Welk gedrag en patroon horen bij vreemdgaan?
Vreemdgaan is een gevoelig onderwerp. Vaak vermoedt iemand al wel dat zijn of haar partner vreemdgaat, maar wat zijn dan precies de signalen die je kunt herkennen? We gaan in dit artikel in op het patroon en gedrag na vreemdgaan. Vang je deze signalen op, dan wil dat niet per definitie zeggen dat je partner je heeft bedrogen. Ze kunnen wel een reden zijn om je partner hierop aan te spreken. Wat is er aan de hand binnen jullie relatie? Is er sprake van overspel? Zijn jullie de connectie kwijt? Lees snel verder om het gedrag en patroon na vreemdgaan te herkennen.
1. Je partner houdt angstvallig zijn/haar telefoon in de gaten
Het is verdacht als je partner ineens zijn of haar mobiele telefoon heeft vergrendeld met een geheime code die jij niet weet. In noodgevallen kan het belangrijk zijn om elkaars codes en wachtwoorden te weten. Of wat als je partner zijn/haar mobiel meeneemt naar het toilet of naar de badkamer tijdens het douchen. Een ander signaal is dat je partner de telefoon niet oppakt in jouw bijzijn of zich afzondert om even te bellen. Houd je partner steeds angstvallig zijn/haar telefoon in de gaten, dan kun je eens vragen waarom dat is. Of vraag rechtuit of je in zijn/haar telefoon mag kijken. Mag dit niet? Dan moet daar wel een hele goede reden voor zijn..
2. De dagelijkse routine van je partner is plots veranderd
Een ander patroon en gedrag bij vreemdgaan is dat de dagelijkse routine van je partner ineens is veranderd. Denk aan steeds vaker overwerken of later thuiskomen zonder dat daar een goede reden voor is. Het kan natuurlijk zijn dat je partner even een drukke periode heeft, maar als er steeds ‘dingen’ uitlopen, dan kan dat een signaal zijn dat er iets anders aan de hand is. Je kunt dan beginnen om eens door te vragen naar waar je partner precies was, waarom het zo druk is op het werk en met wie hij aan het samenwerken is. Zo nodig kun je proberen om dit te controleren.
3. Je krijgt geen toegang tot het gevoelsleven van je partner
Binnen een liefdesrelatie is het belangrijk om je gevoelens te delen. Dit zorgt ervoor dat jullie elkaar goed begrijpen. Een bekend patroon en gedrag na vreemdgaan is dat iemand die vreemdgaat zich voor de ander afsluit. Dit gaat vaak gepaard met het geven van meer kritiek op jou, die vaak ongegrond is. Je partner doet dit om zo zijn/haar schuldgevoel te temperen, onder het mom van ‘Ik heb een goede reden om vreemd te gaan, want jij doet dit of dat verkeerd…’. Merk je dat jullie steeds verder van elkaar verwijderd raken, dan kan relatietherapie uitkomst bieden.
4. Je partner twijfelt openlijk aan jullie relatie
Typisch gedrag bij overspel is dat iemand zich afsluit voor de ander, zoals we hierboven hebben besproken. Het kan ook juist de andere kant opgaan. Je partner laat merken dat hij/zij twijfelt aan jullie relatie door je dit te vertellen of door voor te stellen om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Men vertelt er dan vaak niet bij dat er al lang sprake is van overspel. Je partner is er nog niet over uit of hij bij jou wil blijven of een relatie wil met de ander. Elkaar nog meer ruimte geven ais niet de oplossing. Jullie moeten samen uitzoeken wat er mis is in jullie relatie, eventueel met behulp van relatietherapie.
5. Of: je partner is ineens veel attenter
Een ander patroon en gedrag bij vreemdgaan is dat je partner ineens attenter is. Het vreemdgaan gaat zijn tol eisen en je partner loopt met een schuldgevoel rond. Om dit te compenseren is je partner veel attenter. Misschien klaagde je voorheen veel over gebrek aan hulp in de huishouding en doet je partner ineens veel meer zonder dat je ernaar hoeft te vragen. Misschien krijg je zomaar een cadeau of word je overspoeld met aandacht? Je partner wil het overspel verbloemen en is bang dat je hem/haar zult verlaten. Vraag eens waar deze verandering in gedrag vandaan komt?
6. Frequente leugens
Een duidelijk signaal van overspel is wanneer je merkt dat je partner regelmatig kleine leugentjes vertelt. Deze leugens kunnen variëren van onschuldige verhalen tot verdraaide feiten, maar ze kunnen allemaal wijzen op ontrouw. Betrap je je partner steeds vaker op een (kleine) leugen? Confronteer hem of haar daar dan eens mee, hopelijk is er een goede verklaring voor.
7. Plotselinge verandering in kleding en uiterlijk
Je partner heeft kleed zich ineens anders, hipper en besteed veel meer tijd aan zijn of haar uiterlijk? Dit hoeft natuurlijk niets te betekenen. Maar helemaal als hij/zij er eerder niet veel om gaf, is dit wel een opvallend signaal. Misschien wil hij/zij goed voor de dag komen voor een mogelijke minnaar of minnares? Als het je opvalt is het een goed idee om hier eens naar te vragen. Wie weet wil je partner gewoon zijn/haar best voor jou doen en is er niets aan de hand.
Schakel de hulp in van een relatietherapeut
Houd er rekening mee dat iedereen anders is en anders kan reageren op bepaalde situaties en gevoelens. Bovenstaande veranderingen in het gedrag van je partner kunnen duiden op vreemdgaan, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Het is belangrijk dat jullie goed en open met elkaar blijven communiceren. Is dit lastig? Schakel dan de hulp in van een relatietherapeut.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Relatietherapie en ADHD
Stel je voor dat je partner moeite heeft om zich te concentreren, vaak impulsieve beslissingen neemt en constant rusteloos is. Als je partner ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heeft, kan dit een grote invloed hebben op jullie relatie. De onvoorspelbaarheid [...]
Relatietherapie en autisme: leren om elkaar te begrijpen
Relatietherapie en autisme: leren om elkaar te begrijpen Geschatte leestijd: 2 minuten Relatietherapie en autisme Elk mens is verschillend en dat maakt elke relatie een uitdaging. Heeft een van jullie een vorm [...]
Alleen in relatietherapie: kan dat?
Alleen in relatietherapie gaan: kan dat? Geschatte leestijd: 2 minuten Alleen in relatietherapie: kan dat? Ja, natuurlijk kan dat! Hoewel relatietherapie in de meeste gevallen gericht is op stellen die [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten