Als samengesteld gezin op vakantie: tips en valkuilen

Op vakantie als samengesteld gezin

De vakantie is hét moment om even helemaal tot rust te komen en te genieten van elkaar. Wat als je met een samengesteld gezin op pad gaat? Dat kan spannend zijn. Iedereen heeft zijn eigen vakantiegewoonten, wensen en verwachtingen. Het ene gezin is gewend aan actieve vakanties vol avontuur, terwijl het andere gezin misschien liever gaat relaxen op het strand. Voor je het weet, sta je op de camping en ontdek je dat jullie vakantiebehoeften mijlenver uit elkaar liggen. Hoe zorg je ervoor dat het toch voor iedereen een fijne vakantie gaat worden?

Verschillende vakantiegewoontes: hoe ga je ermee om?

Ga je op vakantie met een samengesteld gezin, dan neem je niet alleen je zwemkleding of wandelschoenen mee, maar ook bagage vanuit je eerdere gezinssituatie! De kinderen zijn gewend aan bepaalde tradities en gewoontes; “Zo deden we het toch altijd op vakantie?” De gezinssituatie is nu anders en dat wordt vaak extra goed duidelijk tijdens een vakantie. We zien niet zelden dat na de vakantieperiode de agenda van de relatietherapie een stuk voller is. Zorg er daarom voor dat je samen met alle gezinsleden van het nieuw samengestelde gezin even met elkaar praat en afstemt, voordat de koffers worden ingepakt. Zijn er al sluimerende problemen in je samengesteld gezin? Overweeg dan om juist vooraf aan de vakantie een afspraak te maken bij een relatietherapeut.

Een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen

Een goede voorbereiding voorkomt veel problemen op locatie. Bespreek welke rituelen je wilt meenemen vanuit je oude gezin en waar je misschien tegenop ziet bij de gewoontes van je partner. Bijvoorbeeld: hoe gaan jullie om met etenstijden of opvoedregels, zoals schermtijd, snoepen en bedtijden? Op vakantie wil je hier misschien net iets losser in zijn, maar het is belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken. Het is essentieel dat zowel jij als je partner en de kinderen hun verwachtingen duidelijk maken. Door hier vooraf goed over te communiceren en een middenweg in te zoeken, geef je iedereen een stem.

Maak plannen en geef elkaar de ruimte

Vakantie is vrijheid, maar een beetje structuur helpt om problemen te voorkomen, vooral in een samengesteld gezin. De jongste wil misschien de hele dag zwemmen, terwijl de tiener liever gaat chillen met een tablet. Hoe zorg je dat iedereen het naar zijn zin heeft? Maak van tevoren een globaal plan. Niet alles hoeft vast te staan, maar afspraken over wie waar slaapt of waar zit in de auto onderweg, kan helpen om problemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen tijd voor zichzelf krijgt. Niet alles hoeft samen! Misschien willen de oudere kinderen iets doen zonder de kleintjes of wil jij een ochtendje alleen naar het strand? Het draait om balans. Als iedereen ruimte krijgt voor zijn eigen wensen, wordt de vakantie voor iedereen echt leuker.

Contact met de ex-partner: heldere afspraken

Nog iets waar je rekening mee moet houden als je als samengesteld gezin op vakantie gaat, is de andere ouder van de kinderen. Of je nu een plusouder bent of zelf kinderen meeneemt, het is goed om van tevoren duidelijke afspraken te maken over het contact met de thuisblijvende ouder. Vaak is het fijn voor de kinderen om een paar vaste belmomenten in te plannen, zodat ze even kunnen checken hoe het daar is. Hierdoor voorkom je dat ze constant aan papa of mama herinnerd worden, maar geef je ze toch de ruimte om contact te houden. Uiteraard is het belangrijk om de ex-partner te informeren over jullie reisplannen. Laat weten waar jullie naartoe gaan en wat de bedoeling is. Hiermee voorkom je misverstanden.

Samen opvoeden op vakantie: dezelfde regels voor iedereen

Als je als samengesteld gezin op vakantie gaat, komt vaak een andere dynamiek naar voren dan thuis. De hele dag dicht op elkaar zitten vraagt om extra geduld. Dat kan leiden tot wrijving als de opvoedstijlen tussen jou en je partner verschillen. Misschien ben jij wat strenger, terwijl je partner dingen sneller loslaat of andersom. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken, anders ontstaan er snel scheve gezichten. Een gouden tip is om de opvoedregels zoveel mogelijk gelijk te trekken. Als de ene ouder bijvoorbeeld strenger optreedt tegen de schermtijd dan de ander, dan kan dat al snel voor frustraties zorgen bij de kinderen. Zie het als een mini-samenleving op vakantie: jullie zijn allemaal onderdeel van hetzelfde systeem. Door samen dezelfde afspraken te maken, voorkom je wrijving en creëer je meer rust voor iedereen.

Tijd voor jezelf: ook op vakantie

Vakantie is natuurlijk hét moment om op te laden, maar in een samengesteld gezin kan het soms voelen alsof je continu ‘aan’ moet staan. Gun jezelf daarom af en toe wat me-time. Misschien heb je zin om in je eentje een lange wandeling te maken of even te verdwalen in een boek. Dat is helemaal oké! Je hoeft niet constant bij de groep te zijn om van elkaar te genieten. Sterker nog, als je tijd voor jezelf neemt en goed in je vel zit, profiteert het hele gezin daarvan. Bespreek dit ook met je partner. Als jullie beiden de ruimte krijgen om af en toe even wat voor jezelf te doen, blijft de vakantie voor iedereen leuk. Vergeet niet: jij hebt ook maar een beperkt aantal vakantiedagen om op te laden.

Versterk de band met je partner

Tussen alle drukte door is het ook belangrijk om tijd te maken voor elkaar. Een samengesteld gezin vraagt soms extra aandacht. Het kan daarom fijn zijn om tijdens de vakantie even met z’n tweeën te zijn. Maak bijvoorbeeld samen een wandeling of geniet van een rustig avondje op het terras terwijl de kinderen slapen. Deze momenten zorgen voor verbinding en dat kan juist tijdens de vakantie extra belangrijk zijn. Samen ontspannen betekent vaak ook dat je er voor de kinderen kunt zijn als team. Dus, steek die kaarsjes aan, schenk een glas wijn in en vergeet niet waar het uiteindelijk om draait: genieten van elkaar!

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Op vakantie als samengesteld gezin
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

De 3 grootste valkuilen voor een samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is een groot avontuur, maar ook een uitdaging. Het schept allerlei verwachtingen en kan complexe situaties met zich meebrengen. Hoe zorg je ervoor dat deze verandering voor iedereen positief uitpakt? Dat vergt niet alleen flexibiliteit en geduld, [...]

10 tips voor een sterke relatie in een samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is een unieke uitdaging. Daar hoort ook een flinke dosis liefde, humor en doorzettingsvermogen bij. Soms lijkt het alsof je agenda wordt overgenomen door de kinderen, bonuskinderen, ex-partners, lastige situaties en dagelijkse beslommeringen. In al die hectiek [...]

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant