Help, mijn partner kan niet met geld omgaan!

Relatieproblemen niet met geld kunnen omgaan

“Geld maakt niet gelukkig!” Wie kent deze uitspraak niet? Toch kunnen geldzaken een grote boosdoener zijn als het gaat om relatieproblemen. Financiële issues binnen relaties leiden niet zelden tot scheidingen. Als jouw financiële doelstellingen sterk verschillen met die van je partner kan dit namelijk voor veel frustratie zorgen. Vind jij dat je partner niet met geld kan omgaan? Lopen jullie gesprekken over uitgavepatronen en geldzaken steeds op ruzie uit? Hoe zorg je er dan voor dat jullie relatie niet strandt?

Ik vind dat mijn partner niet met geld kan omgaan

Je zult nog verbaasd staan van hoeveel koppels een relatietherapeut inschakelen vanwege relatieproblemen door financiële kwesties. “Het is maar geld!” denken veel mensen, maar als je een relatie hebt en samen een leven wilt opbouwen, dan is geld wel degelijk heel belangrijk. Stel je voor dat jij graag ieder dubbeltje omdraait en superhard werkt om te kunnen sparen, terwijl je partner met het grootste gemak alle winkels leegkoopt. Dan krijg je ongetwijfeld het gevoel dat jouw inspanningen niet serieus worden genomen door de persoon die je hierin juist het meest zou moeten steunen. Het lijkt wel alsof al jouw inspanningen voor niets zijn geweest! Een groot relatieprobleem is geboren. Herken je dit?

Waarom geldproblemen zoveel impact hebben

Het is belangrijk om te begrijpen waarom financiële problemen zo’n impact hebben op een relatie. Geld is niet alleen een praktisch middel, maar ook een emotionele en psychologische factor. Het kan de kern raken van je persoonlijke waarden, verantwoordelijkheden en zelfs je gevoel van eigenwaarde, zoals in het voorbeeld hierboven. Ben je van mening dat je partner niet met geld kan omgaan, dan kan dit frustraties, onzekerheid en wantrouwen veroorzaken. Je twijfelt mogelijk aan zijn of haar capaciteiten om belangrijke beslissingen te nemen. Dit kan andere aspecten van jullie relatie beïnvloeden. Mogelijk geeft je partner jou zelfs het gevoel dat jij deze kwestie verkeerd inschat. Daarom bespreken we als volgt de signalen die erop wijzen dat iemand moeite heeft met geldbeheer.

Tekenen die wijzen op slecht geldbeheer

Kan je partner niet met geld omgaan? Er zijn diverse tekenen, die erop wijzen dat dit het geval is:

Continu het budget overschrijden
Er kan weleens een onvoorziene uitgave zijn, maar als je partner steeds weer het afgesproken budget overschrijdt, dan duidt dit op problemen met geldbeheer.

Veel impulsaankopen
Een ander teken dat je partner niet met geld kan omgaan, is als er sprake is van veel impulsaankopen. Zeker als dit niet in jullie financiële plannen past, is dit een probleem.

Rekeningen niet betalen
Als rekeningen steeds niet op tijd worden betaald, wijst dit op een gebrek aan organisatie en planning.

Hoge schulden en/of vaak lenen
Het vaak lenen van geld of een hoge schuldenlast zijn duidelijke signalen van financiële problemen.

Gesprekken over geld vermijden
Als je partner gesprekken over geld uit de weg gaat en deze als onbelangrijk afdoet, kan dat erop wijzen dat hij of zij bang is of zich schaamt voor de financiële problemen.
Deze signalen kunnen helpen bij het herkennen van geldproblemen en het vinden van een oplossing.

Probeer de oorzaken te begrijpen

Om te voorkomen dat je relatie stukloopt vanwege geld, is het belangrijk om het probleem tijdig bespreekbaar te maken en de oorzaken te begrijpen. Waarom kan je partner niet goed met geld omgaan? Misschien heeft hij of zij nooit geleerd om met geld om te gaan door gebrek aan opleiding of ervaring. Ook de opvoeding kan invloed hebben; iemand die opgroeide in een situatie met financiële onzekerheid of juist met veel geld kan moeite hebben met gezonde financiële gewoonten in jullie huidige situatie.

Door deze oorzaken te begrijpen en te bespreken, kun je gerichter en met meer inlevingsvermogen samenwerken aan een oplossing. Houd er rekening mee dat sommige mensen het lastig vinden om over financiële problemen te praten. Vaak wordt het onderwerp vermeden uit angst om fouten toe te geven. De volgende praktische tips kunnen helpen om jullie geldproblemen te tackelen.

Mijn partner kan niet met geld omgaan: hoe kan ik helpen?

Als je partner worstelt met geldproblemen, zijn er verschillende praktische stappen die je kunt nemen om te helpen:

Kies een geschikt moment
Begin het gesprek over financiën op een rustig moment, niet tijdens een gespannen situatie. Dit zorgt ervoor dat het gesprek constructiever verloopt.

Blijf positief
Focus op de positieve aspecten en de vooruitgang die jullie al hebben geboekt. Dit helpt om de sfeer van het gesprek vriendelijk en ondersteunend te houden.

Vermijd verwijten
Maak geen verwijten of beschuldigingen. Richt je op hoe jullie samen de situatie kunnen verbeteren, zonder schuldigen aan te wijzen.

Stel gezamenlijke doelen op
Maak samen een realistisch budget en stel concrete financiële doelen om een duidelijke weg naar verbetering te creëren.

Maak een overzicht
Help bij het opstellen van een overzicht van inkomsten en uitgaven, zodat je partner beter inzicht krijgt in de financiële situatie.

Zoek professionele hulp
Overweeg om samen een financieel adviseur en/of een relatietherapeut te raadplegen voor extra begeleiding en ondersteuning.

Door deze tips te volgen, kun je een constructieve bijdrage leveren aan het oplossen van jullie financiële problemen en jullie relatie versterken.

Relatietherapie bij financiële stress in je relatie

Wanneer jullie communicatie over geldzaken stroef verloopt, kan een relatietherapeut hierbij helpen. Relatietherapie bij financiële stress is erop gericht om een constructief gesprek met je partner over geld op gang te brengen. Daarnaast kan de relatietherapeut jullie helpen met het identificeren van eventuele onderliggende emotionele kwesties en andere relatieproblemen die bijdragen aan de financiële spanningen. Als je samen met een relatietherapeut aan jullie geldproblemen werkt, leer je niet alleen hoe je beter met geld omgaat, maar ook hoe je beter open en eerlijk met elkaar communiceert. Dit helpt om elkaar beter te begrijpen en jullie relatie te versterken. Kortom, relatietherapie geeft jullie de extra steun en motivatie om op een positieve manier met deze uitdaging om te gaan.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Relatieproblemen niet met geld kunnen omgaan
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant