Oorzaken en tips bij relatiestress:
hoe ga je ermee om?

Geschatte leestijd: 2,5 minuut

Relatiestress

Relatiestress

Een beetje stress in je dagelijkse leven en in je relatie kan geen kwaad. Daarentegen kan langdurige en diepgaande relatiestress wel voor grote problemen zorgen. Ervaar je veel relatiestress? Dan ben je hier op het juiste adres om het tij te keren. We vertellen je meer over wat stress eigenlijk is en hoe dit tot uiting kan komen in relaties. Daarna geven we enkele tips voor hoe je om kunt gaan met relatiestress. Heb je nog meer hulp nodig? Schroom dan niet om hier contact met ons op te nemen!

Wat is stress eigenlijk?

Stress draait hoofdzakelijk om energie. De mensen om ons heen en de dingen die we doen, kunnen veel energie geven of juist energie vreten. Wanneer spanning en ontspanning in je dagelijkse leven in balans zijn, voel je je gelukkig. Deze spanning noemen we gezonde stress. Het helpt je om te presteren en alert te reageren. Stress lokt van nature een vlucht- of vechtreactie uit. Dat kan heel nuttig zijn, maar wanneer je constant in deze modus staat, raak je uitgeput. Lichaam en geest krijgen niet meer de kans om tot rust te komen en te herstellen. Je voelt je dan ongelukkig, vermoeid of misschien wel verdrietig of boos. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht.

Hoe ontstaat relatiestress?

Je relatie vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Een beetje spanning binnen je relatie en wat onenigheid met je partner is geen probleem, zo lang als dit maar wordt gecompenseerd door aangename, ontspannen momenten. Wat als er daarentegen voortdurend spanningen zijn? Je natuurlijke vlucht- en vechtreactie is zeer zinvol bij een aanval van een tijger. Je lichaam maakt bij relatiestress echter geen onderscheid tussen lichamelijke en emotionele dreigingen en reageert hetzelfde. Dit kan een extra belemmering vormen binnen je relatie om nader tot elkaar te komen. Het is daarom van belang om relatiestress op tijd te herkennen en actie te ondernemen.

Mogelijke oorzaken van relatiestress

Geen tijd voor elkaar (maken)
In het hectische leven van alledag is er weinig tijd voor elkaar. Mensen gaan er vaak te gemakkelijk vanuit dat hun partner er wel voor hem of haar is. Als je elkaar niet voldoend aandacht geeft, leidt dit tot meer afstandelijkheid en relatieproblemen.

Gebrek aan intimiteit
Intimiteit is een belangrijk fundament voor je relatie. Het gaat om aandacht hebben voor elkaar, elkaar aanraken en seks. Jullie voelen je hierdoor met elkaar verbonden. Bij gebrek aan intimiteit raak je van elkaar vervreemd, wat tot relatiestress leidt.

Verwijten en beschuldigen
Door in je relatie steeds de ander iets te verwijten of als schuldige aan te wijzen los je relatieproblemen niet op, maar loopt de relatiestress steeds hoger op. Je ‘vlucht’ als het ware voor je eigen verantwoordelijkheid binnen jullie relatie.

Elkaar niet vertrouwen en vreemdgaan
Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van relatiestress. Een gezonde relatie is gebaseerd op vertrouwen, maar wat als dat vertrouwen een keer is geschaad? Dat kan veel relatiestress veroorzaken. Het is belangrijk om dit probleem bespreekbaar te maken en op te lossen, eventueel met de begeleiding van een relatietherapeut.

Verlatingsangst of verbindingsangst
Deze problemen kunnen voor veel stress zorgen. Het komt vaak voor bij mensen die onzeker zijn en die in hun jeugd een trauma hebben opgelopen. Deze mensen zoeken steeds bevestiging bij hun partner of twijfelen voortdurend aan hun relatie. In dit soort situaties is het zeker een aanrader om een relatietherapeut in te schakelen.

Tips bij relatiestress

Laat relatiestress niet uit de hand lopen. Hoe gespannener je relatie, hoe groter de problemen worden. Neem dus op tijd actie en los relatiestress op. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Communiceer met je partner
Bespreek hoe je over bepaalde zaken denkt. Maak ook geen veronderstellingen over wat je partner ergens van vindt, maar vraag ernaar. Dit vergroot jullie saamhorigheidsgevoel.

Toon je emoties
Als er relatieproblemen spelen kan het zijn dat je hier boos of juist verdrietig over bent. Ook die emoties mag je tonen, want het laat zien dat de problemen iets met je doen. Het helpt om samen grenzen te stellen en de relatiestress te beperken.

Verras je partner
Bij relatiestress is het een aanrader om negatieve patronen te doorbreken met een spontane actie. Ga er zomaar samen op uit of doorbreek de sleur door je partner te verrassen.

Vind je het lastig om deze tips in de praktijk te brengen? Dan kan de hulp van een relatietherapeut uitkomst bieden.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.