Vreemdgaan en ontrouw: relatietherapie kan helpen!2024-05-07T08:22:14+00:00

Vreemdgaan

Sprake van ontrouw? Relatietherapie kan jullie helpen!

  • Gratis – Vrijblijvend
  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Vreemdgaan

Sprake van ontrouw? Relatietherapie kan jullie helpen!

  • Gratis – Vrijblijvend
  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Vreemdgaan

Vreemdgaan is ongetwijfeld een van de meest gevoelige kwesties binnen relaties. Het brengt veel emoties met zich mee, voor zowel degene die bedrogen is als door degene die vreemd is gegaan. Verdriet, ongeloof, schaamte, spijt, onbegrip, boosheid, onzekerheid: dit zijn enkele emoties die heel normaal zijn bij ontrouw. Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel overspel een grote uitdaging vormt, het niet per se het einde van je relatie hoeft te betekenen. Onze relatietherapeuten staan klaar om je met begrip, empathie en deskundigheid te ondersteunen in dit proces.

Maar hoe zit het nou precies met vreemdgaan? Waarom gaan mensen eigenlijk vreemd? Welke verschillende vormen zijn er? En, heel belangrijk, is er een weg naar herstel en vergeving? We helpen je om met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan en vind hier meer informatie over de volgende onderwerpen:

Wat drijft mensen tot ontrouw?

Overspel heeft zelden één eenvoudige oorzaak; het is eerder een samenspel van verschillende factoren. Een van de veelvoorkomende triggers zijn onvervulde emotionele behoeften. Denk daarbij aan je ongehoord, niet gewaardeerd of niet geliefd voelen. De verleiding kan dan groot zijn om deze emotionele leegte ergens anders te vervullen.

Ook een gebrek aan communicatie binnen je relatie kan leiden tot afstand en vervolgens vreemdgaan. Communicatie vormt de basis voor iedere relatie. Bij een slechte communicatie liggen relatieproblemen, zoals ontrouw, al snel op de loer.

Daarnaast kunnen individuele behoeften een rol spelen. Sommige mensen hebben een grote behoefte aan aandacht, bevestiging of spanning. Als ze dat niet vinden in hun huidige relatie, kunnen ze geneigd zijn om deze behoeften bij iemand anders te zoeken. Het is in ieder geval belangrijk om de onderliggende oorzaken van vreemdgaan aan te pakken om de relatie te herstellen en te versterken.

De verschillenden vormen van vreemdgaan

Hoe definieer jij vreemdgaan? Je zult nog versteld staan van welke vormen er zijn. Wat voor de een wel beschouwd wordt als vreemdgaan, kan door iemand anders heel normaal gevonden worden. Als partners daar allebei anders over denken, dan kan dat tot relatieproblemen leiden. Denk aan de verschillende gradaties van vreemdgaan, dit kan variëren van online affaires en flirten tot seksuele intimiteit buiten de relatie.

Waar ligt voor jou de grens en waar ligt de grens voor jouw partner? Het is belangrijk dat je dit van elkaar weet en dat je hier samen over praat. Alles wat voor jou of je partner onder de noemer ‘vreemdgaan’ valt, kan schadelijk zijn voor je relatie. Door hier samen eerlijk en open over te praten voorkom je veel misverstanden, die anders tot serieuze relatieproblemen kunnen leiden.

Vreemdgaan in je droom: wat is er aan de hand?

Dromen over vreemdgaan kan een uitlaatklep zijn voor onbewuste emoties en spanningen in je relatie. Ze wijzen mogelijk op onvervulde verlangens, seksuele conflicten of jaloezie. Hoewel deze dromen in eerste instantie verontrustend lijken, hoeft er niet meteen iets aan de hand te zijn. Ze kunnen mogelijk wel een symbolische reflectie zijn van je interne strubbelingen. Vallen deze dromen samen met langdurige twijfels over je relatie? Dan spelen er mogelijk diepere problemen.

Het is belangrijk om op tijd met je partner te praten over deze gevoelens en om, indien nodig, professionele hulp in te schakelen van een relatietherapeut. Kortom, het is belangrijk om deze dromen niet te letterlijk te interpreteren, maar zie ze wel als een kans om aan je relatie te werken.

Affaire op het werk relatietherapie

Een affaire op het werk

Vreemdgaan met een collega is een veelvoorkomend scenario. Dit maakt bovendien de situatie extra complex. Het verstoort niet alleen de werkomgeving, maar leidt ook tot zowel professionele als persoonlijke complicaties. Door een affaire op het werk kan de productiviteit en het teamwork in het geding raken. Daarnaast zorgt het meestal ook voor geruchten en roddels die de werkcultuur negatief beïnvloeden. Bovendien raken relaties met andere collega’s en leidinggevenden gespannen, waardoor de algehele samenwerking wordt bemoeilijkt.

Het is van groot belang om professionele grenzen en ethische normen te respecteren en om te erkennen dat dit gedrag verstrekkende gevolgen heeft. Vreemdgaan op het werk brengt namelijk consequenties met zich mee binnen alle facetten van je leven. Relatietherapie is een doeltreffende manier om problemen te voorkomen of om de gevolgen van een affaire op het werk aan te pakken en de relatie te herstellen.

Heeft mijn partner een affaire? Gedrag na vreemdgaan

Elke relatie is uniek. Om die reden variëren ook de tekenen van vreemdgaan. Toch is er een aantal algemene signalen, die vaker voorkomen. Zo kan er een verandering in gedrag bij vreemdgaan optreden. Misschien begint je partner geheimzinnig te doen over zijn of haar telefoon of computer. Of mogelijk brengt je partner ineens meer tijd buiten huis door zonder duidelijke reden.

Daarnaast kan emotionele afstand ook een teken zijn. Je partner lijkt bijvoorbeeld niet meer zo betrokken bij jullie relatie en er is een gebrek aan intimiteit en communicatie. Verder kunnen financiële onregelmatigheden, zoals onverklaarbare uitgaven, eveneens wijzen op een affaire. Het is belangrijk om deze tekenen tijdig op te merken en serieus te nemen. Communiceer openlijk met je partner om de waarheid te achterhalen.

Relatietherapeut Joyce

“Vreemdgaan en ontrouw van je partner is heftig, zorgt voor veel emoties en brengt onzekerheid met zich mee. Relatietherapie kan dan een cruciale rol spelen bij het helen en mogelijk herstellen van de relatie.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Mijn partner heeft overspel gepleegd, wat nu?

Het is heel pijnlijk en emotioneel zwaar om te ontdekken dat je partner vreemdgaat. Een wirwar aan emoties overspoelt je, waaronder verdriet, verwarring, boosheid en misschien wel schaamte. In deze moeilijke tijd is het belangrijk om eerst en vooral goed voor jezelf te zorgen. Zoek steun bij vrienden, familie of bij een deskundige relatietherapeut. Dit helpt om je emoties te verwerken en te begrijpen.

Daarbij is het cruciaal om openlijk te communiceren met je partner en om je gevoelens te uiten. Doe dit wel op een rustige en respectvolle manier. Neem de tijd om na te denken over wat je wilt en wat je nodig hebt in deze situatie. Wees zeker niet bang om grenzen te stellen. Of je nu kiest om de relatie te herstellen of te beëindigen, het is belangrijk om naar je eigen behoeften te luisteren tijdens dit proces.

Overspel brengt veel emoties met zich mee. Verdriet, ongeloof, schaamte, spijt, onbegrip, boosheid, onzekerheid: dit zijn enkele emoties die heel normaal zijn bij vreemdgaan.

Overspel brengt veel emoties met zich mee. Verdriet, ongeloof, schaamte, spijt, onbegrip, boosheid, onzekerheid: dit zijn enkele emoties die heel normaal zijn bij vreemdgaan.

Vreemdgaan: hoe nu verder?

Heb je zelf overspel gepleegd of is je partner vreemdgegaan? Dan speelt de vraag: hoe nu verder? Eén ding is duidelijk, jullie moeten een beslissing nemen over de toekomst van jullie relatie. Het is een misvatting dat vreemdgaan automatisch het einde van een relatie betekent. Hoewel het een grote uitdaging is, zijn er genoeg stellen die erin slagen om toch sterker uit deze crisis te komen. Dit vergt wel veel inzet, openheid en een volledige bereidheid tot verandering van beide partners.

Vooral vergeving speelt hierbij een grote rol. Kun je je partner die overspel heeft gepleegd wel echt vergeven? Of ben jij degene die ontrouw is geweest? Ben je dan wel in staat om jezelf te vergeven? Dit is voor veel koppels een uitdagend proces met ups en downs, maar het is wel een proces waarbij je leert van je fouten en werkt aan je persoonlijke groei. Een relatietherapeut kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden.

Het doel van relatietherapie na overspel

Het doel van relatietherapie na overspel is om beide partners te begeleiden bij het verwerken van de impact van vreemdgaan binnen hun relatie. Het doorlopen van deze verschillende fasen kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn, waarbij het soms moeilijk is om er samen uit te komen. Daarom kan het raadzaam zijn om de hulp van een relatietherapeut in te schakelen. Relatietherapie heeft de volgende doelen:

  • De emoties en pijn door het overspel verwerken
  • Leren om open en eerlijk te communiceren
  • Aandacht voor lessen trekken uit het vreemdgaan
  • Leren vergeven van zowel jezelf als je partner
  • Het versterken van je relatie voor de toekomst

Het kan ook voorkomen dat je tijdens de sessies ontdekt dat het niet mogelijk is om de relatie voort te zetten. Dit betekent niet dat de relatietherapie zonder waarde is geweest. Door de lessen die je hebt geleerd en door deze situatie goed te verwerken, sta je sterker en ben je beter voorbereid wanneer je straks een nieuwe relatie aangaat.

Blijven mensen die vreemdgaan dit gedrag herhalen?

Of vreemdgangers blijven vreemdgaan is een vraag zonder een eenduidig antwoord. Terwijl sommigen leren van hun fouten en hun gedrag veranderen, vervallen anderen in oude patronen. Het is belangrijk dat je de onderliggende oorzaken aanpakt om herhaling te voorkomen. Dit betekent dat je dieper ingaat op relationele problemen, individuele behoeften en je omgeving.

Relatietherapie is een goede manier om hieraan te werken en om verantwoordelijkheid te nemen. Een relatietherapeut helpt mensen die vreemdgaan om gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen om toekomstige misstappen te voorkomen. Uiteindelijk hangt het af van de bereidheid en inzet van de betreffende persoon om veranderingen aan te brengen in zijn of haar gedrag.

Herstellen vertrouwen relatie na vreemdgaan

Tips voor het herstellen van het vertrouwen

Heb je samen besloten om voor jullie relatie te vechten? Dan is het belangrijk dat jullie het vertrouwen in elkaar versterken. We geven je hier enkele tips voor cruciale aspecten die daarbij komen kijken:

  • Wees transparant
    Om je relatie na vreemdgaan te herstellen en sterker te maken, is het essentieel dat je allebei open en eerlijk bent over wat er is gebeurd. Beantwoord elkaars vragen en deel actief jullie gedachten en gevoelens.
  • Toon oprechte spijt
    Ben je ontrouw geweest? Toon dan oprechte spijt en neem de volledige verantwoordelijkheid voor je acties. Bied oprecht je excuses aan en laat zien dat je bereid bent om te werken aan persoonlijke groei en verandering.
  • Bouw aan betrouwbaarheid
    Het is nu essentieel om consistent te zijn in het opbouwen van betrouwbaarheid. In de praktijk komt dat neer op je beloftes nakomen, situaties vermijden die tot verleiding kunnen leiden en investeren in tijd, aandacht en liefdevolle gebaren naar je partner toe.
  • Wees geduldig
    Je moet goed beseffen dat het herstel van je relatie en het opbouwen van vertrouwen tijd en inspanning kost. Wees geduldig met zowel je partner als met jezelf. Zorg dat je elkaar de ruimte geeft om te groeien en te herstellen.

Vreemdgaan: het verschil tussen mannen en vrouwen

In de praktijk van relatietherapie is het belangrijk om de verschillende motivaties en reacties van mannen en vrouwen bij vreemdgaan te begrijpen. De oorzaak voor overspel door mannen heeft vaak te maken met seksuele drijfveren, terwijl vrouwen eerder ontrouw zijn omdat ze emotionele verbondenheid missen en dit ergens anders zoeken. Mannen ervaren doorgaans minder schuldgevoelens en emoties rondom vreemdgaan, terwijl vrouwen zich juist bezighouden met de emotionele impact op hun relatie en gezin.

Daarnaast kunnen ook maatschappelijke normen een rol spelen in hoe mannen en vrouwen vreemdgaan ervaren. Het is belangrijk om op te merken dat individuele ervaringen en reacties sterk kunnen variëren, ongeacht het geslacht. Door deze inzichten te erkennen en te bespreken tijdens relatietherapie, kun je gemakkelijker werken aan het opbouwen van een dieper begrip voor elkaar. Dit leidt tot een gezondere relatie, waarin beide partijen zich gehoord, begrepen en geliefd voelen.

Wat kan een relatietherapeut voor je betekenen?

Relatietherapie na ontrouw biedt concrete ondersteuning. De relatietherapeut creëert een veilige omgeving om open te communiceren. Het is belangrijk om elkaars emoties en gedachten te begrijpen, vooral omdat gesprekken na overspel vaak emotioneel beladen zijn.

De therapeut helpt met het ontwikkelen van gezonde communicatiepatronen en een sterke basis voor het herstellen van jullie relatie. Daarnaast ondersteunt de relatietherapeut jullie ook bij het stellen van grenzen en het maken van afspraken om herhaling te voorkomen. Bovendien biedt deze professional ondersteuning bij het proces van vergeving en het opbouwen van een nieuwe relatie dynamiek. Kortom, een relatietherapeut bij vreemdgaan biedt een praktische begeleiding met concrete tools om jullie relatie te herstellen en te versterken.

Veelgestelde vragen over vreemdgaan en relatietherapie

Relatietherapie kan zeker behulpzaam zijn na vreemdgaan. Het biedt je als koppel een gestructureerde omgeving waarin je zo optimaal mogelijk kunt communiceren, elkaar beter leert begrijpen en waarin je kunt werken aan het herstellen van vertrouwen en verbondenheid. Ga je samen in relatietherapie, dan is het uiteraard wel belangrijk dat je hier allebei voor openstaat en je hier volledig voor inzet. Alleen op deze manier behaal je de beste resultaten.
Het herstellen van een relatie na overspel is mogelijk, maar het vergt tijd, inzet en een open communicatie van beide partners. Relatietherapie kan een prettige ondersteuning bieden bij dit proces door het bieden van begeleiding, praktische tools en een veilige ruimte voor herstel. Geduld is essentieel, terwijl jullie ondertussen het vertrouwen herstellen en de relatie opbouwen. Geef elkaar de tijd en werk samen aan het vinden van een nieuw gevoel van verbondenheid.
Het herstelproces na vreemdgaan kan voor elk koppel anders zijn. Houd er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren. Het kan enkele maanden tot zelfs jaren duren voordat het vertrouwen volledig is hersteld en de relatie weer gezond aanvoelt. Relatietherapie biedt echter een waardevolle ondersteuning en kan helpen om dit proces te versnellen. Het doel is dat jullie zo snel mogelijk weer samen kunnen genieten van een sterke en bloeiende relatie.
Nee, zeker niet! Blijkt na enkele sessies dat herstel niet mogelijk is, dan zal de relatietherapie alsnog nuttig zijn. Het helpt je om op een respectvolle en begripvolle manier afscheid te nemen, waardoor je gemakkelijker de bijkomende emoties verwerkt. Bovendien helpt relatietherapie bij het herkennen van patronen en je leert lessen die van pas komen in toekomstige relaties. Je komt er dus altijd sterker en veerkrachtiger uit.
Het is belangrijk dat je een therapeut vindt, waar je je comfortabel bij voelt en die ervaring heeft met het behandelen van koppels na vreemdgaan. Ons online platform sameninrelatietherapie.nl biedt een eenvoudige manier om in contact te komen met professionele relatietherapeuten in jouw regio. Via het online aanvraagformulier dien je gemakkelijk je verzoek in. Je ontvangt dan binnen 24 uur een reactie van relatietherapeuten in jouw regio. Vergelijk en kies de relatietherapeut die bij je past! Deze service is geheel vrijblijvend en kosteloos.

Met hernieuwde kracht de toekomst tegemoet!

Vreemdgaan kan een diepe deuk in je relatie veroorzaken, maar het is niet het einde van de weg. Onze relatietherapeuten zijn er om je te begeleiden bij het herstellen en versterken van jullie band. Samen werk je aan het opbouwen van vertrouwen, openheid en vergeving, zodat je met hernieuwde kracht de toekomst tegemoet gaat!

  • Gratis – Vrijblijvend

  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Relatietherapeut Joyce

“Vreemdgaan en ontrouw van je partner is heftig, zorgt voor veel emoties en brengt onzekerheid met zich mee. Relatietherapie kan dan een cruciale rol spelen bij het helen en mogelijk herstellen van de relatie.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Ervaringen

Lees mee wat onze cliënten van onze relatietherapeuten vinden

Het gevoel tussen ons was niet meer wat het geweest is. Via jullie website snel een uitstekende relatietherapeut gevonden.
Carlo & Vera uit Zwolle

Onze relatie was in een fase gekomen waarin we een broer-zus relatie hadden. Dankzij relatietherapie hebben we de balans weer terug.
Laura & Tim uit Hilversum

Door communicatieproblemen konden we irritaties niet uitpraten. Wij kunnen relatietherapie bij iedereen aanraden die vooraf twijfelt.
Anoniem uit Schiedam

De relatietherapie loste misverstanden voor ons op en bracht ons dichter bij elkaar. Erg blij dat we deze stap genomen hebben.
Jasper & Malou uit Best
Vanaf onze eerste sessie voelden we echter dat er ruimte was voor ons beiden om gehoord en begrepen te worden.
Anoniem uit Roermond
De therapie veranderde alles voor ons; van constant conflict naar begrip en liefde. Zeer deskundige begeleiding. Een nieuwe start.
Anoniem uit Utrecht

Vanwege privacy overwegingen plaatsen we sommige ervaringen anoniem op onze website.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Artikelen over vreemdgaan

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Ga naar de bovenkant