze problemen? Dan kan relatietherapie jullie helpen om hier beter mee om te leren gaan.
Wat kan relatietherapie voor jullie betekenen?
Heb je een partner met ADHD, dan kun je je relatie als erg vermoeiend ervaren. Ook kun je het gevoel hebben dat je overal alleen voor staat en dat alle verantwoordelijkheden op jouw schouders rusten. Kortom, je voelt je eenzaam in je relatie. Datzelfde kan echter ook het geval zijn als jij de partner met ADHD bent. Regelmatig gaat er iets mis door jouw chaotische gedrag; je hebt in alle haast te snel gehandeld of een verkeerde beslissing genomen. Je leven lang krijg je al te horen dat je steeds van alles fout doet. Dat heeft een grote impact op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Een relatietherapeut begeleidt jullie om hier samen over te praten en om elkaar beter te leren begrijpen.
Relatietherapie bij ADHD: hoe werkt dat?
Tijdens de relatietherapie worden de belangrijkste knelpunten binnen jullie relatie geanalyseerd. Jullie krijgen adviezen en gaan aan de slag met concrete opdrachten om deze problemen effectief aan te pakken. We zetten hier kort een aantal punten op een rij, die aan de orde kunnen komen bij relatietherapie en ADHD:
- Leren om concreet grenzen te stellen.
- Leren om gesprekken op het juiste moment te voeren.
- Vriendelijk met elkaar leren communiceren.
- Samen tot een heldere taakverdeling komen.
- Zoeken naar hulpmiddelen voor dagelijkse structuur.
- Leren om te relativeren en elkaar te ondersteunen.
- Rustmomenten opzoeken en prikkels verminderen.
- Focussen op de sterke kanten van jullie relatie.
Interesse in relatietherapie bij ADHD
Neem dan hier contact met ons op. We helpen je met het vinden van een geschikte relatietherapeut met ervaring op dit gebied. Je ontvangt binnen korte tijd kosteloos en vrijblijvend offertes van therapeuten in jouw omgeving en kiest de professional die je het meeste aanspreekt.
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.