Welk patroon en gedrag
horen bij vreemdgaan?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Gedrag en patroon na vreemdgaan

Gedrag en patroon bij vreemdgaan

Vreemdgaan, dat is een gevoelig en veelvoorkomend onderwerp binnen de relatietherapie. Vaak vermoedt iemand al wel dat zijn of haar partner vreemdgaat, maar wat zijn dan precies de signalen die je kunt opvangen? We gaan in dit artikel in op het patroon en gedrag na vreemdgaan. Vang je deze signalen op, dan wil dat niet per definitie zeggen dat je partner je heeft bedrogen. Ze kunnen wel een reden zijn om je partner hierop aan te spreken. Wat is er aan de hand binnen jullie relatie? Is er sprake van overspel? Zijn jullie de connectie kwijt? We gaan er in deze blog dieper op in.

1. Je partner houdt angstvallig zijn/haar telefoon in de gaten

Het is verdacht als je partner ineens zijn of haar mobiele telefoon heeft vergrendeld met een geheime code, die jij niet weet. In noodgevallen kan het belangrijk zijn om elkaars codes en wachtwoorden te weten. Of wat als je partner zijn/haar mobiel meeneemt naar het toilet of naar de badkamer tijdens het douchen. Een ander signaal is dat je partner de telefoon niet oppakt in jouw bijzijn of zich afzondert om even te bellen. Houd je partner steeds angstvallig zijn/haar telefoon in de gaten, dan kun je eens vragen waarom dat is. Of vraag rechtuit of je in zijn/haar telefoon mag kijken.

2. De dagelijkse routine van je partner is plots veranderd

Een ander patroon en gedrag bij vreemdgaan, is dat de dagelijkse routine van je partner ineens is veranderd. Denk aan steeds vaker overwerken of later thuiskomen zonder dat daar een goede reden voor is. Het kan natuurlijk zijn dat je partner even een drukke periode heeft, maar als er steeds ‘dingen’ uitlopen, dan kan dat een signaal zijn dat er iets anders aan de hand is. Je kunt dan beginnen om eens door te vragen naar waar je partner precies was, waarom het zo druk is op het werk en met wie hij aan het samenwerken is. Zo nodig kun je proberen om dit te controleren.

3. Je krijgt geen toegang tot het gevoelsleven van je partner

Binnen een liefdesrelatie is het belangrijk om je gevoelens te delen. Dit zorgt ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen. Een bekend patroon en gedrag na vreemdgaan is dat iemand die vreemdgaat zich voor de ander afsluit. Dit gaat vaak gepaard met het geven van meer kritiek op jou, die vaak ongegrond is. Je partner doet dit om zo zijn/haar schuldgevoel te temperen, onder het mom van ‘Ik heb een goede reden om vreemd te gaan, want jij doet dit of dat verkeerd…’ Merk je dat jullie steeds verder van elkaar verwijderd raken, dan kan relatietherapie uitkomst bieden.

4. Je partner twijfelt openlijk aan jullie relatie

Typisch gedrag bij overspel is dat iemand zich afsluit voor de ander, zoals we hierboven bespraken. Het kan ook juist de andere kant opgaan. Je partner laat merken dat hij/zij twijfelt aan jullie relatie door je dit te vertellen of door voor te stellen om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Men vertelt er dan vaak niet bij dat men al vreemdgaat. Je partner is er nog niet over uit of hij bij jou wil blijven of een relatie wil met de ander. Elkaar nog meer ruimte geven, is niet de oplossing. Jullie moeten samen uitzoeken wat er mis is in jullie relatie, eventueel met behulp van relatietherapie.

5. Of: je partner is ineens veel attenter

Een ander patroon en gedrag bij vreemdgaan is dat je partner ineens attenter is. Het vreemdgaan gaat zijn tol eisen en je partner loopt met een schuldgevoel rond. Om dit te compenseren is je partner veel attenter. Misschien klaagde je voorheen veel over gebrek aan hulp in de huishouding en doet je partner ineens veel meer zonder dat je ernaar hoeft te vragen. Misschien krijg je zomaar een cadeau of word je overspoeld met aandacht? Je partner wil het overspel verbloemen en is bang dat je hem/haar zult verlaten. Vraag eens waar deze verandering in gedrag vandaan komt?

Schakel de hulp in van een relatietherapeut

Houd er rekening mee dat iedereen anders is en anders kan reageren op bepaalde situaties en gevoelens. Bovenstaande veranderingen in het gedrag van je partner kunnen duiden op vreemdgaan, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Het is belangrijk dat jullie goed en open met elkaar blijven communiceren. Is dit lastig? Schakel dan de hulp in van een relatietherapeut.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.