7 tips voor een succesvolle
relatietherapie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Relatietherapie tips

Relatietherapie tips

Een liefdesrelatie en relatieproblemen, dat hoort gewoon bij elkaar. Het is heel normaal als er af en toe onenigheden, discussies of ruzies zijn. Nemen de onaangename situaties echter de overhand en groeien jullie uit elkaar, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Door op tijd werk te maken van jullie relatie kunnen grotere problemen voorkomen worden. Het is echter niet altijd gemakkelijk om samen jullie relatieproblemen op te lossen. Relatietherapie kan dan een goede oplossing zijn. We geven je hier 7 relatietherapie tips.

1. Je bent allebei bereid om mee te werken

Als je een beroep doet op een relatietherapeut wil je natuurlijk dat dit een positief effect heeft op je relatie. Om van relatietherapie een succes te maken, is het essentieel dat beide partners bereid zijn om mee te werken en bereid zijn om over hun relatieproblemen te praten. Als een van de twee enkel op aandringen van de ander meekomt, dan zal de therapie niet werken. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld alleen in relatietherapie te gaan, als je wilt ontdekken wat je nu echt wilt. Soms kan het dus helpen om eerst ieder apart een sessie te boeken met een relatietherapeut.

2. Kies een therapeut waar je een klik mee hebt

Tijdens relatietherapie wordt er gesproken over gevoelige onderwerpen. De emoties kunnen hoog oplopen. Het is daarom belangrijk dat jullie allebei vertrouwen hebben in de relatietherapeut en er als het ware een ‘klik’ mee voelen. Het is belangrijk dat er een zo prettig mogelijke sfeer gecreëerd wordt, waarin iedereen vrijelijk over zijn gevoelens kan praten. Als een van de partners die klik met de therapeut niet voelt, zal dit een nadelig effect hebben op de relatietherapie. Het is dan beter om samen een andere relatietherapeut te zoeken, waar jullie je allebei prettig bij voelen.

3. Laat relatieproblemen niet sluimeren

Een van onze belangrijke relatietherapie tips is, laat relatieproblemen niet sluimeren. Het succes van relatietherapie is voor een groot deel afhankelijk van of jullie op tijd hulp hebben gezocht. Bij zeer diepgewortelde problemen is het veel lastiger om alles op te lossen. Je relatie heeft mogelijk al veel deuken opgelopen, waardoor het moeilijker is om deze te herstellen en om vastgeroeste patronen te doorbreken. Helaas zien veel stellen relatietherapie nog steeds vaak als laatste redmiddel. Het zou veel beter zijn als meer mensen zouden ontdekken dat relatietherapie een uitstekende ‘onderhoudsbeurt’ voor hun relatie kan zijn!

4. Respecteer elkaar door elkaar uit te laten praten

Dat klinkt als een open deur, maar toch zien we in de praktijk dat dit niet altijd gebeurt. Zeker in verhitte discussies over relatieproblemen blijkt het soms moeilijk om de ander uit te laten praten. Voor succesvolle relatietherapie is het essentieel om elkaar te respecteren en elkaar uit te laten praten. Probeer niet meteen te oordelen, luister naar je partner en probeer zijn of haar standpunt te begrijpen. Alleen al door naar elkaar te luisteren en begrip te tonen, is meteen de eerste stap naar een oplossing gezet. Een relatietherapeut kan hier een begeleidende rol in spelen.

5. Erken dat je zelf ook een deel van het probleem bent

Nog een belangrijke tip tijdens relatietherapie is dat je zelf erkent dat je een deel van het probleem bent en dit ook aan je partner laat weten. Relatieproblemen veroorzaak je samen. Het heeft geen zin om elkaar de schuld in de schoenen te schuiven. Als beide partners in staat zijn om hierin hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, is het gemakkelijker om weer nader tot elkaar te komen. Relatietherapie kan er op deze manier zelfs voor zorgen dat jullie relatie sterker wordt, omdat jullie samen de problemen op een constructieve wijze te boven zijn gekomen.

6. Tip relatietherapie: verwacht geen wonderen!

Het belangrijkste doel van relatietherapie is om ervoor te zorgen dat jullie elkaar beter gaan begrijpen, eerder elkaars signalen opvangen en leren om goed met elkaar te communiceren. Relatietherapie betekent niet dat al jullie problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen en jullie plotsklaps weer stapelverliefd zijn. Een gezonde liefdesrelatie onderhouden is hard werken. Daar zullen beide partners zich 100% voor moeten inzetten. Het kan echter ook gebeuren dat jullie alsnog uit elkaar gaan. Relatietherapie kan er dan voor zorgen dat dit op een zo prettig mogelijke manier gebeurt. Zeker als jullie samen kinderen hebben, is dat een groot gewin.

7. Geef elkaar de tijd om alles te verwerken

Tot slot nog een essentiële tip bij relatietherapie; geef elkaar de tijd om alles wat besproken is te laten bezinken. Ook zullen jullie allebei jullie emoties een plaatsje moeten geven, Verwacht daarom niet meteen allerlei antwoorden en toezeggingen van je partner. Dwing elkaar niet tot overhaaste beslissingen, want dit kan later opnieuw tot dezelfde problemen leiden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie tot een passende oplossing komen voor jullie relatieproblemen. We raden je ook aan om na een succesvolle relatietherapie met regelmaat een opvolgsessie te boeken om problemen tijdig te ontdekken of te voorkomen.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.