Vreemdgaan: wat zijn de oorzaken erachter?
Vreemdgaan komt veel voor en niet alleen in relaties die toch al slecht waren. Zelfs in relaties die voor de buitenwereld als gezonde relaties overkomen kan ontrouw voorkomen. Daarom is een van de meest gestelde vragen in de wereld van relatietherapie: waarom gaan mensen vreemd? Waarom is het zo moeilijk om de verleiding te weerstaan? Dat is wat veel betrokkenen willen weten, want dit is een situatie waar veel emoties en conflicten bij komen kijken. Daarom gaan we hier dieper in op de oorzaken van overspel.
Wanneer spreek jij van vreemdgaan?
Voordat we naar de mogelijke oorzaken van vreemdgaan kijken, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat vreemdgaan eigenlijk is. De meeste mensen denken bij ontrouw aan een seksuele relatie buiten de bestaande relatie. In de praktijk zien we echter dat er nog meer soorten van ontrouw zijn. Lees hier meer over de verschillende vormen van vreemdgaan. In dit artikel focussen we vervolgens op wat mensen ertoe brengt om een affaire aan te gaan. Het doel is om dit gedrag te begrijpen, om te ontdekken op welke manier een relatie kan worden hersteld en hoe vreemdgaan in de toekomst voorkomen kan worden.
Waarom heb je overspel gepleegd?
Wanneer mensen geconfronteerd worden met deze vraag over overspel, is het antwoord vaak niet meteen duidelijk. De redenen achter vreemdgaan gaan doorgaans dieper dan simpelweg toegeven aan verleiding. Iedereen is uniek, met eigen behoeften, persoonlijke waarden en omgevingsinvloeden. Zelfs biologische factoren kunnen een rol spelen. Er zijn talloze redenen waarom iemand een affaire begint. Het begrijpen van deze factoren is cruciaal om ermee om te gaan en mogelijk je relatie te herstellen. Daarom nemen we hier de meest voorkomende oorzaken van vreemdgaan onder de loep.
Veelvoorkomende redenen om vreemd te gaan
We zetten hier veelvoorkomende oorzaken voor ontrouw op een rij met een korte uitleg. Deze oorzaken laten zien dat vreemdgaan meestal niet zomaar van de een op de andere dag gebeurt. Doorgaans ligt er een dieper relatieprobleem aan ten grondslag.
1. Gebrek aan emotionele verbinding en intimiteit
Een van de oorzaken van overspel is het gevoel dat je partner je niet begrijpt en/of waardeert. Dit komt veel voor in langdurige relaties, waarin partners elkaar als vanzelfsprekend beschouwen en er weinig inspanningen worden gedaan om de relatie een boost te geven. In zo’n situatie kan iemand de behoefte voelen om deze emotionele leegte ergens anders op te vullen. Daarnaast kan er een gebrek aan lichamelijke intimiteit ontstaan. Dit alles leidt tot gevoelens van eenzaamheid, waardoor je gevoeliger bent voor verleidingen van buitenaf.
2. Op zoek naar opwinding en variatie
Mensen hebben van nature een verlangen naar opwinding en variatie. In sommige gevallen kan de behoefte aan nieuwe ervaringen leiden tot het zoeken naar spanning buiten de relatie. Externe factoren, zoals speciale gelegenheden of een nieuwe omgeving, kunnen ook een trigger vormen voor ontrouw. Als iemand regelmatig situaties opzoekt waarin verleiding aanwezig is, kan dit de kans op overspel vergroten.
3. Weinig zelfvertrouwen
Nog een van de oorzaken voor overspel die we regelmatig tegenkomen binnen de wereld van relatietherapie, is een gebrek aan zelfvertrouwen en de behoefte aan bevestiging. Door een affaire aan te gaan, kun je positieve gevoelens krijgen. Je kunt je hierdoor aantrekkelijk, succesvol en zelfverzekerd voelen. Deze externe bevestiging kan dienen als een tijdelijke oplossing voor een dieperliggend gevoel van onzekerheid of twijfel binnen je eigen relatie.
