Welke vormen van vreemdgaan zijn er?
Bij de gedachte aan vreemdgaan denken veel mensen in eerste instantie aan het fysiek bedriegen van hun partner. Maar heb je er ooit echt bij stilgestaan wat ‘vreemdgaan’ voor jou betekent? Er zijn namelijk verschillende vormen van vreemdgaan. Deze vormen van vreemdgaan overlappen vaak en er bestaan ook talloze grijze gebieden. Het is daarom geen wonder dat ontrouw zo’n lastig en gevoelig onderwerp is om over te praten. Want waar ligt de grens? Hieronder lees je meer over de diverse vormen van vreemdgaan.
Wanneer spreek je van vreemdgaan?
De grens van wat wel en geen ontrouw is, is voor iedereen anders. Relatieproblemen rond vreemdgaan ontstaan vaak wanneer hier geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt of doordat partners elkaar verkeerd hebben ingeschat. Binnen de meeste relaties ben je ontrouw als je een seksuele affaire hebt met een ander. Maar hoe zit het met jullie afspraken op het gebied van romantiek, emotie en intellect? In de meeste relaties wordt hier weinig openlijk over gesproken en worden hier ook geen duidelijke afspraken over gemaakt. Waar ligt dan precies de grens? Je herkent het signaal dat je de grens hebt bereikt of overschreden als je iets voor je partner gaat verbergen of als je merkt dat je partner zaken voor jou verborgen houdt. Voor een gezonde relatie is openheid en een eerlijke communicatie essentieel.
5 vormen van vreemdgaan
We lichten hier 5 vormen van vreemdgaan toe:
- Seksueel vreemdgaan
- Emotioneel vreemdgaan
- Romantisch vreemdgaan
- Digitaal vreemdgaan
- Intellectueel vreemdgaan
1. Vreemdgaan in de vorm van een seksuele affaire
Wanneer we het over vreemdgaan hebben, denken de meeste mensen meteen aan deze vorm van ontrouw. We noemen dit daarom ook wel het klassieke vreemdgaan. De trigger voor een dergelijke affaire is meestal lust en lichamelijke aantrekkingskracht, in de meeste gevallen zonder een emotionele betekenis. In eerste instantie kan dit opwindend zijn voor de betrokkenen, maar dit gevoel is vaak van korte duur, waardoor de affaire snel eindigt. Soms kan deze in eerste instantie onbelangrijke flirt uitgroeien tot iets groters en zelfs de basis leggen voor emotionele intimiteit.
2. De sluipende gevaren van emotioneel vreemdgaan
Naast fysieke affaires kan emotionele ontrouw ook ernstige relatieproblemen veroorzaken. Vreemdgaan betekent niet altijd meteen een fysieke daad. Het kan ook betekenen dat je het gevoel hebt dat je partner je emotioneel verwaarloost, bijvoorbeeld door belangrijke gevoelens en relatieproblemen te delen met iemand anders dan met jou. Of stel je voor dat je partner een geweldige nieuwe baan heeft veroverd, maar in plaats van dit met jou te delen, viert je partner dit met iemand anders. Emotionele ontrouw kan nog verdergaan door bijvoorbeeld veel complimenten aan iemand anders te geven dan aan je partner. Ook flirten met een ander en zeggen dat je met die persoon op date zou willen als je niet in een relatie zou zitten, is een vorm van emotionele ontrouw. Deze acties kunnen pijnlijk zijn voor de ander en brengen uiteraard het risico van een fysieke affaire met zich mee.
3. Al ooit van romantische ontrouw gehoord?
Een ander voorbeeld van vreemdgaan, dat niet direct met fysiek overspel te maken heeft, is romantische ontrouw. Dit betekent dat je vreemdgaat, doordat je romantisch bent met een andere persoon dan je partner. Je neemt bijvoorbeeld iemand anders mee uit eten, je gaat samen borrelen en er is daarbij sprake van emotionele intimiteit. Voor je partner kan dit voelen als romantische ontrouw. Deze vorm van vreemdgaan heeft veel overeenkomsten met emotioneel vreemdgaan. Er is wel een verschil te noemen: bij emotionele ontrouw gaat het vooral om wat je voor iemand voelt, terwijl bij romantisch vreemdgaan het meer gaat om wat je voor of met een ander doet.
4. De nieuwe frontlinie in vreemdgaan; de digitale affaire
De digitale en sociale media hebben het ons heel gemakkelijk gemaakt om met anderen in contact te komen. Denk aan WhatsApp, Instagram en Facebook. Hoewel dit op allerlei fronten heel praktisch en doeltreffend is, heeft het ook geleid tot een nieuwe vorm van vreemdgaan: de digitale affaire. Dit uit zich in dagelijks met iemand anders dan je partner je ervaringen, gedachten en gevoelens delen via digitale platformen. Hierdoor kun je al snel een sterke emotionele band met iemand opbouwen. Dit kan verdergaan in de vorm van het delen van verleidelijke en flirtende berichtjes, foto’s of video’s. Via de digitale weg is het heel gemakkelijk om je met elkaar te verbinden; de drempel is laag en daardoor is het gemakkelijk om aan deze vorm van vreemdgaan toe te geven.
5. Intellectueel vreemdgaan, wat is dat precies?
Heb je al ooit gehoord van intellectueel vreemdgaan? In dit geval gaat het erom dat je je interesses meer deelt met iemand anders dan met je liefdespartner. Natuurlijk is het de gewoonste zaak van de wereld om met vrienden te praten over problemen, je werk, maatschappelijke kwesties, politiek of bijvoorbeeld dromen. Het wordt alleen wel een relatieprobleem als je merkt dat je je partner niet meer intellectueel uitdagend genoeg vindt. Je voelt de behoefte om deze zaken liever met iemand anders te bespreken, met wie je eindeloos kunt praten. Je hebt met die andere persoon dus een veel diepere klik dan met je partner. Het probleem ligt niet zozeer in het hebben van gedeelde interesses met anderen, maar in de intensiteit van deze gesprekken in vergelijking met die met je partner.
Ontrouw, een lastige kwestie!
Een etentje, een avondje uit, een Whatsappje versturen, een goed gesprek voeren: dit valt niet direct onder de noemer ‘ontrouw’. Het wordt pas vreemdgaan als er grenzen worden overschreden, waarbij een van de partners zich ongemakkelijk voelt. Het gaat hierbij niet om het type interactie, maar vooral om de intensiteit ervan, die bepaalt of het als ‘ontrouw’ wordt bestempeld. De betrokken persoon zoekt naar manieren om behoeften te vervullen, die binnen de relatie niet worden bevredigd. Dit kan seks zijn, maar ook simpelweg behoefte aan aandacht, passie of een diepgaand gesprek over gedeelde interesses.
Kortom, ontrouw is een lastige kwestie, die gepaard gaat met intense emoties. Een relatietherapeut kan hulp bieden bij het omgaan met emoties, open gesprekken voeren en bij het zoeken naar een oplossing.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Relatietherapie na vreemdgaan: zinvol of einde relatie?
Vreemdgaan is een gevoelige kwestie. In veel gevallen betekent dit het einde van de relatie, omdat het vertrouwen een grote deuk heeft opgelopen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ben jij of je partner vreemdgegaan en willen [...]
Hoe ga je om met een onzekere partner?
In een prille liefdesrelatie zie je vaak alleen de positieve kanten van je nieuwe liefde. Als je elkaar na een tijdje beter kent, ontdek je elkaars kwetsbaarheden. Merk je dat je partner onzeker is en snel jaloers wordt? Dan kan [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten