Kan een relatie herstellen na vreemdgaan?
Heeft overspel je relatie op losse schroeven gezet? Dan worstel je waarschijnlijk met deze vraag. Het feit dat je deze vraag stelt, wijst erop dat je bestaande relatie heel belangrijk voor je is. De mix aan emoties die vreemdgaan teweegbrengt, kan echter veel twijfels veroorzaken. Is er nog toekomst voor ons samen? Kunnen we elkaar nog wel vertrouwen? Daarom gaan we hier dieper in op de vraag of een relatie kan herstellen na vreemdgaan.
Is vreemdgaan altijd een ‘no go’?
Voor sommige mensen is vreemdgaan een absolute ‘no go’. Hoe denk jij hierover? Het kan lastig zijn om je relatie een kans te geven als ontrouw haaks staat op jouw waarden en normen. Het idee dat je partner vreemdgaat, is dan onaanvaardbaar. Dit kan ertoe leiden dat je ontrouw ziet als een onherstelbare breuk, omdat je relatie hierdoor onherroepelijk beschadigd is. Echter, kunnen er veel factoren een rol spelen bij vreemdgaan. Ontrouw heeft vaak diepere oorzaken. Door te snel je relatie te beëindigen kom je er mogelijk niet achter, wat er werkelijk ontbrak in je relatie. Het is daarom een aanrader om alle ontwikkelingen de tijd te geven en hier goed over na te denken.
Wanneer is er nog hoop voor je relatie?
In relaties waarin de magie is verdwenen, kan een affaire het laatste zetje zijn om uit elkaar te gaan. Het dient dan als een vluchtweg uit de bestaande relatie. In deze situatie is het standhouden van de relatie vrijwel onmogelijk. Toch komt vreemdgaan niet alleen in wankele relatie voor, maar ook bij koppels die een stevig fundament hebben opgebouwd. Dan is het zeker de moeite waard om de moed te verzamelen om te ontdekken of je relatie te redden is. Geen enkele relatie gaat altijd over rozen; gooi daarom niet alles zomaar overboord. Ben je allebei bereid om jullie relatie een kans te geven, dan is er nog hoop!
Een goede relatie en toch vreemdgaan?
Het komt vaker voor dan je zou denken. In relatietherapie zien we regelmatig dat koppels een ogenschijnlijk fijne relatie hebben, maar dat het toch misgaat. Een veelvoorkomende reden voor overspel is dat mensen zichzelf verliezen in hun relatie. Binnen een relatie heb je veel verplichtingen en vervul je allerlei rollen. Denk aan de ouderrol, het huishouden, de financiën, het onderhoud van de woning en nog veel meer. Door al die taken en verantwoordelijkheden is het gemakkelijk om jezelf kwijt te raken. Er is geen ruimte meer voor wie je echt bent. Het is begrijpelijk dat mensen dan iemand anders zoeken waarbij ze zichzelf kunnen zijn, zonder al deze lasten. Een relatietherapeut kan helpen om te ontdekken wat er ontbreekt in jullie relatie en hoe dit hersteld kan worden.
Lees hier ook: Vreemdgaan: wat zijn de oorzaken erachter?
Er is geen “one size fits all”-reactie op ontrouw
De impact van vreemdgaan kan per relatie verschillen. De een kan ontrouw gemakkelijker vergeven, dan de ander. Dit hangt onder meer van de volgende factoren af:
De manier van vreemdgaan
Niet elke vorm van ontrouw is hetzelfde. Een eenmalige uitspatting ervaar je anders dan een langdurige affaire. Daarnaast bestaat er ook een verschil tussen fysieke en emotionele ontrouw. Lees hier meer over welke soorten van vreemdgaan er zijn.
Bereidheid om te vergeven
Of de relatie kan herstellen na vreemdgaan hangt ook af van de vergevingsgezindheid van de bedrogen partner. Vergeving is een persoonlijk proces en kost tijd. Het betekent niet vergeten, maar eerder het loslaten van wrok met als doel om de relatie te herstellen.
De inzet van beide partners
Na vreemdgaan moeten beide partners bereid zijn om aan het herstel van de relatie te werken. De ontrouwe partner moet verantwoordelijkheid nemen, oprecht spijt betuigen en werken aan het herwinnen van vertrouwen. De bedrogen partner moet openstaan voor het herstel van de relatie.
Hoe sterk is de basis van je relatie?
Was jullie relatie voor deze affaire sterk, dan is de kans groter dat jullie deze storm doorstaan, dan wanneer er al veel andere problemen waren.
Tips voor verdergaan in je relatie na vreemdgaan
Wil je allebei graag jullie relatie herstellen na vreemdgaan en samen verdergaan? Dat is zeker mogelijk. Het kan soms lastig zijn om deze moeilijke periode achter je te laten en om je op de toekomst te concentreren. Daarom geven we je hier enkele cruciale tips om jullie te helpen:
Praat veel met elkaar
Om verder te gaan in je relatie na vreemdgaan is het belangrijk om veel met elkaar te praten over jullie gevoelens en verwachtingen: transparantie is de sleutel naar een gelukkige relatie.
Waar liggen je grenzen?
Stel duidelijke grenzen en maak duidelijke afspraken over wat wel en niet acceptabel is binnen jullie relatie. Het is belangrijk dat dit voor beiden kraakhelder is.
Vertrouwen herwinnen kost tijd
Het is essentieel om te werken aan het herwinnen van het vertrouwen. Het is belangrijk dat jullie daar allebei heel consistent in zijn. Vergeet niet dat dit tijd en geduld vereist.
Zorg goed voor jezelf
Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen en je eigen identiteit binnen je relatie te behouden.
Ga samen in relatietherapie
Het is een aanrader om een relatietherapeut in te schakelen voor professionele begeleiding.
Meer weten over relatietherapie na vreemdgaan?
Een relatietherapeut helpt jullie om de oorzaken van de ontrouw te begrijpen en om constructief te werken aan het herstel van jullie relatie. Daarbij kan je relatietherapeut je ook helpen om te begrijpen hoe je je eigen interesses en passies kunt blijven volgen, terwijl je eveneens tijd en energie investeert in je partner. Zo leer je om een gezonde balans te vinden tussen jezelf zijn en samen zijn, waardoor je relatie sterker en evenwichtiger wordt. Wanneer jullie je allebei voldoende inzetten en de juiste begeleiding krijgen, dan komen jullie samen sterker uit deze moeilijke periode!
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
De 3 grootste valkuilen voor een samengesteld gezin
Een samengesteld gezin is een groot avontuur, maar ook een uitdaging. Het schept allerlei verwachtingen en kan complexe situaties met zich meebrengen. Hoe zorg je ervoor dat deze verandering voor iedereen positief uitpakt? Dat vergt niet alleen flexibiliteit en geduld, [...]
Autisme en vreemdgaan: hoe ga je daarmee om?
Vreemdgaan is altijd een gevoelig onderwerp, maar in een relatie waarin autisme een rol speelt, kan het nog complexer worden. Hoe ga je hiermee om? Autisme brengt specifieke uitdagingen mee, zoals moeite met sociale communicatie en het uiten van emoties. [...]
Wanneer relatietherapie na het verlies van een kind?
Het verlies van een kind is ongetwijfeld de meest verwoestende ervaring voor ouders. De impact van zo'n tragedie gaat verder dan alleen je individuele verdriet; het kan ook van grote invloed zijn op de relatie met je partner. Relatietherapie kan [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten