Financiële ongelijkheid in jullie relatie? Zo ga je ermee om!

Financiele ongelijkheid relatie

Praten over geld in je relatie is niet het meest romantische wat je kunt bedenken, maar het is wel noodzakelijk. Hoe denkt jouw partner over geld? Hoe zijn jullie uitgavenpatronen? Welke dromen hebben jullie en hoe ga je die bekostigen? Hoeveel verdienen jullie?

In veel relaties speelt financiële ongelijkheid een rol. De een verdient misschien meer dan de ander, heeft andere uitgavenpatronen of een andere financiële achtergrond. Dit kan tot spanningen leiden. We bespreken hier welke problemen dit kan veroorzaken en hoe je daarmee omgaat.

Hoe komt financiële ongelijkheid in je relatie tot uiting?

Niet iedereen verdient hetzelfde, waardoor er ook binnen je relatie sprake kan zijn van financiële ongelijkheid. Je partner verdient bijvoorbeeld meer dan jij of juist andersom. En wist je dat financiële ongelijkheid nog veel verder gaat dan dat? Zo kunnen jullie prioriteiten op het gebied van geldzaken uiteenlopen of jullie hebben andere uitgeef- of spaargewoonten.

Een andere vorm van ongelijkheid in financiële zaken binnen een relatie ontstaat wanneer een van de partners meer schulden heeft, zoals een studieschuld of creditcardschulden. Hoe zit het bovendien met de verdeling van de financiële verantwoordelijkheden binnen het huishouden?

Wanneer is financiële ongelijkheid een probleem?

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat financiële ongelijkheid geen probleem hoeft te zijn binnen je relatie. Toch zien we dat het soms voor spanningen kan zorgen. Een van de veelvoorkomende problemen is dat de partner met een hoger inkomen onbewust meer invloed uitoefent op de financiële beslissingen. Dit kan bij de ander frustraties en gevoelens van onmacht veroorzaken. Verdien je minder dan je partner? Dan kun je je daardoor ook onzeker of minderwaardig voelen, waardoor er spanningen ontstaan in je relatie.

Daarnaast kunnen verschillende toekomstvisies over geld tot relatieproblemen leiden. Jij wilt bijvoorbeeld sparen voor een nieuw huis of een grote reis, terwijl je partner dit niet ziet zitten. Conflicten over uitgavenpatronen, zoals luxe-uitgaven versus sparen, kunnen leiden tot ruzies en misverstanden. Financiële ongelijkheid in je relatie kan er ook voor zorgen dat degene die meer verdient zich ‘schuldig’ voelt, terwijl de ander hierover juist wrok koestert. Deze spanningen over geldzaken laten zien dat het belangrijk is hier over te praten en begrip te tonen voor elkaar, zodat jullie beter leren omgaan met deze financiële ongelijkheid.

Kijk verder dan deze geld issues

Dit gevoel van ongelijkheid, door bijvoorbeeld een groot verschil in de hoogte van jullie inkomen, kun je in evenwicht brengen door te beseffen dat beiden op een waardevolle wijze bijdragen aan de relatie en het gezinsleven. Het draait om het erkennen van elkaars standpunten over financiën en het zorgdragen voor elkaar. Misschien verdient de een meer, terwijl de ander meer bijdraagt door huishoudelijke taken of de zorg voor de kinderen op zich te nemen.

Onderzoek hoe jullie deze verantwoordelijkheden kunnen verdelen op een manier die voor beide partijen prettig is. Zoek naar nieuwe mogelijkheden, zoals flexibel werken, andere inkomstenbronnen en oplossingen voor de opvang van de kinderen. Door op deze manier naar de verdeling van taken en verantwoordelijkheden te kijken, kunnen jullie elkaar ondersteunen en de balans in jullie relatie herstellen.

Praktische tips bij financiële ongelijkheid in je relatie

Financiële ongelijkheid kan spanningen en misverstanden veroorzaken in je relatie. Met een goede aanpak kunnen jullie deze uitdagingen overwinnen! Hier zijn enkele praktische tips om er samen aan te werken:

Praat erover
Misschien een open deur, maar vergis je niet in hoevaak stellen hier de mist in gaan. Praten, praten, praten: met een open communicatie kom je heel ver. Bespreek jullie inkomsten, uitgaven, schulden en financiële doelen. Zet afspraken op papier, maak Excel lijstjes en verwijt elkaar vooral niets. Door regelmatig de financiën te bespreken, voorkom je misverstanden.

Gezamenlijke budgettering
Stel samen een budget op, waarin je rekening houdt met de inkomsten en uitgaven van allebei. Dit kan helpen bij het creëren van transparantie en het verminderen van spanningen.

Gelijke inspraak
Zorg ervoor dat beide partners gelijke inspraak hebben in financiële beslissingen, ongeacht het inkomensverschil.

Wederzijds begrip en respect
Begrijp en respecteer elkaars financiële situatie en achtergrond. Dit kan helpen bij het opbouwen van empathie en samenwerking.

Lange-termijndoelen
Stel gezamenlijke lange-termijndoelen op, zoals sparen voor een huis of pensioen. Dit geeft een gevoel van ‘we doen het samen’.

Maak het leuk!
Last but not least: maak het leuk! Spaar voor een gezamenlijk doel, vier financiële successen en geef elkaar ook op dit gebied complimenten. Door op een luchtige en leuke manier met financiën om te gaan, liggen er minder snel conflicten op de loer.

Door met deze punten rekening te houden hoeft niemand zich buitengesloten of minderwaardig te voelen, ook al bestaat er een inkomensverschil. Het helpt om een gezonde, evenwichtige relatie te behouden, waarin jullie je allebei gewaardeerd en gehoord voelen.

Geldzaken: niet romantisch, wél essentieel

Leidt financiële ongelijkheid in je relatie voortdurend tot ruzies en komen jullie er samen niet uit? Dan is het een slimme zet om een beroep te doen op een relatietherapeut. Praten over geldzaken is niet romantisch, maar wel erg belangrijk voor jullie toekomst samen.

Een professionele therapeut kan jullie helpen om de dieperliggende kwesties en emoties rondom jullie geldzaken te onderzoeken. Door hier beter over te leren praten, leer je hoe je op een prettige manier conflicten oplost en gezamenlijke doelen stelt die recht doen aan beide behoeften en verwachtingen. Relatietherapie biedt ook ondersteuning bij het omgaan met financiële stress in je relatie. Dankzij relatietherapie wordt jullie relatie sterker en veerkrachtiger. Zo wordt jullie band weer sterk, ondanks de soms lastige geldkwesties!

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Financiele ongelijkheid relatie
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant