Relatietherapie en ADHD

Relatietherapie ADHD

Stel je voor dat je partner moeite heeft om zich te concentreren, vaak impulsieve beslissingen neemt en constant rusteloos is. Als je partner ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heeft, kan dit een grote invloed hebben op jullie relatie. De onvoorspelbaarheid en impulsiviteit van iemand met ADHD kunnen leiden tot miscommunicatie en frustratie binnen de relatie. Relatietherapie kan dan helpen om jullie relatie in balans te brengen en om mogelijkheden te vinden voor een gelukkige toekomst samen.

Wat betekent ADHD in het dagelijkse leven?

ADHDH is een stoornis met aandachtsproblemen en hyperactiviteit. De positieve uitwerking hiervan op een relatie is dat er nooit een saai moment is! Anderzijds kan het leiden tot situaties waarin jullie elkaar niet goed begrijpen en waarin er vaak misverstanden zijn. Bij mensen met ADHD reageren de hersenen sneller op prikkels. Denk daarbij aan stemmingen, gebeurtenissen en allerlei andere impulsen. Iemand met ADHD is daarom snel afgeleid en heeft veel moeite om zich concentreren. In de praktijk kan zich dat uiten door:

  • Impulsieve acties
  • Ondoordachte beslissingen
  • Vaak dingen vergeten
  • Lichamelijk overactief
  • Moeite met structuur
  • Slordig en chaotisch

Dit zijn slechts enkele uitingen van ADHD. Er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te bedenken welke invloed dit kan hebben op een relatie. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende relatieproblemen bij ADHD.

Relatieproblemen bij ADHD

Heb je ooit het gevoel gehad dat je relatie uit balans is? Dat er communicatieproblemen zijn of dat er constant ruzies ontstaan? Deze uitdagingen kunnen nog complexer worden als een van de partners te maken heeft met ADHD. Een gezonde relatie is gebaseerd op vertrouwen, aandacht voor elkaar, elkaar respecteren en een goede communicatie. Het doel van een liefdesrelatie is om je leven door dik en dun met een ander te delen. ADHD kan dit fundament van een relatie aan het wankelen brengen.

Stel dat je partner met ADHD bijvoorbeeld te snel een beslissing neemt over een belangrijk onderwerp waar jullie allebei iets over te zeggen hebben. Of wat als je partner met ADHD steeds vergeet om afspraken na te komen? Heel vervelend voor zowel de partner met ADHD, die zich ongetwijfeld schuldig voelt, als voor de ander. Is jouw partner met ADHD erg slordig en loop je de hele dag op te ruimen? Dit zijn maar een aantal voorbeelden van relatieproblemen die tot uiting kunnen komen door te leven met een partner met ADHD. Gevoelens van frustratie, stress en onzekerheid kunnen bij beide partners opspelen. Gelukkig kan relatietherapie helpen om hier beter mee om te gaan.

Wat kan relatietherapie voor jullie betekenen?

Heb je een partner met ADHD, dan kun je je relatie als erg vermoeiend ervaren. Ook kun je het gevoel hebben dat je overal alleen voor staat en dat alle verantwoordelijkheden op jouw schouders rusten. Kortom, je voelt je eenzaam in je relatie. Datzelfde kan echter ook het geval zijn als jij de partner met ADHD bent. Regelmatig gaat er iets mis door jouw chaotische gedrag; je hebt in alle haast te snel gehandeld of een verkeerde beslissing genomen. Je leven lang krijg je al te horen dat je steeds van alles fout doet. Dat heeft een grote impact op je zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Relatietherapie bij ADHD kan op verschillende manieren helpen. Ten eerste helpt de therapeut jullie inzicht te krijgen in de impact van ADHD op jullie relatie. Door het begrijpen van de symptomen en het effect op jullie interacties, kunnen jullie samen leren hoe hiermee om te gaan.

Daarnaast zal relatietherapie communicatietechnieken aanleren om conflicten en misverstanden te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er afspraken worden gemaakt over het organiseren van taken en het stellen van prioriteiten, wat erg belangrijk is als een van de partners moeite heeft met plannen door ADHD.

Ook kan een gestructureerde levensstijl zorgen voor minder chaotische situaties binnen de relatie. Samen met de therapeut kunnen partners praktische strategieën ontwikkelen om dagelijkse taken en verantwoordelijkheden beter te organiseren.

Relatietherapie bij ADHD: hoe werkt dat?

Tijdens de relatietherapie worden de belangrijkste knelpunten binnen jullie relatie geanalyseerd. Jullie krijgen adviezen en gaan aan de slag met concrete opdrachten om deze problemen effectief aan te pakken. We zetten hier kort een aantal punten op een rij, die aan de orde kunnen komen bij relatietherapie en ADHD:

  • Leren om concreet grenzen te stellen.
  • Leren om gesprekken op het juiste moment te voeren.
  • Vriendelijk met elkaar leren communiceren.
  • Samen tot een heldere taakverdeling komen.
  • Zoeken naar hulpmiddelen voor dagelijkse structuur.
  • Leren om te relativeren en elkaar te ondersteunen.
  • Rustmomenten opzoeken en prikkels verminderen.
  • Focussen op de sterke kanten van jullie relatie.

Relatietherapie bij ADHD? Vind jullie therapeut

Via dit platform vind jij een geschikte relatietherapeut met ervaring op het gebied van ADHD. Vul het contactformulier in en je ontvangt binnen korte tijd kosteloos en vrijblijvend offertes van therapeuten in jouw omgeving. Kies vervolgens de professional die het beste bij jullie past en zet zo de eerste stap naar een gelukkige relatie.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Relatietherapie ADHD
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant