Ruzie in relatie: wanneer is relatietherapie nodig?

Ruzie in relatie

Geen enkele relatie gaat altijd over rozen! Als stel kies je voor elkaar door dik en dun, maar wat als je merkt dat jullie steeds vaker ruzie hebben? Op zijn tijd een meningsverschil of een ruzie is normaal. Maar waar ligt nu de grens tussen zomaar een ruzietje en een dieperliggend relatieprobleem? Dat is vaak lastig te bepalen. Wat wordt beschouwd als normaal? Heeft ruzie ook voordelen? En wanneer is het tijd om de hulp van een relatietherapeut in te schakelen? Je leest het in dit artikel.

Ruziemaken is goed voor je relatie

Om meteen een van je zorgen weg te nemen: ruzie kan positief zijn voor je relatie. Maar er is wel een belangrijke voorwaarde: ruzie is gezond, mits je het op de juiste manier aanpakt! Dit klinkt misschien vreemd. Wat we bedoelen is dat ruzie aantoont dat je je relatie belangrijk vindt. Het laat zien dat je bereid bent om te ‘vechten’ voor elkaar. Het is heel normaal dat je niet overal hetzelfde over denkt. Een ruzie is ‘gezond’ als jullie hier beiden op een goede manier mee omgaan. Met andere woorden, als jullie samen goed over het conflict praten, in staat zijn om je in elkaar in te leven en bereid zijn om compromissen te sluiten, dan kan ruzie ertoe leiden dat jullie elkaar beter begrijpen.

Waar gaan de meeste ruzies in relaties over?

De onderwerpen van conflicten in relaties lopen zeer uiteen, maar we zien wel enkele thema’s die vaak terugkeren. Denk daarbij aan:

Communicatie
Slechte communicatie is vaak een struikelblok binnen relaties, waardoor misverstanden ontstaan. Het gaat dan om problemen als niet oprecht luisteren of verschillende communicatiestijlen. Dit leidt tot frustraties.

Financiën
Geld is een andere bron van conflicten. Er kan ruzie ontstaan over elkaars uitgavenpatronen, spaargedrag of financiële verantwoordelijkheid.

Taakverdeling
Huishoudelijke taken en de verdeling van verantwoordelijkheden zijn eveneens met regelmaat de aanleiding van onenigheid binnen relaties, vooral wanneer elkaars verwachtingen niet overeenkomen.

Familie en vrienden
Buitenstaanders, zoals familieleden of vrienden, kunnen vanwege hun invloed op jullie relatie bijdragen aan conflicten. Denk daarbij aan meningsverschillen over de omgang met elkaar.

Kinderen en opvoedstijlen
Meningsverschillen over wel of geen kinderen en het aantal kinderen kunnen tot lastige situaties leiden. Daarnaast zijn ook verschillende opvattingen over het ouderschap vaak een bron van conflicten.

Levensdoelen, waarden en prioriteiten
Er kunnen conflicten ontstaan over jullie levensdoelen, waarden en prioriteiten, bijvoorbeeld wanneer jullie hier weinig over praten of deze niet respecteren binnen je relatie. Ook een verandering in deze aspecten kan tot conflicten leiden.

Hoeveel ruzie is normaal in een relatie?

Er bestaat geen richtlijn voor hoeveel ruzie normaal is. Dit is sterk afhankelijk van de dynamiek binnen je relatie, jullie communicatiestijl en jullie persoonlijke karaktereigenschappen. Sommige stellen hebben zelden ruzie, terwijl anderen regelmatig botsen. De frequentie doet er niet toe, het gaat om de manier waarop jullie het conflict oplossen. Een gezonde relatie kenmerkt zich door, een open communicatie, respectvol zijn naar elkaar, begrip tonen en bereid zijn om compromissen te sluiten, ook tijdens een conflict. Veel ruziën is pas problematisch wanneer de conflicten een agressieve toon krijgen of wanneer communicatie wordt vermeden, waardoor jullie er samen niet uitkomen. Denk aan de natuurlijk vecht- en vluchtreactie! Lopen jullie steeds tegen hetzelfde probleem aan? Dan kan een relatietherapeut helpen om dit negatieve patroon te doorbreken.

Ik wil een relatie zonder ruzie

Het woord ‘ruzie’ of ‘conflict’ heeft voor de meeste mensen een negatieve associatie. Je moet je echter realiseren, dat dit nu eenmaal bij een relatie hoort. Wat niet bij een relatie hoort, is dat je voortdurend bang bent voor je partner, dat er steeds een vervelende spanning tussen jullie heerst of dat er sprake is van verbale of fysieke agressie. Nooit ruzie of een conflict lijkt ideaal, maar ook dat is een misvatting. Dit kan namelijk betekenen dat je elkaar negeert en vermijdt. Dit is weer het andere uiterste en is eigenlijk ook een vorm van ruziemaken. Je wilt niet dat jullie een patroon ontwikkelen, waarbij je je beiden terugtrekt. Dit heeft ongetwijfeld tot gevolg dat je uit elkaar groeit. De sleutel naar een prettige en harmonieuze relatie is dan ook een goede communicatie.

Veelgemaakte fouten in de communicatie

Heb je bijna dagelijks ruzie in je relatie en heb je moeite om er samen uit te komen? Dan is het een aanrader om jullie manier van communiceren onder de loep te nemen. Veelgemaakte fouten in de communicatie zijn:

  • In de verdediging schieten
  • Elkaar over en weer verwijten maken
  • Argumenten vanuit jouw visie aanhalen
  • Niet actief luisteren
  • Geen empathie tonen
  • Communicatie vermijden
  • Gebruik van kwetsende taal

Door steeds te vervallen in deze fouten, is het vrijwel onmogelijk om nader tot elkaar te komen en om jullie meningsverschillen en conflicten op te lossen. Hoe doe je dit dan wel? Probeer dit negatieve patroon te doorbreken met de volgende tips.

Tips om ruzie met je partner te voorkomen

We geven je hier enkele tips om ruzies te voorkomen en om goed om te gaan met meningsverschillen om te voorkomen dat de situatie escaleert:

Luister
Is je partner ergens boos over, luister dan eerst naar wat hem of haar dwarszit. Reageer niet direct door in de verdediging te schieten.

Toon empathie
Voordat je reageert, toon je eerst empathie en probeer je zijn of haar standpunt te begrijpen. Ook als je het hier niet mee eens bent, is het mogelijk om begrip te tonen voor de gevoelens van je partner.

Leg jouw perspectief uit
Nu leg je op een rustige manier uit hoe jij de situatie ziet. Vervolgens is het uiteraard aan je partner om hier begripvol op te reageren.

Werk samen
Door begrip te hebben voor elkaars perspectieven, kunnen jullie samen werken aan een manier om met deze verschillende standpunten om te gaan.

Het is niet altijd gemakkelijk om dit in de praktijk te brengen en zeker niet als emoties de boventoon voeren. In dat geval is het een goed idee om een objectieve derde in te schakelen, zoals een ervaren relatietherapeut, die jullie hierin kan begeleiden!

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Ruzie in relatie
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant