Relatieproblemen top 10

Waarom Sameninrelatietherapie.nl?

  • Meer dan 200 relatietherapeuten
  • Altijd een relatietherapeut die bij je past
  • Aanvraag is gratis en vrijblijvend

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Top 10 relatieproblemen

Relatieproblemen zijn er in alle soorten en maten. Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven. Hoe groot of klein de relatieproblemen ook zijn, ze hebben een ding gemeen. Het zorgt voor onaangename spanning en stress binnen een relatie waardoor partners tegenover elkaar komen te staan. Op deze pagina hebben we een top 10 relatieproblemen lijst neergezet. Niet om een fancy lijstje neer te zetten, maar om herkenning te bieden in relatieproblemen die misschien aan de orde zijn binnen jullie relatie.

1. De communicatie is slecht

Binnen een relatie draait alles om goede communicatie. Wanneer er onbegrip is bij een van de partners en er wordt niet naar geluisterd of over gesproken, dan liggen relatieproblemen op de loer. Hoe slechter de communicatie, des te meer kroppen de irritaties zich op. Uiteindelijk zal dit leiden tot een uitbarsting met vaak heftige ruzies tot gevolg. Blijf dus praten met elkaar! Ook over minder leuke onderwerpen.

2. Vreemdgaan

Als partners vertrouw je elkaar 100%. Dat is het fijne aan een goede relatie. Wanneer een van de partners is vreemdgegaan wordt alles in een keer anders. De kernvraag hierin is; waarom is hij/zij vreemdgegaan? Is dit iets wat vaker voorkomt, of is het eenmalig omdat er al langere tijd relatieproblemen zijn? Wat de reden ook is, vreemdgaan heeft veel impact op de vertrouwensband binnen een relatie.

3. Geld en werk

‘Geld maakt niet gelukkig’. Als er maar genoeg geld is, klopt deze veelgebruikte uitspraak wel. Maar we zien dat financiële problemen altijd bovenaan staan bij de meest voorkomende relatieproblemen. Logisch, want geld is nu eenmaal belangrijk in het leven. Financiële tegenvallers of verborgen schulden zorgen voor veel stress en relatieproblemen zorgen.

4. Het seksleven

Intimiteit en seks zijn belangrijk bij een goede en gezonde relatie. Als blijkt dat een van de partners veel meer behoefte heeft aan seks dan de ander, dan kan dit voor relatieproblemen zorgen. Het maakt overigens niet uit of je nu 7 keer per week of 3 keer per jaar tussen de lakens belandt. Het belangrijkste is dat jullie beiden tevreden zijn over jullie seksleven. Praat hierover met elkaar!

5. Druk, drukker, drukst

Iedereen is tegenwoordig druk en het lijkt wel alsof het pingeltje van de smartphone bepaalt wanneer we wel of geen tijd hebben voor elkaar. Daarnaast natuurlijk nog even het gezin runnen en die sportieve activiteiten in het weekend moeten ook gewoon doorgaan. En o ja, ik heb ook nog een baan. Logisch dat je het druk hebt, maar daardoor groeien jij en jouw partner wel uit elkaar en ervaar je relatiestress. Je leeft langs elkaar heen. Neem de tijd voor elkaar.

Tip: plan een vaste avond in de week die echt voor jullie samen is.

6. Broer-zus relatie

Een broer-zus relatie of vriendschapsrelatie is een relatieprobleem die veel voorkomt. Beide partners geven erg veel om elkaar, maar de intimiteit is verdwenen. Praten over dit onderwerp vinden partners over het algemeen erg lastig.

7. Egoïstische partner

Een partner die alleen maar aan zichzelf denkt en geen oog en oor heeft voor zijn of haar partner. De ander voelt zich vaak eenzaam en onbegrepen. Hierdoor kan de ene partner zich onterecht onzeker gaan voelen binnen een relatie.

8. Psychische problemen

War vroeger een burn-out iets bijzonders was, is dat tegenwoordig enorm probleem in de samenleving. Door onze 24/7 cultuur zijn we altijd bereikbaar en eisen we van onszelf steeds het beste. Psychische problemen, zoals een burn-out zijn dan het gevolg. Ook depressies en vormen van ADHD en autisme vormen een veelvoorkomend probleem binnen relaties.

9. Kinderen krijgen of niet kunnen krijgen

Eerst waren jullie met z’n tweeën, alles kon en je hoefde met bijna niemand rekenen te houden. Dan opeens is er een kindje in jullie relatie. Prachtig natuurlijk, maar dit zorgt ook voor grote veranderingen binnen een relatie. Anderzijds heeft het niet kunnen krijgen van kinderen ook een enorme impact op een relatie.

10. Vertrouwen en jaloezie

Vertrouwen is de belangrijkste bouwsteen binnen een relatie. Als het vertrouwen in elkaar niet meer aanwezig is zorgt het vaak voor veel relatieproblemen. Jaloezie binnen relaties komt heel vaak voor. Openheid en eerlijkheid van beide partners is hierin belangrijk om het vertrouwen in elkaar terug te vinden.

Tot slot…de perfecte relaties op Facebook en Instagram

Je hebt zojuist de top 10 relatieproblemen gelezen. Uiteraard zijn er vele relatieproblemen en is deze lijst slechts een greep van wat onze relatietherapeuten tegenkomen in de praktijk. Daarnaast is het goed om te weten dat ieder huis zijn kruisje heeft. Het gras lijkt bij de buren misschien groener, maar dat is vaak niet het geval. iets meer dan 70% van de Nederlanders krijgt te maken met relatieproblemen, klein of groot. Relaties hebben nu eenmaal periodes waarin het iets minder gaat, dat is normaal. De perfecte plaatjes van relaties op Facebook en Instagram zijn echt niet de realiteit.

Zoek relatietherapeut

Samen in relatietherapie?

Kies de relatietherapeut die bij jullie past.
Zoek relatietherapeut

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.