5 tips voor een betere communicatie
in jouw relatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Communicatie binnen een relatie

Communicatie in een relatie: erg belangrijk!

Een goede communicatie binnen je relatie kan veel problemen oplossen én voorkomen. Goed communiceren is echter niet altijd gemakkelijk. Dat geldt al helemaal wanneer jullie allebei een andere manier van communiceren hebben of als de een hier juist veel gevoel in legt, terwijl de ander juist meer aandacht heeft voor het rationele aspect. Hoe zorg je dan toch dat jullie door te communiceren weer dichter bij elkaar komen? We geven hier 5 tips voor een betere communicatie in jouw relatie.

Tip 1: accepteer en respecteer elkaar

Dat klinkt als een open deur, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Hoe laat jij de ander merken dat je hem of haar accepteert en respecteert? We geven je hier graag meer inzicht in dit onderwerp. Allereerst is het belangrijk om vanuit jouw eigen gevoel en wensen te praten, in plaats van te benadrukken wat de ander in jouw ogen verkeerd doet. Zorg dat er evenwicht is in de communicatie binnen je relatie; praat dus niet te lang achter elkaar. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven en elkaar zonder onderbrekingen rustig uit te laten praten. Ben je ervan bewust dat iedereen anders is en dus ook anders communiceert. Accepteer dat van elkaar.

Tip 2: controleer of je elkaar echt begrijpt

Het is een goede tip om, nadat de ander is uitgesproken, zijn of haar punt kort samen te vatten. Voordat je hierop ingaat, is het essentieel dat je je partner goed hebt begrepen. Waar heeft hij of zij nu echt moeite mee in jullie relatie? Komt dit wel goed tot uiting in de communicatie binnen je relatie? Stel eventueel vragen om dit punt verder te verduidelijken. Nu helder is wat precies het probleem is, kun je hier beter op reageren. Leg uit wat jouw standpunt is en hoe jij deze situatie ervaart. Zorg dat jullie tijdens dit gesprek het bij het onderwerp houden en er niet te veel dingen bij gaan halen. Op die manier geef je beter richting aan het gesprek.

Tip 3: jullie hoeven het niet met elkaar eens te zijn

Tijdens het bespreken van een probleem willen mensen vaak hun gelijk halen. Zeker bij relatieproblemen is het belangrijk om te beseffen dat een zwart-witvisie jullie niet helpt om nader tot elkaar te komen. Spreek met elkaar af dat jullie het niet met elkaar eens hoeven te zijn. Zijn jullie alleen maar bezig met elkaar overtuigen, dan zal de situatie verergeren. Het is belangrijk om naar elkaar te blijven luisteren, om elkaar beter te begrijpen. Vermijd woorden als ‘altijd’ en nooit’. In plaats van dat beiden hun gelijk proberen te halen, kunnen jullie beter overleggen over hoe elk van beide zijn/haar steentje kan bijdragen om de situatie te verbeteren.

Tip 4: vergeet niet dat je elkaars gedachten niet kan lezen

‘Hij snapt toch wel dat ik het niet leuk vindt dat…’ of ‘Zij weet toch dat ik er behoefte aan heb dat…’ Veel te vaak nemen mensen aan dat hun partner wel weet wat ze willen of bedoelen. Je kunt echter elkaars gedachten niet lezen. Blijf dus open met elkaar communiceren. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om zijn/haar gedachten onder woorden te brengen. Heb je daar ook moeite mee? Schrijf dan eerst voor jezelf op wat je graag tegen de ander wilt zeggen. Je ordent daarmee meteen je gedachten, waardoor je ook gemakkelijker kunt filteren wat echt belangrijk voor je is.

Tip 5: let op je lichaamshouding

Nog een belangrijke tip voor een betere communicatie in je relatie is letten op je lichaamshouding. Communiceren betekent dat je je openstelt voor de ander. Dat dient tot uiting te komen in zowel je woorden als in je intonatie én lichaamshouding. Praat allebei op een rustige toon. Lopen de gemoederen hoog op, neem dan pauze om tot rust te komen en probeer het daarna opnieuw. Voor wat betreft je lichaamshouding is het belangrijk dat je een open, rustige houding aanneemt en elkaar tijdens het gesprek aankijkt. Een gesloten houding en oogcontact vermijden zorgt voor meer afstand.

Hulp nodig bij de communicatie in je relatie?

Hoe goed je deze tips ook probeert op te volgen, een goede communicatie kan erg lastig blijven. In veel gevallen helpt het om een gesprek te voeren onder begeleiding van een relatietherapeut. Deze professional kan jullie helpen om negatieve patronen te doorbreken en om samen op een positieve manier aan een veranderproces te beginnen. Doe hier gratis en vrijblijvend een aanvraag voor een gekwalificeerde relatietherapeut bij jou in de buurt. Vergelijk en je vindt zo gemakkelijk een relatietherapeut die bij je past.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.