Een relatiepauze nemen: goed idee
of toch niet?
Geschatte leestijd: 3 minuten
Wat zijn de gevaren van een relatiepauze?
Wanneer een relatie een hele tijd niet lekker loopt, wordt soms door een van de partners een relatiepauze voorgesteld. Maar is dat wel een goed idee? Of is een relatiepauze juist het begin van het einde? Hoe denken relatietherapeuten hierover? We gaan hier in op wanneer een relatiepauze wel en niet kan werken.
Is afstand nemen een goede oplossing?
In sommige gevallen kan een relatiepauze goed zijn. In de meeste gevallen leidt het echter tot nog meer afstand en mogelijk tot het einde van de relatie. Er schuilen namelijk een aantal gevaren achter een relatiepauze, zoals nog meer vervreemding en de kans om een andere geliefde te ontmoeten. Soms wordt een relatiepauze door een van de partners gebruikt om het aankondigen van de daadwerkelijke breuk uit te stellen.
Pas op voor verdere vervreemding
Wanneer jullie verbondenheid als stel niet meer zo groot is en jullie gaat vervolgens een tijdje uit elkaar, dan kan dit leiden tot nog meer vervreemding. Jullie verliezen door deze relatiepauze nog meer vertrouwelijkheid en intimiteit. De stap om vervolgens allebei alleen verder te gaan wordt zo alleen maar gemakkelijker. Je leert in deze periode om alleen te leven met alle vrijheden van dien. ‘Uit het oog, uit het hart’ is niet voor niets een veelgehoorde uitdrukking.
Gevaar van een nieuwe liefde
Ook dit is een reëel gevaar. Omdat jullie relatie zeer kwetsbaar is, staan beide partners tijdens een relatiepauze mogelijk meer open voor een nieuwe liefde. Je voelt je door deze pauze vrijer om te gaan en te staan waar je maar wilt. De nieuwe contacten die je opdoet kunnen heel verfrissend en bevrijdend zijn, waardoor je makkelijker de beslissing neemt om een einde te maken aan jullie relatie die ‘op pauze staat’.
Uitstellen van de confrontatie
Een relatiepauze nemen is nooit een goed idee wanneer een van de partners eigenlijk al weet, dat hij of zij een einde aan de relatie wil maken, bijvoorbeeld omdat er al een nieuwe partner in zicht is. Een relatiepauze wordt soms gebruikt als een manier om het vertellen van de waarheid uit te stellen. Dit gebeurt vaak onder het mom van: ‘Ik heb wat tijd nodig om na te denken.’ Dit is niet eerlijk tegenover de ander die misschien nog hoop heeft op dat alles goed kom. Dit is extra kwetsend.
Relatiepauze als wapenstilstand werkt wel
Wanneer jullie relatie in een crisis zit en er veel ruzie is met hoogoplopende emoties en verwijten, kan een relatiepauze als afkoelingsperiode wel een goed idee zijn. Het feit dat er veel energie wordt gestoken in ruziemaken, is een teken dat er nog een grote verbondenheid is. Door de ruzie is een goed gesprek echter niet mogelijk. Een relatiepauze kan deze vicieuze cirkel met ruzies doorbreken. Daarna kunnen jullie weer rustig het gesprek aangaan en plannen maken voor de toekomst, bijvoorbeeld met behulp van een relatietherapeut. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van relatietherapeuten in jullie regio. Geheel gratis en vrijblijvend.
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.