Rouw en verlies: invloed op de relatie2024-10-02T11:43:56+00:00

Rouw & verlies

Begeleiding bij relatieproblemen door rouw

  • Gratis – Vrijblijvend
  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Rouw & verlies

Begeleiding bij relatieproblemen door rouw

  • Gratis – Vrijblijvend
  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Rouw: de impact van verlies op je relatie

Verlies en rouw kunnen een grote impact hebben op je relatie. Het komt dan ook veel voor dat partners tijdens een rouwproces onaangenaam verrast worden door relatieproblemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Het kan gebeuren dat je zelf diep in de rouw bent, waardoor je verder verwijderd raakt van je partner. Of misschien rouw jij op een andere manier dan je partner, waardoor jullie elkaar niet begrijpen. Bovendien is dit een situatie die ervoor kan zorgen dat onderliggende relatieproblemen naar boven komen. Daarom gaan we hier dieper in op de impact van rouw op je relatie.

Hoe komt het dat rouw je relatie verandert?

Rouw gaat gepaard met intense emoties, die je mogelijk nooit eerder hebt gevoeld. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze gevoelens en bijkomende spanningen. Het verlies van een dierbare kan ook invloed hebben op hoe je met je partner omgaat. Misschien trek je je veel terug, omdat je graag alleen wilt zijn? Of ben je juist iemand die naar extra steun zoekt in deze moeilijke tijd? De balans in je relatie verandert hierdoor. Er kunnen situaties ontstaan, waarin je elkaar niet goed begrijpt. Het gevaar is dat jullie hierdoor uit elkaar groeien. Dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten in een periode, die sowieso al zwaar is.

Relatietherapeut Joyce

“Het omgaan met rouw en verlies binnen een relatie vereist intensieve samenwerking en steun, wat cruciaal is om samen door deze moeilijke tijd te komen.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Oorzaken van uit elkaar groeien door rouw en verlies

We zetten hier enkele concrete voorbeelden uiteen van hoe het overlijden van een dierbare je relatie onder druk kan zetten:

Communicatieproblemen
Tijdens rouw kunnen emoties je overweldigen, waardoor je moeite hebt om effectief met je partner te communiceren en je gevoelens te delen. Denk niet alleen aan gevoelens als verdriet, maar ook aan teleurstelling, boosheid en schuldgevoelens.

Verschillende rouwstijlen
Mensen rouwen op verschillende manieren; de een kan zijn emoties goed uiten, terwijl de ander zich terugtrekt. Deze verschillen kunnen leiden tot onbegrip en vervreemding.

Prioriteiten veranderen
Verlies kan ertoe leiden dat je anders naar het leven gaat kijken. Het gevolg kan zijn dat je als partners andere wegen inslaat. Je krijgt andere prioriteiten en doelen, waardoor jullie uit elkaar groeien.

Emotionele en fysieke afstand
Veel mensen trekken zich in tijden van rouw terug. Gaat dit tegelijkertijd gepaard met communicatieproblemen? Dan raak je al snel emotioneel van elkaar verwijderd, waardoor vervolgens ook de fysieke intimiteit minder wordt.

Stress en spanningen
Het verlies van een dierbare brengt veel stress en spanningen met zich mee. Daarbij ben je tijdens het rouwproces gevoeliger, waardoor er sneller conflicten ontstaan.

Al deze factoren kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar je relatie onder druk zetten, met als gevolg dat jullie uit elkaar groeien.

Rouw persoonlijk proces in een relatie

Rouwverwerking is een persoonlijk proces

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn eigen manier. Een rouwproces kan echter diepe veranderingen in je leven teweegbrengen. Zaken die je eerder belangrijk vond, vind je misschien ineens niet meer relevant of omgekeerd. Je krijgt nieuwe inzichten en prioriteiten en je ideeën verschuiven. Deze nieuwe levensinstelling zorgt ervoor dat je gedrag en manier van denken veranderen. Dit kan verwarrend zijn voor zowel jezelf als je partner. Dit kan spanningen veroorzaken en sluimerende problemen naar boven brengen. Het is belangrijk om open te communiceren over deze veranderingen, zodat jullie samen een weg vinden door deze moeilijke periode.

Vormen van rouw en relatieproblemen

Om een beter inzicht te krijgen in waarom rouw tot relatieproblemen kan leiden, is het goed om te begrijpen welke soorten van rouw er zijn.

Intuïtieve rouw
Deze vorm van rouwverwerking gaat gepaard met heftige emoties. Verwerk je op deze manier je verlies, dan heb je veel behoefte aan emotionele steun en wil je hier veel over praten. Deze rouwstijl zien we vaker bij vrouwen. Voel je je niet gesteund? Dan leidt dit tot eenzaamheid, depressieve gevoelens en relatieproblemen.

Instrumentele rouw
Deze stijl is meer gericht op denken en doen. Je hebt de neiging om veel activiteiten te ondernemen en praktische zaken aan te pakken. Je praat minder over je gevoelens en focust je liever op het oplossen van problemen. Deze rouwstijl zien we doorgaans vaker bij mannen.

Overige rouwstijlen
We kennen ook de duale rouwstijl. Dit is een combinatie van intuïtieve en instrumentele rouw. Of misschien negeer je het verlies (vermijdende rouw) en ga je verder met je leven zonder het verlies onder ogen te zien. Sommigen zoeken afleiding (afleidende rouw) en storten zich op werk en hobby’s, terwijl anderen een reflectieve rouwstijl hebben. Zij denken veel na over de betekenis van dit verlies en hoe dit hun leven heeft veranderd.

Wanneer jij en je partner verschillende rouwstijlen hebben, kan dit tot conflicten leiden. Het herkennen van deze verschillen biedt echter een kans om je relatie te versterken door begrip en ondersteuning te bieden op de manier die het beste past bij de rouwverwerking van beiden.

Verlies treft niet alleen het individu maar ook de relatie; samen rouwen kan echter helpen om de emotionele band te verstevigen en samen verder te gaan.

Verlies treft niet alleen het individu maar ook de relatie; samen rouwen kan echter helpen om de emotionele band te verstevigen en samen verder te gaan.

Hoe ga je om met een partner die rouwt?

Heb je te maken met een rouwende partner, dan vraagt dit om veel geduld, begrip en steun. We geven hier enkele tips voor hoe je je partner kunt steunen bij de rouwverwerking:

Luister actief
Luister met aandacht naar je partner zonder oordeel of ongevraagde adviezen. Laat je partner zijn of haar emoties uiten en toon hier begrip voor.

Respecteer de rouwstijl
Geef je partner de ruimte om op zijn of haar eigen manier te rouwen; of dat nu door praten, stilte, activiteit of reflectie is.

Bied praktische hulp aan
Een van de meest doeltreffende manieren om je rouwende partner te helpen, is door praktische hulp te bieden. Denk aan boodschappen doen, koken of andere huishoudelijke klusjes. Dit verlicht de druk en geeft je partner ruimte om te rouwen.

Communiceer openlijk
Blijf praten over hoe jullie je voelen. Dit voorkomt misverstanden en helpt om elkaars behoeften beter te begrijpen.

Creëer gezamenlijke momenten
Plan activiteiten samen, zoals een wandeling, film kijken of een herinneringsplek bezoeken. Deze momenten zorgen voor verbinding en bieden troost.

Neem ook tijd voor jezelf
Zorg ervoor dat je ook je eigen gevoelens verwerkt en rust neemt. Je kunt je partner het beste ondersteunen als je zelf goed in je vel zit.

Herken triggers en speciale dagen
Wees je bewust van verjaardagen, feestdagen en andere belangrijke momenten die extra moeilijk zijn voor je partner. Bied extra steun en begrip tijdens deze tijden.

Wees geduldig
Rouw kan langer duren dan verwacht en de emoties kunnen onverwacht opkomen. Wees geduldig en geef je partner de tijd die hij of zij nodig heeft.

Is de rouw te intens? Hebben jullie moeite om elkaar te begrijpen en te ondersteunen? Stel dan voor om samen professionele hulp te zoeken bij een relatietherapeut.

Verlies van kind rouw

Relatietherapie na verlies van een kind

Je kind verliezen is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Vaak zien we dat na het overlijden van een kind de ouders worstelen met hun emoties. Als je allebei op een andere manier rouwt, dan kan dit leiden tot meer verdriet, boosheid, frustratie en diepgaande relatieproblemen. Er bestaat een risico dat jullie elkaar in dit rouwproces kwijtraken.
Door in relatietherapie te gaan na het verlies van je kind kun je dit voorkomen. Je leert in deze rouwbegeleiding om beter met elkaar te communiceren en elkaars manier van rouwen te respecteren. In dit proces is het belangrijk om elkaar de ruimte te geven, maar ook om elkaar op de juiste ogenblikken te vinden. Behalve dat jullie een individueel rouwproces doormaken, is het belangrijk om ook samen met dit grote verlies om te leren omgaan.

Veelgestelde vragen over rouw en relatietherapie

We geven hier antwoord op enkele veelgestelde vragen over hoe relatietherapie bij rouw jullie kan helpen om samen veerkrachtiger door deze moeilijke periode heen te komen.

Rouw is een persoonlijk proces, daarom kan de duur voor iedereen anders zijn. Terwijl je partner zijn of haar leven weer oppakt, kan jij nog intens verdrietig zijn en niet in staat zijn om verder te gaan. Dit is een van de redenen waarom rouw tot relatieproblemen kan leiden. Sommige mensen voelen zich na enkele maanden beter, terwijl anderen jaren nodig hebben. Factoren zoals de aard van het verlies, de relatie met de overledene, persoonlijkheid en eerdere ervaringen met rouw hebben invloed op de duur van de rouw.
Om een beter inzicht te krijgen in het rouwproces is het een goed idee om je te verdiepen in de 5 stadia van rouw. Hiermee kun je je eigen gevoelens of die van je rouwende partner beter begrijpen. Let op, deze stadia lopen niet altijd lineair en kunnen door iedereen anders worden ervaren. De 5 stadia zijn:

Stadium 1: ontkenning
In deze fase heb je moeite het verlies te accepteren. Het voelt alsof het niet echt is, waardoor je jezelf beschermt tegen overweldigende emoties.

Stadium 2: boosheid
Dit stadium gaat gepaard met gevoelens van woede, onmacht en frustratie. De realiteit is tot je doorgedrongen.

Stadium 3: onderhandelen
Dit is een fase waarin je tegen beter weten in hoopt op herstel. Je hebt het idee dat er nog een ‘deal’ te sluiten is om het ongedaan te maken en de pijn te verzachten.

Stadium 4: depressie
In dit stadium ben je intens verdrietig. Dit kan gepaard gaan met wanhoop en een gevoel van zinloosheid. Je trekt je het liefst terug, mogelijk huil je veel en je ervaart heel intens het verlies.

Stadium 5: aanvaarding
Je begint het verlies te aanvaarden en gaat op zoek naar manieren om verder te gaan. Hoewel je het verlies nog niet hebt verwerkt, heb je wel een manier gevonden om ermee te leven.

Ja, relatietherapie is zeer effectief bij relatieproblemen door rouw. Rouw legt een grote druk op je relatie; verschillende rouwstijlen, veranderde prioriteiten en intense emoties kunnen tot misverstanden en conflicten leiden. Een relatietherapeut geeft beide partners de gelegenheid om op een gestructureerde manier hun gevoelens en behoeften te uiten. De therapeut ondersteunt het verwerkingsproces door de communicatie te bevorderen, emotionele ondersteuning te bieden en inzicht te geven in elkaars rouwstijlen. Door samen te werken aan jullie relatie en het verlies word je als koppel veerkrachtiger.

Begeleiding bij relatieproblemen door rouw

Blijf niet te lang rondlopen met relatieproblemen door rouw. Je wilt niet na het verlies van een dierbare ook nog je partner kwijtraken. Er zijn relatietherapeuten die jullie hiermee kunnen helpen. Zij bieden begeleiding bij zowel het rouwproces als de relatieproblemen die hierdoor kunnen ontstaan. Hier kun je terecht met vragen als: “Hoe zorg ik goed voor mezelf zonder mijn partner tekort te doen?” en “Onze behoeften verschillen enorm, hoe gaan we hiermee om?”

In een periode van rouw heb je het al moeilijk genoeg met je eigen emoties. Het kan daarom lastig zijn om tegelijkertijd je partner goed te steunen. Of misschien loop je met het gevoel rond dat je tekortgedaan wordt in je relatie? In al deze gevallen biedt een relatietherapeut begeleiding. Deze deskundige helpt jullie om emoties te uiten, ze een plaats te geven en begrip voor elkaar te tonen. Ook in deze moeilijke tijd is het mogelijk om elkaar weer te vinden.

Relatietherapeut Joyce

“Het omgaan met rouw en verlies binnen een relatie vereist intensieve samenwerking en steun, wat cruciaal is om samen door deze moeilijke tijd te komen.”

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

  • Gratis – Vrijblijvend

  • Al meer dan 18.300 mensen geholpen

Ervaringen

Lees mee wat onze cliënten van onze relatietherapeuten vinden

Het gevoel tussen ons was niet meer wat het geweest is. Via jullie website snel een uitstekende relatietherapeut gevonden.
Carlo & Vera uit Zwolle

Onze relatie was in een fase gekomen waarin we een broer-zus relatie hadden. Dankzij relatietherapie hebben we de balans weer terug.
Laura & Tim uit Hilversum

Door communicatieproblemen konden we irritaties niet uitpraten. Wij kunnen relatietherapie bij iedereen aanraden die vooraf twijfelt.
Anoniem uit Schiedam

De relatietherapie loste misverstanden voor ons op en bracht ons dichter bij elkaar. Erg blij dat we deze stap genomen hebben.
Jasper & Malou uit Best
Vanaf onze eerste sessie voelden we echter dat er ruimte was voor ons beiden om gehoord en begrepen te worden.
Anoniem uit Roermond
De therapie veranderde alles voor ons; van constant conflict naar begrip en liefde. Zeer deskundige begeleiding. Een nieuwe start.
Anoniem uit Utrecht

Vanwege privacy overwegingen plaatsen we sommige ervaringen anoniem op onze website.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen

Van grote problemen zoals vreemdgaan tot kleine problemen zoals irritaties in het dagelijks leven.

Artikelen over rouw en verlies in relaties

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Ga naar de bovenkant