Relatieproblemen zijn ongezond,
voorkom gezondheidsproblemen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Relatieproblemen zijn ongezond

Relatieproblemen zijn ongezond

Relatieproblemen, daar zit niemand op te wachten. Iedereen kan zich ook wel voorstellen dat relatieproblemen psychische problemen kunnen veroorzaken. Maar wist je ook dat relatieproblemen je lichamelijke gezondheid kan aantasten? Onderzoek heeft uitgewezen dat relatieproblemen de werking van ons immuunsysteem kan verslechteren en dat het zelfs tot hartproblemen kan leiden. Heb je relatieproblemen? Wacht dan niet te lang voordat je een relatietherapeut inschakelt voor jullie relatieproblemen.

Hoger risico op hart- en vaatziekten

De wetenschapper Lachlan McWilliams uit Canada deed onderzoek naar stellen met relatieproblemen. Voor zijn onderzoek analyseerde hij de liefdesrelatie van 5645 mensen van tussen de 18 en 60 jaar. Hij ontdekte dat er een verband bestond tussen gevoelens van onzekerheid, zorgen en stress en het risico op hart- en vaatziekten. Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met relatieproblemen 50% meer kans hadden op deze aandoeningen. Ook mensen die een relatie met anderen zoveel mogelijk proberen te vermijden hebben een verhoogd risico op dit soort ziektes.

Verzwakt immuunsysteem door stress

Aanhoudende relatieproblemen zorgen voor veel stress. Het is bekend dat stress een grote invloed heeft op ons immuunsysteem. Stress zorgt ervoor dat er stresshormonen aangemaakt worden, waaronder cortisol. Cortisol remt de werking van het immuunsysteem, doordat alle energie die door het lichaam wordt vrijgemaakt gericht is op zichzelf beschermen tegen direct gevaar. De functie van het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers wordt als het ware naar de achtergrond geschoven om energie te besparen. Er bestaat dus de kans dat je tijdens langdurige relatieproblemen sneller ziek wordt.

Mentale gevolgen van relatieproblemen

Langdurige relatieproblemen vormen ook mentaal een grote last voor beide partners. In veel gevallen leiden zware relatieproblemen tot een daling van de eigenwaarde en een slechter zelfbeeld. Dit kan zelfs uitmonden in angststoornissen en depressies. Dit zijn ernstige problemen waarvoor de professioneel hulp van een psycholoog noodzakelijk is. Merk je dat jullie relatie in een negatieve spiraal zit en dat je beiden hier steeds meer onder te lijden hebt, wacht dan niet te lang om de hulp in te schakelen van een relatietherapeut. Een relatietherapeut kan jullie helpen om de oorzaak van de problemen te ontdekken en om naar passende oplossingen te zoeken.

Goede relaties zijn wel heel gezond

Binnen elke relatie zijn weleens problemen. Moeten we dan voor onze goede gezondheid relaties maar vermijden? Nee! Goede relaties zijn namelijk wél heel gezond. Binnen een goede relatie, zorgen onder meer aanrakingen, genegenheden en het vertrouwen in elkaar dat stress juist vermindert. Ook zijn mensen met een gezonde relatie minder snel angstig, hebben minder snel last van depressies en hebben een lagere bloeddruk.

Vind hier een relatietherapeut

Op zoek naar een professionele en betrouwbare relatietherapeut, dien dan hier een offerte-aanvraag in. Je ontvangt binnen 24 uur gratis en vrijblijvende offertes van meerdere relatietherapeuten bij jullie in de regio. Vergelijk en kies de relatietherapeut die het beste past bij jullie wensen en situatie. Onze service is geheel vrijblijvend.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.