Hoe ga je om met een onzekere partner?
In een prille liefdesrelatie zie je vaak alleen de positieve kanten van je nieuwe liefde. Als je elkaar na een tijdje beter kent, ontdek je elkaars kwetsbaarheden. Merk je dat je partner onzeker is en snel jaloers wordt? Dan kan dat tot spanningen leiden in je relatie. Het kan veel energie kosten om je partner steeds gerust te moeten stellen en bevestiging te bieden. Daarom is het belangrijk om deze onzekerheid in te perken, zodat de relatie voor allebei weer plezierig wordt. Maar hoe ga je om met een onzekere partner? We geven je hier enkele tips!
Waaruit blijkt dat je partner onzeker is?
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je partner onzeker is. Een van de duidelijkste signalen is het constant zoeken naar bevestiging en goedkeuring, zelfs over kleine beslissingen of dagelijkse activiteiten. Deze uitingen van onzekerheid kunnen je relatie onder druk zetten. De belangrijkste signalen die wijzen op onzekerheid zijn:
- Snel jaloers worden
- Moeite met beslissingen nemen
- Voortdurend goedkeuring vragen
- Bang zijn om fouten te maken
- Terugtrekken uit sociale situaties
- Overmatige kritiek op zichzelf of anderen
- Te veel aanpassen om conflicten te vermijden
Veelvoorkomende oorzaken voor gebrek aan zelfvertrouwen
Als je merkt dat je partner weinig zelfvertrouwen heeft en erg onzeker is binnen jullie relatie, dan is het belangrijk om te ontdekken waarom dat zo is. Praat hier over met je partner. In sommige gevallen ligt er niet één duidelijke oorzaak aan ten grondslag; het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de persoonlijkheid van je partner. Ook kan je partner een negatief zelfbeeld hebben. Het kan ook te maken hebben met negatieve ervaringen in het verleden, bijvoorbeeld een relatie waarin de ex-partner overspel heeft gepleegd.
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ook het gevolg zijn van negatieve ervaringen in de kindertijd, zoals onrealistische verwachtingen van ouders, leraren of de samenleving. Daardoor kan iemand het gevoel krijgen nooit goed genoeg te zijn. Daarnaast kunnen traumatische gebeurtenissen, zoals verlies of misbruik, het zelfvertrouwen flink beïnvloeden. Ook psychische aandoeningen, waaronder depressie en angststoornissen, kunnen bijdragen aan een laag zelfbeeld. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen om hier goed mee om te leren gaan.
Wat kan ik doen om mijn partner te helpen?
Je houdt van je partner, maar zijn of haar gedrag dat veroorzaakt wordt door onzekerheid, begint zijn tol te eisen. Wat nu? We geven je hier enkele tips waarmee je je partner kunt helpen:
- Praat met elkaar zonder oordelen en verwijten
Het is belangrijk dat je partner weet dat je er bent om hem of haar te ondersteunen. Daarvoor is het noodzakelijk dat jullie open en eerlijk communiceren over jullie gevoelens. Doe dit zonder te oordelen en verwijten te maken. Creëer een sfeer waarin jullie je allebei veilig voelen om je kwetsbaar op te stellen en tot de kern van het probleem te komen. - Minimaliseer nooit de gevoelens van je partner
Erken de gevoelens van je partner door een luisterend oor te bieden. Doe deze emoties nooit af als onbelangrijk of overdreven. Om je partner te helpen om zich zekerder te voelen, moet hij of zij zich gehoord voelen. - Wees geduldig en motiveer je partner
Onzekerheid gaat niet van de ene op de andere dag weg. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je partner de tijd te geven om aan zichzelf te werken. Moedig initiatieven aan die dit proces ondersteunen, zoals therapie, een nieuwe hobby of andere activiteiten op het gebied van zelfontwikkeling. - Geef regelmatig complimenten
Het is belangrijk om je partner te laten weten hoeveel je om hem of haar geeft en dat je zijn of haar kwaliteiten en prestaties waardeert. Geef daarom regelmatig oprechte complimenten. Hiermee help je hem of haar met het opbouwen van zelfvertrouwen. Een simpel “Ik ben trots op je” of “Je hebt het fantastisch gedaan” maakt een groot verschil.
Hoe stel ik zelf mijn grenzen?
Een relatie heb je samen, daarom is het niet alleen jouw verantwoordelijkheid dat jullie relatie in balans is. Je kunt veel doen om je onzekere partner te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Tegelijkertijd is het van belang dat je partner ook jouw grenzen respecteert. Wees daarom zelfverzekerd in je eigen rol in jullie relatie en stel gezonde grenzen. Laat je partner weten dat je er voor hem of haar bent, maar geef aan dat je ook je eigen ruimte en tijd nodig hebt. Bespreek openlijk je behoeften en verwachtingen. Geef voorbeelden van wat dit in jullie dagelijkse leven inhoudt en leg uit waarom dit belangrijk voor je is. Laat niet toe dat je grenzen worden overschreden of genegeerd zonder erover te praten.
Relatietherapie: werk samen aan vertrouwen!
Kom je er samen niet uit en lopen jullie steeds tegen dezelfde problemen aan? Dan is het een aanrader om professionele hulp in te schakelen om de onderliggende oorzaken van deze onzekerheid aan te pakken. Met de deskundige begeleiding van een relatietherapeut worden stap voor stap de obstakels aangepakt die een goed evenwicht in jullie relatie in de weg staan!
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
5 tips voor een betere communicatie in jouw relatie
5 tips voor een betere communicatie in jouw relatie Geschatte leestijd: 3 minuten Communicatie in een relatie: erg belangrijk! Een goede communicatie binnen je relatie kan veel problemen oplossen én [...]
Als koppel kiezen voor relatietherapie
Als koppel samen kiezen voor relatietherapie is vaker succesvol Geschatte leestijd: 2 minuten Als koppel kiezen voor relatietherapie Als je te maken hebt met relatieproblemen dan is het verstandig om samen met [...]
Relatietherapie na een relatiebreuk
Kun je met relatietherapie een relatiebreuk herstellen? Geschatte leestijd: 2 minuten Relatietherapie na een relatiebreuk Bij relatietherapie denken de meeste mensen alleen aan sessies waarbij men samen op de bank van de relatietherapeut [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten