Wanneer relatietherapie na het verlies van een kind?
Het verlies van een kind is ongetwijfeld de meest verwoestende ervaring voor ouders. De impact van zo’n tragedie gaat verder dan alleen je individuele verdriet; het kan ook van grote invloed zijn op de relatie met je partner. Relatietherapie kan een cruciale rol spelen in het helen van deze wonden en het herstellen van jullie relatie. We gaan hier in op de moeilijke kwesties waarmee koppels geconfronteerd worden na het verlies van een kind en hoe relatietherapie hierbij kan helpen.
Problemen waar koppels tegenaan lopen
Veel koppels merken dat het verlies van een kind, naast het intense verdriet dat dit met zich meebrengt, ook nog eens een enorme druk op hun relatie zet. Je kunt als ouders van een overleden kind met allerlei problemen geconfronteerd worden. Een van die problemen is dat je je emotioneel uitgeput voelt. Dat is niet vreemd, want het verwerken van intens verdriet kost ontzettend veel energie. Jij en je partner kunnen hierdoor moeite hebben om elkaar te ondersteunen, omdat je allebei worstelt met je eigen pijn. Rouw kan ook jullie communicatie bemoeilijken. Sommige mensen willen veel praten over hun gevoelens, terwijl anderen zich juist terugtrekken. Dit verschil in rouwstijlen leidt vaak tot misverstanden en eenzaamheid.
Wanneer relatietherapie na het verlies van een kind?
Rouw is een proces dat tijd nodig heeft. Heb je echter het gevoel dat je er alleen voorstaat, omdat je niet goed met je partner kunt praten? Dan is het een aanrader om een relatietherapeut te raadplegen. Hier bespreken we enkele signalen die erop wijzen dat het tijd is om professionele hulp te zoeken:
- Constante ruzies
Als elke interactie lijkt te eindigen in een ruzie, is het tijd om hier een oplossing voor te zoeken. Dit is het een teken dat het voor jullie erg lastig is om op een constructieve manier te communiceren. - Emotionele afstand
Trek jij je vaak terug of is het juist je partner die zich terugtrekt? Dan is er weinig gelegenheid om nader tot elkaar te komen en emoties te delen. Hierdoor vervreemden jullie van elkaar. - Intimiteitsproblemen
Relatietherapie na het verlies van een kind kan ook hulp bieden als zowel de emotionele als de fysieke intimiteit steeds minder wordt. - Onopgeloste schuldgevoelens
Na het overlijden van een kind kunnen schuldgevoelens een barrière opwerpen tussen jou en je partner. Als deze gevoelens niet besproken en niet opgelost worden, dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor je relatie. - Chronisch verdriet
Het verlies van een kind is een verwoestende gebeurtenis. Het zorgt voor intens verdriet. Als een van de partners vastzit in chronisch verdriet of een langdurige depressie, dan heeft dit een grote impact op de relatie. Professionele hulp is in dit geval onmisbaar.
Wat kan een relatietherapeut voor je betekenen?
Een relatietherapeut kan veel voor jullie betekenen bij relatieproblemen na het verlies van een kind. Deze professional helpt om de gestagneerde communicatie als gevolg van jullie grote verdriet weer op gang te brengen. De volgende stap is om begrip en empathie voor elkaars rouwproces te ontwikkelen.
Een relatietherapeut heeft veel ervaring met het creëren van een sfeer waarin beide partners zich veilig voelen om hun gedachten en gevoelens te uiten, zonder bang te zijn voor een oordeel. Door inzicht te krijgen in elkaars manier van rouwen, kunnen jullie elkaar hier beter in steunen. Je vervalt daardoor minder snel in een conflict. Ook kwesties als schuldgevoelens, beschuldigingen en het herstellen van de intimiteit kunnen behandeld worden. Je leert hoe je weer op een constructieve manier verbinding met elkaar maakt.
Wat als een van de partners geen relatietherapie wil?
Het komt vaak voor dat een van de partners terughoudend is om in therapie te gaan. Wat als jij daarentegen sterk de behoefte hebt om professionele hulp in te schakelen? Je worstelt met het verlies van je kind en je bent bang dat je ook je partner verliest tijdens dit rouwproces. Deel dan je zorgen met je partner en leg uit waarom je denkt dat therapie nuttig kan zijn. Forceer je partner daarentegen niet om in therapie te gaan.
Je kunt ook overwegen om alleen naar een relatietherapeut te stappen. Dit helpt je om meer inzicht te krijgen in je eigen rouw en om beter met je relatieproblemen om te gaan. Dit verbetert indirect je relatie. Blijf wel in gesprek met je partner en geef informatie over wat relatietherapie inhoudt. Soms zijn angst en onwetendheid de redenen om te weigeren. Geef je partner de tijd om aan het idee te wennen. Sommige mensen hebben langer nodig om zich open te stellen voor professionele hulp.
Samen sterk na het verlies van een kind
Het verlies van je kind is een ingrijpende gebeurtenis, die je relatie enorm onder druk kan zetten. Relatietherapie biedt jullie de kans om jullie communicatie te verbeteren, schuldgevoelens te verwerken, inzicht te krijgen in elkaars rouwstijlen en om opnieuw te leren om verbinding te maken op zowel emotioneel als fysiek niveau. Door goed te blijven communiceren en elkaars grenzen te respecteren vind je uiteindelijk een weg om samen door deze moeilijke tijd te komen en jullie grote verlies zo goed mogelijk te verwerken.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Jaloezie in jullie relatie? Creëer balans met deze tips!
Jaloezie kan een sluipend probleem zijn in je relatie. Langzaam maar zeker kan het de liefde voor elkaar ondermijnen. Als een van jullie erg onzeker en achterdochtig is, kan dit ervoor zorgen dat het wantrouwen groeit in je relatie, zelfs [...]
Hoe ga je om met een onzekere partner?
In een prille liefdesrelatie zie je vaak alleen de positieve kanten van je nieuwe liefde. Als je elkaar na een tijdje beter kent, ontdek je elkaars kwetsbaarheden. Merk je dat je partner onzeker is en snel jaloers wordt? Dan kan [...]
Moeite met emoties tonen in een relatie: wat nu?
Moeite met emoties tonen in een relatie: wat nu? Geschatte leestijd: 2 minuten Moeite met emoties tonen in een relatie Binnen een liefdesrelatie moet je (bijna) alles kunnen delen met jouw partner. Maar [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten