Moeite met emoties tonen
in een relatie: wat nu?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Moeite met emoties tonen in een relatie

Moeite met emoties tonen in een relatie

Binnen een liefdesrelatie moet je (bijna) alles kunnen delen met jouw partner. Maar wat als een van de twee moeite heeft met het tonen van zijn of haar emoties? Dat kan een gelukkige relatie behoorlijk in de weg staan, omdat het dan moeilijk is om samen een sterke emotionele band op te bouwen. Heb jij moeite met het tonen van jouw emoties in jullie relatie? Lees dan hier onze tips en adviezen.

Emoties tonen en persoonlijkheid

Waarom vind je het zo moeilijk om jouw emoties te tonen? Dat is een belangrijke vraag waar je antwoord op moet vinden. Je persoonlijkheid kan hier een grote rol in spelen. De een is van nature heel extrovert, terwijl de ander misschien juist introvert is en emoties niet gemakkelijk toont. Dit kun je niet zomaar veranderen. Acceptatie is hier het sleutelwoord. Je mag zelf bepalen wat je wilt delen op het gebied van emoties.

Wat zal de ander ervan vinden?

Het kan ook zijn dat je bang bent voor de reactie van de ander. In dat geval ben je dus niet bang voor de emotie zelf, maar wel voor wat de gevolgen kunnen zijn als jij jouw emoties toont. Wanneer je grote blijdschap laat zien, ben je misschien bang dat de ander vindt dat je overdrijft. En bij teleurstelling ben je misschien bang dat de ander kwaad wordt. Waarom ben je zo bang voor de reactie van de ander? Accepteert de ander jou niet zoals je bent of wijs je misschien jouw eigen emoties af?

Emoties mogen er zijn

Emoties worden vaak weggestopt. Gevoelens als teleurstelling, frustratie en boosheid beoordelen we al snel als negatief. Al die onderdrukte emoties blijven echter rondspoken en jouw gedrag beïnvloeden. Doordat je jouw emoties niet uit, weet de ander niet wat er in je omgaat en kunnen er allerlei misverstanden ontstaan. Bovendien groeien emoties die niet worden geuit alleen maar. Doe emoties daarom niet af als onbelangrijk. Ze zijn juist heel belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat je bij jou ware ‘ik’ blijft.

Onderzoek jouw emoties

Door jezelf af te vragen waarom je een bepaalde emotie ervaart, leer je meer over jezelf. Waarom raak ik hierdoor steeds gefrustreerd? Waarom maakt die situatie me boos? Emoties helpen ons om te groeien als mens. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, wordt het ook gemakkelijker om dit te communiceren naar jouw partner. Vergeet niet: ook al praat je misschien niet snel over jouw emoties, je toont ze ‘stiekem´ altijd. Wat je voelt, zal je ook op een of andere manier uitstralen. Als je dit inziet, is de stap naar het bewust tonen van jouw emoties en het praten over je emoties met jouw partner een stuk gemakkelijker.

Ga in relatietherapie

Wanneer je binnen jouw relatie steeds tegen dezelfde problemen aan blijft lopen en jij of jouw partner moeite heeft met het tonen van emoties, kan het een goed idee zijn om in relatietherapie te gaan. Een relatietherapeut helpt jullie om meer inzicht en grip op jullie situatie te krijgen en vicieuze cirkels te doorbreken. Vraag hier gerust gratis en vrijblijvend offertes aan van relatietherapeuten in jouw regio.

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Binnen 24 uur reactie

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.