4. Onvrede binnen je relatie
In sommige gevallen kan vreemdgaan een reactie zijn op onopgeloste problemen of ontevredenheid in je relatie. Een van de partners probeert te ontsnappen aan de conflicten of spanningen. Na verloop van tijd kan het gebeuren dat je ontdekt dat je allebei verschillende waarden, doelen of interesses hebt ontwikkeld. Dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding, waardoor je op zoek gaat naar iemand waarmee je dit wel kan delen.
Nog meer oorzaken van vreemdgaan
Naast bovenstaande veelvoorkomende redenen om overspel te plegen, zijn er nog meer oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Denk aan:
Bindingsangst
Vreemdgaan is dan een vorm om je toewijding aan een persoon te vermijden.
Wraak
Je partner heeft jou op een of andere manier gekwetst en je wilt uit boosheid wraak nemen.
Gevoelens vervagen
Het verliefde gevoel is er niet meer en dit wil je graag weer opnieuw voelen.
Biologische factoren
Onderzoek wijst uit dat er genetische factoren zijn, die ervoor zorgen dat iemand sneller risico’s neemt voor een ‘instant’ goed gevoel, waardoor hij of zij bijvoorbeeld eerder vreemdgaat.
Narcistische persoonlijkheid
Narcisten gaan vanwege hun voortdurende zoektocht naar aandacht en bewondering sneller vreemd. Door middel van affaires kunnen ze deze behoeften vervullen.
Ontrouw heeft een grote impact
Vreemdgaan heeft een grote impact op je relatie. Overspel schaadt bovenal het vertrouwen, dat vaak als de hoeksteen van een gezonde relatie wordt gezien. Wanneer het verraad wordt ontdekt, leidt dit tot emotionele pijn, woede en verdriet. Bovendien kan het lang duren voordat deze wonden genezen. In sommige gevallen lukt dit zelfs niet helemaal. Daarbij kan vreemdgaan leiden tot een verlies van zelfrespect en een gevoel van schaamte bij de bedrieger. Dit gaat gepaard met allerlei morele dilemma’s en innerlijke conflicten. Het is niet vreemd als het na vreemdgaan lastig is om hier als koppel zelf uit te komen. Een relatietherapeut kan jullie in dit moeilijke proces begeleiden.
Hoe verder na overspel in je relatie?
Ga samen op onderzoek uit met behulp van een relatietherapeut, die helpt om jullie communicatie in goede banen te leiden. Om samen het overspel achter jullie te laten en in de toekomst te voorkomen, is op de eerste plaats een open communicatie erg belangrijk. Als partners is het belangrijk dat jullie in staat zijn om jullie behoeften, verlangens en zorgen op een respectvolle manier te uiten. Bovendien is het stellen van duidelijke grenzen en het respecteren van deze grenzen cruciaal voor het behoud van vertrouwen en intimiteit. In alle wirwar van emoties is het moeilijk om dit samen voor elkaar te krijgen. Een relatietherapeut kan jullie hierin begeleiden.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Relatieproblemen zijn ongezond
Relatieproblemen zijn ongezond, voorkom gezondheidsproblemen Geschatte leestijd: 3 minuten Relatieproblemen zijn ongezond Relatieproblemen, daar zit niemand op te wachten. Iedereen kan zich ook wel voorstellen dat relatieproblemen psychische problemen kunnen veroorzaken. Maar [...]
Relatietherapie na vreemdgaan: zinvol of einde relatie?
Vreemdgaan is een gevoelige kwestie. In veel gevallen betekent dit het einde van de relatie, omdat het vertrouwen een grote deuk heeft opgelopen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ben jij of je partner vreemdgegaan en willen [...]
Dromen over vreemdgaan: wat betekent het?
Tijdens je slaap gebeurt er heel wat in je hoofd. Zo kun je ’s morgens wakker worden met een heel naar gevoel, omdat je dromen levensecht leken. Veel mensen dromen over vreemdgaan, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Je kunt [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten