Hoe voorkom je dat een
conflict escaleert?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Escalatie conflict voorkomen

Hoe voorkom je dat een conflict escaleert?

Conflicten in relaties zijn onvermijdelijk. Vaak helpen conflicten in een relatie je om samen te groeien en sterker te worden. Maar het kan gebeuren dat een conflict escaleert en dat jullie relatie wordt beschadigd. We zullen hier ingaan op vier soorten communicatie die je volgens de bekende psycholoog John Gottman dient te voorkomen om escalatie van een conflict te voorkomen.

De vier ruiters van de Apocalyps

Volgens de psycholoog John Gottman escaleren conflicten binnen een relatie vaak vanwege de manier waarop er met elkaar wordt gecommuniceerd. Gottman gebruikt ‘De vier ruiters van de Apocalyps’ als een metafoor voor het inzichtelijk maken van vier soorten communicatie die je moet vermijden om te voorkomen dat een conflict escaleert. De vier ruiters van de Apocalyps zijn afkomstig uit het boek De opbaring van de Bijbel.

De eerste ruiter: kritiek geven

Het is geen goed idee om tijdens een conflict kritiek te geven op je partner. Het is beter om in plaats van kritiek te leveren (Jij hebt nooit aandacht voor mij en zit alleen maar achter de computer!) te vertellen wat je voelt en duidelijk te maken waar je behoefte aan hebt. Verpak je klacht niet in een jij-boodschap, maar maak er een ik-boodschap van. Bijvoorbeeld: Ik zou het fijn vinden als we wat meer met elkaar zouden praten.

De tweede ruiter: defensief reageren

Wanneer iemand in een relatie een klacht uit, schiet de ander vaak meteen in de verdediging. Ook dit is geen handige manier om een conflict op te lossen. Het betekent dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor het probleem. Het is binnen een relatie heel belangrijk dat beide partijen de verantwoordelijkheid nemen voor een deel van het probleem. Door defensief te reageren schuif je deze verantwoordelijkheid af op iets of iemand anders.

De derde ruiter: minachting uiten

Een goede relatie is gebaseerd op gelijkheid en wederzijds respect. Wanneer je minachting uit over de ander betekent dit dat je een superieure positie inneemt ten opzicht van de ander. Daarbij gaat minachting gepaard met sarcasme, schelden en beledigingen. In plaats van minachting dient er gelijkheid en respect voor elkaar te bestaan. Ga op zoek naar kenmerken van je partner waar je waardering en bewondering voor hebt.

De vierde ruiter: een muur optrekken

Je onverschillig tonen door tijdens een conflict een muur op te trekken, waar door de ander niet doorheen te breken valt, is heel schadelijk voor een relatie. Iemand die een muur optrekt, onttrekt zich emotioneel aan de situatie, terwijl diegene van binnen kookt. Bij de ander wekt dit veel frustraties op.

Relatietherapeut nodig?

Het is niet gemakkelijk om bepaalde gedragingen binnen een relatie te veranderen. Een relatietherapeut kan stellen helpen om bepaalde vicieuze cirkels te doorbreken en om de communicatie tussen de partners in goede banen te leiden. Vraag hier gratis offertes aan voor relatietherapeuten bij jullie in de buurt.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.