Tips om de verbinding in je relatie te herstellen

Weer in verbinding komen met elkaar

Een relatie en je toch eenzaam voelen? Dat lijkt een tegenstrijdigheid, maar het komt wellicht vaker voor dan je denkt. Binnen relatietherapie is dit een veelgehoord probleem. Dit gevoel wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan emotionele verbinding, wat essentieel is voor een gezonde relatie. Ontbreekt deze verbinding, dan lijkt het alsof je je partner nooit echt kunt bereiken. Het gevolg is dat jullie je gevoelens niet meer delen en steeds verder uit elkaar groeien. In veel gevallen is het mogelijk om deze verbinding te herstellen. We vertellen je hier meer over emotionele verbinding en we geven tips om de band met je partner te versterken.

Een goede verbinding in je relatie, wat is dat eigenlijk?

Verbondenheid in een relatie betekent dat je je op een diep emotioneel niveau verbonden voelt met elkaar. Dit gaat verder dan alleen fysieke nabijheid of tijd samen doorbrengen. Het gaat hierbij om het delen van gevoelens, gedachten en ervaringen op een manier die begrip, steun en liefde bevordert. Zie verbondenheid als de lijm die jullie als koppel bij elkaar houdt, vooral ook in moeilijke situaties. Wanneer deze verbinding ontbreekt, voelt de relatie aan als twee mensen die naast elkaar leven, maar niet echt samen zijn. Stellen die sterk emotioneel verbonden zijn, kunnen bijvoorbeeld goed over hun emoties en hun relatie praten, zonder verwijten te maken of zich meteen defensief op te stellen. Ze zijn in staat om elkaar te steunen, problemen samen te verhelpen en om goed om te gaan met elkaars verschillen.

Hoe komt het dat we elkaar zijn kwijtgeraakt?

Een relatie in stand houden vraagt om voortdurende inspanning van beide partners. Bevestiging dat je op elkaar kunt rekenen, is essentieel, maar dit gebeurt niet vanzelf. Als dit van beide kanten uitblijft, ontstaat het gevoel dat de verbinding verloren gaat. Vaak ligt hier een communicatieprobleem aan ten grondslag: jullie zijn geleidelijk gestopt met het delen van gevoelens, wensen en zorgen. Dit leidt tot misverstanden en emotionele afstand. De gesprekken die nog wel plaatsvinden, beperken zich vaak tot praktische zaken, zoals de boodschappen, wie de kinderen ophaalt en werk. Diepere gesprekken worden vermeden uit angst voor conflicten, waardoor de afstand tussen jullie groeit.

Nog meer oorzaken van een gebrek aan verbinding

Hierboven gaven we al aan wat doorgaans de kern is van elkaar kwijtraken in een relatie. Daarnaast kunnen er allerlei andere oorzaken of situaties zijn die dit probleem versterken. We zien vaak dat een gebrek aan verbinding te maken heeft met de volgende oorzaken:

Druk van buitenaf
Werk, kinderen, familieverplichtingen en andere verantwoordelijkheden kunnen zoveel tijd en energie in beslag nemen dat er weinig overblijft voor je relatie. Hierdoor kan de relatie op de automatische piloot gaan, zonder dat je nog echt tijd en aandacht aan elkaar besteedt.

Verschillende levensfases
Het kan ook gebeuren dat jij en je partner in verschillende levensfases zitten. De een wil bijvoorbeeld settelen en een gezin stichten, terwijl de ander nog volop carrière wil maken. Deze verschillen veroorzaken spanningen, waardoor je de verbinding met elkaar kwijtraakt.

Onopgeloste conflicten
Heb je misschien te maken met sluimerende conflicten met je partner? Wanneer conflicten niet goed worden uitgepraat, kunnen ze onder de oppervlakte blijven sudderen en uiteindelijk je relatie ondermijnen. Het is belangrijk om ruzies en meningsverschillen tijdig aan te pakken om te voorkomen dat jij en je partner uit elkaar groeien.

Hechtingsproblemen vanuit je opvoeding
Als een van jullie in je jeugd niet heeft geleerd om gezonde hechtingspatronen te ontwikkelen, kan dit later in je relaties problemen veroorzaken. Het kan leiden tot emotionele afstand en moeite om open te staan voor de ander. Het gebrek aan vertrouwen en veiligheid dat hierdoor ontstaat, kan de verbinding in je relatie ernstig onder druk zetten.

Tips om de verbinding in je relatie te herstellen

Wil je graag de verbinding met je partner herstellen? Dan is het belangrijk dat jullie je hier allebei voor inzetten. Onderstaande praktische tips kunnen jullie op weg helpen:

Ga regelmatig samen iets leuks doen
Plan regelmatig momenten waarop jullie samen iets leuks doen, zonder afleidingen van werk of technologie. Dit kan variëren van een weekendje weg tot een simpele wandeling in het park.

Herinner je waarom je voor elkaar viel
Neem de tijd om terug te denken aan het begin van jullie relatie. Wat trok je aan in je partner? Wat maakte dat jullie zoveel plezier hadden samen? Door deze herinneringen te herbeleven, kun je de positieve gevoelens van toen opnieuw oproepen.

Werk aan jullie communicatie
Neem de tijd om naar elkaar te luisteren zonder onderbreking en wees eerlijk over je gevoelens en behoeften. Probeer “ik”-boodschappen te gebruiken, zoals “Ik voel me eenzaam wanneer we niet praten,” in plaats van het meer verwijtende “Jij praat nooit met me.”

Creëer samen rituelen
Rituelen, hoe klein ook, kunnen jullie band versterken. Dit kan iets eenvoudigs zijn als elke ochtend samen koffie drinken of elke avond een korte wandeling maken. Rituelen geven stabiliteit en zorgen voor momenten van verbinding, zelfs in drukke tijden.

Toon waardering voor elkaar
Toon je dankbaarheid voor de kleine dingen die je partner doet. Dit kan een groot verschil maken. Waardering zorgt ervoor dat je partner zich gezien en gewaardeerd voelt. Als jullie hier beiden aan werken, zal dit beslist jullie emotionele band versterken.

Respecteer elkaars persoonlijke ruimte
Hoewel het belangrijk is om tijd samen door te brengen, is het net zo belangrijk om elkaars behoefte aan persoonlijke ruimte te respecteren. Dit betekent dat je je partner de vrijheid geeft om tijd alleen door te brengen, zonder dit persoonlijk op te vatten. Hierdoor kunnen jullie elkaar beter waarderen wanneer jullie wel samen zijn.

Is relatietherapie een optie?

Relatietherapie kan een goede optie zijn als je merkt dat jullie er samen niet uitkomen. Een relatietherapeut kan helpen om communicatieproblemen aan te pakken, onopgeloste conflicten te verkennen en nieuwe manieren te vinden om de verbinding te herstellen. Het stigma rond relatietherapie is gelukkig afgenomen; het wordt steeds meer gezien als een gezonde manier om in je relatie te investeren!

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Weer in verbinding komen met elkaar
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant