Het belang van een goede communicatie in je relatie

Belang goede communicatie relatie

Communicatie is meer dan praten alleen. Een gesprekje voeren kan iedereen, maar hoe zit het bij jullie met de échte communicatie? Het uiten van je gevoelens, het vertellen van je dromen, het oplossen van ruzies in je relatie en het kunnen delen van je zorgen? Goed communiceren in een relatie kan soms knap lastig zijn. Misschien begrijpen jullie elkaar niet altijd even goed of worden dingen soms verkeerd geïnterpreteerd. Onderschat het belang van goede communicatie in je relatie niet. Lees hieronder waarom het zo belangrijk is en maak gebruik van de tips om jullie communicatie te verbeteren.

Communicatie als hoeksteen van je relatie

Communicatie is niet alleen maar een manier om informatie uit te wisselen. Het is ook een manier om je gevoelens, gedachten, dromen en zorgen met je partner te delen. Je leert elkaar door en door kennen. Dat is van belang om jullie band te versterken. Daarnaast zorgt het voor wederzijds begrip en respect. Door middel van een goede communicatie in je relatie zijn jullie in staat om conflicten op een constructieve manier op te lossen. Je ruimt misverstanden sneller uit de weg. Bovendien zorgt een goede communicatie ervoor dat gevoelens van frustratie en boosheid besproken kunnen worden, voordat ze escaleren. Dat klinkt ideaal, maar hoe realiseer je dat in het alledaagse leven?

Goed communiceren kun je leren!

Goed leren communiceren is een proces; de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Met geduld, door je in elkaar in te leven en met de bereidheid om samen beter te leren communiceren kom je heel ver. We helpen je hier op weg met enkele belangrijke tips:

Tip 1: actief luisteren

Een van de punten die van groot belang is voor een goede communicatie in je relatie, is actief luisteren. Laat zien dat je luistert via oogcontact en via non-verbale communicatie. Laat de ander uitspreken en reageer op de woorden en emoties van je partner. Stel vragen als je meer duidelijkheid nodig hebt. Vat vervolgens samen wat de ander heeft gezegd, om te checken of je het goed hebt begrepen.

Tip 2: gebruik ik-boodschappen

Als je het ergens niet mee eens bent of je bent boos, gefrustreerd of verdrietig, leg dan uit aan je partner waarom. In plaats van dat je in de aanval gaat met “Jij bent ook altijd zo…” gebruik je ik-boodschappen. Zeg bijvoorbeeld “Ik voel me verdrietig, wanneer…” in plaats van “Jij maakt me altijd verdrietig door…” Dit helpt om de communicatie minder confronterend te maken.

Tip 3: geef elkaar complimenten

Koppels die al een tijd bij elkaar zijn, hebben vaak de neiging om zich te focussen op wat ze niet leuk vinden aan elkaar. Je zegt sneller wat je niet aanstaat. Vergeet daarentegen niet om elkaar ook complimenten te blijven geven. Leg de nadruk op wat wel goed gaat en wat je wel leuk vindt aan de ander. Neem dit niet voor lief, maar geef gewoon wat vaker een complimentje!

Tip 4: maak geen aannames

Binnen een effectieve en goede communicatie in je relatie is het belangrijk om geen aannames te maken. Veel mensen denken dat ze wel weten wat de ander denkt. Doe dat niet, want daar kunnen misverstanden door ontstaan. In plaats van te veronderstellen, is het essentieel om te vragen wat je partner ergens over denkt. Door tijdig te communiceren, kun je dit soort problemen voorkomen.

Tip 5: respecteer en accepteer verschillen

Iedereen is anders en dat betekent dat je partner anders denkt en voelt dan jij. Hoewel het essentieel is om je best te doen om het standpunt van je partner te begrijpen, hoef je het er niet mee eens te zijn. Het feit dat iedereen anders is, maakt relaties juist zo interessant. Hiermee kun je elkaar aanvullen. Zoek samen naar oplossingen en respecteer en accepteer hierbij steeds jullie verschillen. Zo voorkom je dat discussies uitlopen in ruzies.

Hulp nodig voor een goede communicatie in je relatie?

Je mag het belang van een goede communicatie in je relatie niet onderschatten. Het is de sleutel voor het opbouwen en onderhouden van een gezonde en sterke band tussen jou en je partner. Als de communicatie niet lekker loopt en steeds weer een probleem vormt, dan kunnen bovenstaande tips helpen. Kom je er toch niet samen uit? Dan is het een aanrader om een relatietherapeut in te schakelen, die jullie hierin kan begeleiden. Samen ontdekken jullie patronen waarin jullie zijn vastgelopen en hoe je deze doorbreekt. Daarmee opent zich een nieuwe wereld van mogelijkheden voor jullie relatie!

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Belang goede communicatie relatie
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant