Moeilijke gesprekken voeren in je relatie: hoe doe je dat?
Relaties zijn een prachtige mix van liefde, vreugde en soms ook ongemakkelijke momenten. Moeilijke gesprekken zijn daarbij onvermijdelijk. Een liefdesrelatie gaat immers niet altijd over rozen; je moet er samen aan werken en dat brengt vaak ups en downs met zich mee. Hoewel de meeste mensen de neiging hebben om lastige onderwerpen te vermijden, is dat niet de beste aanpak. Juist door deze gesprekken aan te gaan, kunnen jullie samen groeien en sterker worden. We delen hier tips en inzichten over hoe je moeilijke gesprekken voert.
Moeilijke gesprekken: waarom we het (bijna) allemaal verkeerd doen
Wanneer je een gesprek wilt beginnen over je gevoelens, kan het snel verkeerd uitpakken. Stel dat je niet helemaal gelukkig bent in je relatie. Je wilt er graag met je partner over praten om samen een oplossing te vinden. Je wacht een geschikt en rustig moment af en dan begin je voorzichtig met: “Hoe vind jij dat het tussen ons gaat?” Je probeert het gesprek luchtig te houden, maar merkt direct dat je partner gespannen reageert.
In plaats van een open gesprek beland je in een conflict. Je partner trekt zich terug, bagatelliseert het probleem of legt de schuld bij jou. Wat je eigenlijk wilde, begrip, erkenning en emotionele veiligheid, blijft uit. In plaats daarvan is de afstand tussen jullie nog groter. Dit gebeurt vaak, omdat gesprekken over gevoelens als kritiek worden opgevat. Het voelt als een aanval en dat draait nooit op iets positiefs uit.
Al het begin is lastig: ook een gesprek beginnen
Een goed gesprek beginnen met je partner over moeilijke onderwerpen, zoals onenigheid over financiën, de opvoeding van de kinderen, seksuele behoeften, jaloezie of toekomstplannen, is lastig. Om een constructief gesprek te voeren dat jullie relatie sterker maakt, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen. Dit betekent een moment zonder afleidingen, stress of haast.
Begin het gesprek met het uiten van je eigen gevoelens via een “ik-boodschap”, bijvoorbeeld: “Ik voel me onzeker over onze financiële situatie,” in plaats van “Jij geeft altijd te veel uit.” Dit voorkomt dat je partner zich aangevallen voelt. Wees daarnaast open over je intenties: laat weten dat je samen een oplossing wilt vinden. Vermijd daarbij verwijten of beschuldigingen, want die leiden vaak tot defensieve reacties en brengen jullie verder van elkaar.
Waarop letten tijdens het gesprek?
Ben je eenmaal het gesprek op een goede manier gestart, dan is het de bedoeling om het gesprek op een goede manier voort te zetten. We geven hier enkele tips die je helpen tijdens het voeren van moeilijke gesprekken in je relatie:
Luister actief
Je bent het gesprek gestart door te vertellen waar jij mee worstelt. Daarna is het belangrijk om interesse te tonen in wat je partner te zeggen heeft. Herhaal af en toe wat je hebt gehoord om te laten zien dat je luistert.
Blijf kalm en respectvol
Houd je emoties onder controle en vermijd beschuldigingen. Het kan helpen om je daarbij te focussen op het onderwerp en niet op de persoon.
Stel vragen
Komt het gesprek moeilijk op gang? Of heeft je partner moeite om zich uit te drukken? Stel dan vragen. Vraag bijvoorbeeld naar zijn of haar perspectief. Hiermee toon je tegelijkertijd dat je om zijn of haar mening geeft.
Zoek naar oplossingen
Focus tijdens het gesprek ook op samenwerken aan een oplossing. Hiermee voorkom je dat je vast blijft zitten in frustratie. Houd er wel rekening mee dat het vaak nodig is om compromissen te sluiten.
Hoe ga je om met emoties tijdens het gesprek?
Moeilijke gesprekken kunnen emoties oproepen, waardoor het nog lastiger is om het gesprek te voeren. Echter, emoties zijn heel normaal. Daarom bieden we je hier enkele strategieën om hiermee om te gaan:
Herken je eigen emoties
Wees je bewust van je gevoelens en benoem ze. Dit helpt om je emoties te beheersen.
Geef ruimte voor emoties
Gevoelens mogen er zijn. Neem even de tijd als jij of je partner wordt overweldigd door emoties. Soms is het gewoon nodig om te ventileren.
Neem een pauze indien nodig
Als de emoties te intens worden, kan een korte pauze helpen om te kalmeren en om je gedachten op een rij te zetten.
Verwerk emoties buiten het gesprek
Als je merkt dat je overweldigd raakt, neem dan de tijd om je gevoelens op een andere manier te verwerken. Schrijf ze bijvoorbeeld op in een dagboek of praat erover met een vriend.
Relatietherapie als hulpmiddel
Het kan helpen om externe steun in te schakelen, vooral wanneer moeilijke gesprekken vastlopen of emoties hoog blijven oplopen. Relatietherapie biedt in dat geval ondersteuning. Een relatietherapeut creëert een veilige, neutrale omgeving, waarin jullie zonder oordeel kunnen praten. Dit haalt de druk van de ketel en maakt het gemakkelijker om eerlijk en open te zijn tegen elkaar. Daarnaast biedt een therapeut effectieve communicatietechnieken, zodat je beter leert luisteren en spreken zonder verwijten. Relatietherapie kan ook helpen om dieperliggende problemen bloot te leggen die jullie gesprekken bemoeilijken, zoals oude patronen, onuitgesproken verwachtingen of onverwerkte emoties. Door deze onder begeleiding aan te pakken, ontdekken jullie manieren om samen verder te bouwen aan een sterkere en gezondere relatie.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Hoe ga je om met een onzekere partner?
In een prille liefdesrelatie zie je vaak alleen de positieve kanten van je nieuwe liefde. Als je elkaar na een tijdje beter kent, ontdek je elkaars kwetsbaarheden. Merk je dat je partner onzeker is en snel jaloers wordt? Dan kan [...]
Oorzaken en tips bij relatiestress
Oorzaken en tips bij relatiestress: hoe ga je ermee om? Geschatte leestijd: 2,5 minuut Relatiestress Een beetje stress in je dagelijkse leven en in je relatie kan geen kwaad. Daarentegen kan langdurige en [...]
Relatietherapie na een relatiebreuk
Kun je met relatietherapie een relatiebreuk herstellen? Geschatte leestijd: 2 minuten Relatietherapie na een relatiebreuk Bij relatietherapie denken de meeste mensen alleen aan sessies waarbij men samen op de bank van de relatietherapeut [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten