Handvatten om relatieproblemen door rouw te voorkomen
Rouw is een intense ervaring, die gepaard gaat met diepe gevoelens van verdriet, angst en verwarring. Het brengt je emotionele welzijn aan het wankelen. Wat veel mensen niet beseffen, is dat rouw ook een grote impact heeft op hun relatie. Het verdriet dat je voelt, kan ervoor zorgen dat er een afstand ontstaat tussen jou en je partner. Daarom bieden we je hier concrete handvatten om relatieproblemen door rouw te voorkomen.
Rouw is een lastig proces om te bevatten
Rouwen is een verwarrend proces dat voor iedereen anders kan zijn. Wat het extra moeilijk maakt, is dat het niet volgens vaste patronen verloopt. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Vragen als “Wat helpt mij om het verlies van mijn dierbare te dragen?” of “Hoelang blijf ik me zo intens verdrietig voelen?” zijn moeilijk te beantwoorden. Je zit in een emotionele rollercoaster, waarbij je van verdriet naar momenten van rust of zelfs opluchting kan gaan, om daarna weer terug te vallen in diepe pijn.
Tijdens deze periode kan het voor je partner lastig zijn om te begrijpen wat jij doormaakt. Dat kan leiden tot misverstanden. Mogelijk is je partner ook in de rouw en ervaart hij of zij het gemis van jullie dierbare op een andere manier. Ook dat kan tot afstand leiden binnen je relatie. Daarom is het belangrijk om te erkennen dat rouw voor iedereen anders is en dat er geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ manier is om te rouwen. Wederzijds respect vormt in deze situatie de basis voor het voorkomen van relatieproblemen door rouw.
Handvatten om samen het rouwproces te doorstaan
Rouwen om het verlies van een dierbare is al erg genoeg. Daar wil je niet ook nog relatieproblemen bij optellen. Daarom reiken we je hier enkele handvatten aan die je helpen om relatieproblemen door rouw te voorkomen:
Wees geduldig met elkaar
Tijdens het rouwproces lopen de emoties soms hoog op. Dit kan leiden tot onbegrip. Wees daarom geduldig met elkaar om relatieproblemen door rouw te voorkomen. Onthoud dat rouw onvoorspelbaar is en accepteer dat jullie het soms moeilijk hebben. Als je partner emotioneel reageert op iets wat je niet begrijpt, neem dan een stap terug. In plaats van meteen te oordelen, kun je vragen: “Ik merk dat dit je raakt. Kun je me vertellen wat je nu voelt?” Dit geeft je partner de ruimte om zijn of haar emoties te uiten zonder zich aangevallen of onbegrepen te voelen. Hiermee voorkom je frustraties en toon je dat je bereid bent om te luisteren, zelfs als je het niet meteen begrijpt.
Geef elkaar de ruimte
Hoewel het belangrijk is om als koppel steun te vinden bij elkaar, is het net zo belangrijk om elkaar de ruimte te geven om op een individuele manier het verlies te verwerken. Soms heeft een van jullie meer tijd of afstand nodig om met het verlies om te gaan. Dit kan voelen als een afwijzing, maar vaak is het gewoon een manier om weer grip te krijgen op de emoties. Merk je dat je behoefte aan ruimte hebt, reageer dan niet geïrriteerd op de ander, maar geef dit expliciet aan door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik heb even tijd voor mezelf nodig om alles op een rijtje te zetten.” Dit voorkomt dat de ander je verkeerd interpreteert.
Maak ruimte voor gezamenlijke rouw
Naast het respecteren van elkaars persoonlijke rouwproces is het belangrijk om ook samen stil te staan bij het verlies. Dit werkt voor allebei helend en is een essentiële stap in het voorkomen van relatieproblemen door rouw. Je kunt dit doen door herinneringen op te halen, foto’s te bekijken of rituelen te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het aansteken van een kaars, het delen van verhalen over mooie momenten of bezoek samen een plek die belangrijk was voor de overleden dierbare. Samen rouwen helpt om jullie band te versterken.
Vergeet ook de “alledaagse dingen” in het leven niet
Het is belangrijk dat er na het verlies van een dierbare tijd en ruimte is om te rouwen. Voor de een is dit een langduriger proces, dan voor de ander. Hierin ligt het gevaar dat je je te veel op jezelf gaat richten, dat je je terugtrekt en steeds minder met je partner deelt. Dit kan leiden tot meer afstand. Vergeet daarom niet om regelmatig met elkaar te praten over alledaagse zaken om jullie band in stand te houden. Vraag elkaar niet alleen naar hoe het gaat met rouwen, maar ook hoe het op andere vlakken van het leven gaat.
Zoek afleiding en plezier
Het lijkt misschien vreemd om afleiding en plezier te zoeken tijdens het rouwproces. Dit is echter cruciaal om te herstellen van het verlies en om relatieproblemen door rouw te voorkomen. Samen plezierige momenten beleven helpt om even afstand te nemen van het verdriet. Maak samen een wandeling door de natuur, ga een film kijken of plan een uitstapje of korte vakantie. Dit bevordert jullie emotionele gezondheid en helpt om open te blijven staan voor elkaar. Veel mensen voelen zich na het verlies van een dierbare schuldig als ze plezier beleven, maar het is belangrijk om te beseffen dat zulke momenten helpen om het verlies draaglijker te maken. Ze scheppen ruimte voor een nieuw evenwicht in jullie leven.
Relatieproblemen door rouw: we komen er samen niet uit…
Rouwen blijft een lastig proces. Het is dan ook niet vreemd als jullie hier samen moeite mee hebben. Merk je dat het dagelijks functioneren en de communicatie in je relatie stroef blijft lopen? Dan is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen. Relatietherapie biedt een veilige ruimte om onder begeleiding van een deskundige relatietherapeut de relatieproblemen die rouw met zich meebrengt te onderzoeken en op te lossen. Een relatietherapeut helpt om jullie communicatie te verbeteren, misverstanden aan te pakken en om samen manieren te vinden om jullie relatie te versterken.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Financiële ongelijkheid in jullie relatie? Zo ga je ermee om!
Praten over geld in je relatie is niet het meest romantische wat je kunt bedenken, maar het is wel noodzakelijk. Hoe denkt jouw partner over geld? Hoe zijn jullie uitgavenpatronen? Welke dromen hebben jullie en hoe ga je die bekostigen? [...]
De rol van tradities en rituelen in samengestelde gezinnen
Tradities en rituelen bieden structuur en verbondenheid binnen je gezin. In een nieuw samengesteld gezin, met bonusouders en bonuskinderen, kunnen vertrouwde gewoontes echter onder druk komen te staan. Hoe behoud je rituelen en creëer je nieuwe tradities waar iedereen zich [...]
Help, mijn partner kan niet met geld omgaan!
“Geld maakt niet gelukkig!” Wie kent deze uitspraak niet? Toch kunnen geldzaken een grote boosdoener zijn als het gaat om relatieproblemen. Financiële issues binnen relaties leiden niet zelden tot scheidingen. Als jouw financiële doelstellingen sterk verschillen met die van je [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten