Relatieproblemen door geld en financiën?2024-06-11T17:14:10+00:00

Financiële stress in een relatie

Relatieproblemen door geld?

 • Gratis – Vrijblijvend
 • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Financiële stress in een relatie

Relatieproblemen door geld?

 • Gratis – Vrijblijvend
 • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Relatieproblemen door geld en financiën

Liefde en geld lijken weinig met elkaar te maken te hebben, maar financiële problemen kunnen een zware druk leggen op je relatie. Geld is bovendien een van de meest voorkomende oorzaken van spanningen tussen partners. Dit kan overweldigend zijn, maar met goede communicatie en een goed doordacht plan kun je er samen bovenop komen. In dit artikel bespreken we hoe je financiële problemen in je relatie herkent, hoe je omgaat met financiële ongelijkheid en wat de gevolgen zijn van financiële problemen. Daarbij geven we tips voor budgetteren en gaan we in op de rol van relatietherapie.

We gaan op deze pagina in op een breed aantal onderwerpen, zoals:

Relatietherapeut Joyce

“Relatieproblemen door financiële stress is een veelvoorkomende stressfactor binnen relaties. Met relatietherapie krijg je de juiste handvatten om hier samen sterker uit te komen.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

De oorzaken van financiële spanningen in relaties

Spanningen rondom geldzaken binnen je relatie ontstaan vooral wanneer de inkomsten niet toereikend zijn om jullie rekeningen te betalen. Dit levert onzekerheid, stress en angst op. Daarnaast kun je ook andere opvattingen hebben dan je partner over geldbeheer, zoals het verdelen van de kosten, spaargedrag, uitgaven, investeringen of het omgaan met schulden. Als jullie regelmatig ruzie hebben over geldzaken, is dat een duidelijk teken van financiële spanning.

Deze conflicten kunnen bovendien variëren van kleine meningsverschillen over dagelijkse uitgaven tot grote ruzies over de financiële planning op de lange termijn. Wanneer een van de partners uitgaven of schulden verbergt, kan dit problemen veroorzaken. Dit wijst vaak op een gebrek aan vertrouwen en communicatie, wat schadelijk is voor de relatie.

Voorbeelden van financiële struikelblokken in relaties

Zoals je ziet, bestaan er uiteenlopende oorzaken voor geldproblemen in relaties. Ter verduidelijking hebben we hieronder enkele concrete en veelvoorkomende financiële struikelblokken binnen relaties op een rij gezet:

Onverwachte uitgaven
Denk hierbij aan reparaties in huis, de vaatwasser die het begeeft, onverwachte medische kosten of een fikse autoreparatie. Dit kan je financiële situatie aan het wankelen brengen als je geen financiële buffer hebt, waardoor er extra stress in je relatie kan ontstaan.

Omgaan met schulden
Het beheren van schulden en eventuele meningsverschillen hierover kan spanningen veroorzaken en jullie financieel evenwicht in gevaar brengen. Denk onder meer aan studieschulden, creditcardschulden en andere leningen.

Financieel ondersteunen van familieleden
Misschien ondersteunt een van jullie andere familieleden financieel, zoals ouders, kinderen, broers of zussen? Dit kan leiden tot onenigheid en ruzie in je relatie.

Verschillende opvattingen over geld
Indien jullie uiteenlopende opvattingen hebben over geld, kan dit leiden tot problemen bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals de aankoop van een huis, een auto of het plannen van een vakantie.

Gebrek aan communicatie over geldzaken
Aan het begin van een relatie lijken geldzaken nog niet belangrijk. Ga je echter samen een leven opbouwen, dan wordt dit een essentieel onderwerp. Als jullie niet praten over geld, kan dit tot misverstanden leiden en uiteindelijk tot serieuze relatieproblemen.

Financiële ongelijkheid in je relatie: wat betekent dit?

We belichten hier een van de belangrijkste oorzaken van relatieproblemen op financieel gebied: financiële ongelijkheid. Dit kan zich uiten doordat de ene partner meer verdient dan de andere of een hoger opleidingsniveau heeft, wat resulteert in verschillende carrièrekansen. Deze ongelijkheid kan leiden tot spanningen over de financiële bijdrage en geldzaken. Daarnaast kunnen hierdoor ook machtsverschillen en gevoelens van afhankelijkheid of minderwaardigheid ontstaan. Een ander voorbeeld is wanneer een van de partners een grote schuldenlast met zich meebrengt in de relatie. Dit kan een bron van financiële stress en relatieproblemen zijn. Hoe ga je hiermee om? We geven je hieronder enkele tips.

Financiële problemen in een relatie

Tips voor het omgaan met financiële ongelijkheid

Financiële ongelijkheid hoeft geen probleem te zijn binnen je relatie. Om relatieproblemen te voorkomen, geven we je de volgende tips:

Communiceer over jullie financiële situatie
Het is essentieel om open en eerlijk te praten over jullie financiële situatie en verwachtingen. Dit helpt om misverstanden en frustraties te voorkomen. Het is belangrijk om begrip voor elkaar op te brengen en elkaar hierin te vinden.

Stel samen concrete financiële doelen
De volgende stap is om samen concrete financiële doelen te stellen. Denk daarbij aan doelen, zoals het aflossen van schulden, het kopen van een huis en het bereiken van een stabiele financiële situatie.

Gezamenlijke rekening
Een relatie betekent samen delen, dat geldt ook voor jullie uitgaven. Open bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening voor jullie gemeenschappelijke kosten. Je kunt dan samen bepalen hoeveel elk van jullie bijdraagt, afhankelijk van jullie inkomen.
Deze tips kunnen helpen om de financiële ongelijkheid binnen je relatie te verminderen en om jullie samenwerking te bevorderen, waardoor je relatieproblemen voorkomt.

Gevolgen van financiële problemen in je relatie

Binnen de praktijk van de relatietherapie zien we regelmatig dat geldproblemen tot een vertrouwensbreuk leiden. Het gaat dan bijvoorbeeld over relatieproblemen, waarbij een van de partners schulden of grote uitgaven geheimgehouden heeft. Vaak is het lastig om dit vertrouwen weer op te bouwen. Een relatietherapeut kan hierbij helpen. Daarnaast kan emotionele stress als gevolg van financiële problemen een grote belasting zijn voor je relatie.

Door alle geldzorgen blijft er nauwelijks nog ruimte voor jullie liefdesrelatie. Oftewel je kunt in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij het ene probleem tot het andere leidt. Het is dan lastig om goede gesprekken te voeren, de intimiteit verdwijnt naar de achtergrond en jullie vervreemden van elkaar. Om uit deze vicieuze cirkel te komen, is het een aanrader om de hulp in te schakelen van een relatietherapeut, die jullie hierin kan begeleiden.

Budgetteren in je relatie: hoe doe je dat?

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om financiële problemen te voorkomen in je relatie is door goed te budgetteren. We geven je hier enkele tips om samen een budget op te stellen:

Analyseer je kosten
Houd eens een maand lang al jullie uitgaven bij om een duidelijk beeld te krijgen van waar het geld naartoe gaat. Neem hierin kosten mee, zoals woonlasten, telefoonkosten, gemeentelijke belastingen, verzekeringen en kosten voor de dagelijkse boodschappen.

Bepaal jullie gezamenlijk budget
Analyseer alle essentiële kosten en stel daarvoor een gezamenlijk budget op. Vergeet niet om hierin ook ruimte te maken voor noodgevallen, zodat je begint met het opbouwen van een financiële buffer. Stel vast welke kosten je deelt en welke kosten ieder voor zich betaalt.

Open een gezamenlijke rekening
Op deze rekening storten jullie maandelijks een vast bedrag om de vaste lasten te dekken. Hiermee voorkom je verrassingen en worden alle essentiële uitgaven op tijd betaald.

Regelmatige check-ins
Plan regelmatig een moment in om samen jullie financiën te bespreken. Op deze manier kun je problemen tijdig signaleren, bijvoorbeeld door veranderende omstandigheden, zodat je hier je budget op kunt afstemmen.

Extra tip! Er zijn tal van apps en online tools beschikbaar, die je kunnen helpen om je budget bij te houden en te beheren. Ook de apps van de meeste banken bieden deze mogelijkheid.

Geldproblemen kunnen als een kloof werken in een relatie, waarbij de spanningen, financiële stress en angsten constant aanwezig zijn.

Geldproblemen kunnen als een kloof werken in een relatie, waarbij de spanningen, financiële stress en angsten constant aanwezig zijn.

Relatieproblemen door schulden: let op de signalen!

Soms is enkel aandacht voor een goede budgettering niet voldoende, omdat jullie te maken hebben met schulden. Deze grote geldzorgen ondermijnen de stabiliteit en het vertrouwen binnen je relatie, vooral als er niet open over deze financiële zaken wordt gecommuniceerd. Dat kan voortkomen uit het feit dat een van de partners zich schaamt voor zijn of haar schulden of bang is om hulp in te schakelen. Dit zal de situatie echter alleen maar verergeren. Wees daarom alert op de volgende signalen die kunnen wijzen op schulden:

 • Je partner koopt veel op krediet
 • Ongeopende brieven met rekeningen
 • ‘Vergeten’ facturen te betalen
 • Het verstoppen van impulsaankopen
 • Vragen over geldzaken afwimpelen
 • Lege bankrekening aan het einde van de maand

Neem deze signalen serieus en zoek samen op tijd naar oplossingen. Hebben jullie moeite om samen over deze problemen te communiceren? Lopen jullie gesprekken over geld altijd uit op ruzie? Dan is het vinden van een geschikte relatietherapeut een aanrader om een harmonieuze relatie en jullie financiële stabiliteit te herstellen en te waarborgen.

Wat is de rol van een relatietherapeut bij geldproblemen?

Wanneer financiële problemen je relatie ernstig beïnvloeden, kan het een goed idee zijn om professionele hulp te zoeken. Relatietherapie kan een effectieve manier zijn om deze problemen aan te pakken. Deze professional kan jullie op verschillende manieren helpen.

De communicatie begeleiden

Bij financiële stress en relatieproblemen kunnen de emoties hoog oplopen. Dat maakt het lastig om helder met elkaar te communiceren, de pijnpunten goed te definiëren en om oplossingen te zien. Een relatietherapeut helpt jullie om deze emoties een plaats te geven. Daarbij begeleidt de therapeut jullie gesprekken, zodat beiden zich gehoord voelen en de situatie goed geïnterpreteerd wordt, met begrip en respect voor elkaar. Hierdoor voorkom je misverstanden en is het gemakkelijker om samen naar oplossingen te zoeken.

Onderliggende problemen aanpakken

Binnen de dagelijkse praktijk van de relatietherapie zien we vaak dat financiële problemen niet de hoofdzaak zijn van relatieproblemen. In de meeste gevallen zijn het symptomen van dieperliggende problemen binnen je relatie. Denk daarbij aan verschil in communicatiestijl, gebrek aan vertrouwen, onopgeloste conflicten in het verleden of ongelijke doelen en verwachtingen. Een therapeut kan helpen om deze onderliggende issues aan te pakken.

Financiële geld problemen oplossen relatie

Kom samen sterker uit een financiële crisis

Niemand zit te wachten op een financiële crisis en relatieproblemen. Zit je echter midden in een dergelijke situatie? Dan kunnen we je vanuit onze ervaring een hart onder de riem steken; de harde lessen die komen kijken bij financiële problemen in je relatie kunnen jou en je partner helpen om beter te worden in het beheren van jullie geldzaken en je relatie te versterken. Je leert om bewuster met geld om te gaan en om je financieel gedrag onder de loep te nemen.

Door deze problemen te overwinnen ontwikkel je veerkracht en doorzettingsvermogen. Je wordt hierdoor creatiever in het omgaan met tegenslagen. Daarbij kunnen financiële problemen je ook diepere inzichten brengen in je persoonlijke waarden en prioriteiten en in die van je partner. Ze dwingen je om te reflecteren op jullie levensstijl en doelen. Relatietherapie kan helpen om sterker uit deze crisis te komen zowel op financieel als op persoonlijk vlak.

Veelgestelde vragen over financiële problemen en je relatie

Heb je problemen binnen je relatie vanwege geldzaken? Deze FAQ biedt inzicht in veelvoorkomende vragen over de impact van financiële stress, de rol van geld in relaties en hoe relatietherapie kan helpen.

Financiële stress kan een diepgaand effect op je hebben. Het kan leiden tot angst, depressie en slaapproblemen. Daarbij kan stress over geldzaken ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren en minder productief bent. Bovendien kan dit zich vervolgens ook op lichamelijk vlak uiten, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn, hoge bloeddruk en spijsverteringsklachten. Dit alles werkt ook door op je omgeving en binnen je relatie. De spanningen vanwege je financiële situatie kunnen conflicten met je partner veroorzaken of je raakt door alle zorgen vervreemd van elkaar.
Ja, geld is belangrijk in een relatie, omdat het invloed heeft op veel aspecten van het dagelijks leven, zoals huisvesting, voeding en toekomstplannen. Verschillende opvattingen over het omgaan met geld en financiële prioriteiten zijn vaak de oorzaak van relatieproblemen. Daarom is het essentieel goed te communiceren over geldzaken als je besluit samen door het leven te gaan. Daarmee voorkom je misverstanden op de lange termijn. Bovendien helpt het jullie om samen een financiële visie te ontwikkelen. Door een gemeenschappelijk budget en financiële doelen op te stellen, zorg je ervoor dat jullie prioriteiten zoveel mogelijk op één lijn zitten.
Ja, dit kan zeer behulpzaam zijn bij financiële problemen. Een relatietherapeut helpt jullie om open en constructief te communiceren over geldzaken, wat vaak een gevoelig onderwerp is. Relatietherapie biedt een veilige ruimte om onderliggende zorgen en misverstanden aan te pakken en helpt bij het ontwikkelen van gezamenlijke strategieën voor het beheren van schulden en het verbeteren van de financiële situatie. Daarnaast kan een therapeut helpen bij het herstellen van het vertrouwen en het versterken van de emotionele band tussen partners. Dit is essentieel voor het overwinnen van jullie financiële uitdagingen.
Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jullie relatie te versterken te midden van een financiële crisis. Allereerst is het belangrijk om als partners samen te werken en elkaar te ondersteunen tijdens moeilijke financiële tijden. Praat open en eerlijk met elkaar over jullie zorgen, angsten en behoeften. Vervolgens is het belangrijk om samen realistische doelen te stellen en een plan te maken om jullie financiële situatie te verbeteren. Dit helpt ook meteen om een gevoel van controle terug te krijgen. Vergeet echter niet om ook samen tijd door te brengen en leuke activiteiten te ondernemen. Met wederzijds begrip en onderlinge steun kan jullie relatie in tijden van geldzorgen zelfs veerkrachtiger worden.

Concrete strategieën ondersteunen

Een relatietherapeut kan jullie stimuleren om concrete plannen te maken om jullie geldzorgen op te lossen. Je kunt daarvoor ook een financieel adviseur in schakelen. Daarmee kom je sneller uit de schulden of kun je leren om efficiënter te sparen voor grote uitgaven. In de praktijk zal het werken aan deze oplossingen uitdagingen voor je relatie met zich meebrengen. Het is dan een goed idee om jullie voortgang en eventuele obstakels hierin regelmatig te bespreken met jullie relatietherapeut.

Relatietherapeut Joyce

“Relatieproblemen door financiële stress is een veelvoorkomende stressfactor binnen relaties. Met relatietherapie krijg je de juiste handvatten om hier samen sterker uit te komen.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

 • Gratis – Vrijblijvend

 • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Ervaringen

Lees mee wat onze cliënten van onze relatietherapeuten vinden

Het gevoel tussen ons was niet meer wat het geweest is. Via jullie website snel een uitstekende relatietherapeut gevonden.
Carlo & Vera uit Zwolle

Onze relatie was in een fase gekomen waarin we een broer-zus relatie hadden. Dankzij relatietherapie hebben we de balans weer terug.
Laura & Tim uit Hilversum

Door communicatieproblemen konden we irritaties niet uitpraten. Wij kunnen relatietherapie bij iedereen aanraden die vooraf twijfelt.
Anoniem uit Schiedam

De relatietherapie loste misverstanden voor ons op en bracht ons dichter bij elkaar. Erg blij dat we deze stap genomen hebben.
Jasper & Malou uit Best
Vanaf onze eerste sessie voelden we echter dat er ruimte was voor ons beiden om gehoord en begrepen te worden.
Anoniem uit Roermond
De therapie veranderde alles voor ons; van constant conflict naar begrip en liefde. Zeer deskundige begeleiding. Een nieuwe start.
Anoniem uit Utrecht

Vanwege privacy overwegingen plaatsen we sommige ervaringen anoniem op onze website.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Artikelen over financiële problemen en relaties

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Ga naar de bovenkant