Vreemdgaan op het werk: waarom en wat nu?

Vreemdgaan op de werkvloer

Vreemdgaan op het werk is iets waar veel mensen liever niet over nadenken, maar het komt vaker voor dan je denkt. De werkplek is een omgeving waar mensen veel tijd doorbrengen, vaak in intensieve samenwerking en soms zelfs onder stressvolle omstandigheden. Dit creëert een situatie waarin emotionele en zelfs fysieke grenzen gemakkelijker vervagen, zeker als de situatie thuis niet optimaal is. Maar wat nu? Wat als je wilt voorkomen dat dit gebeurt of je relatie wilt herstellen na vreemdgaan met een collega?

Waarom komt vreemdgaan op het werk veel voor?

Vreemdgaan op de werkvloer komt vaak voor. Meestal komt het voort uit een gevoel van gemis in je huidige relatie. Dit kan variëren van een gebrek aan emotionele intimiteit tot een gevoel van verveling of voorspelbaarheid in je dagelijkse routine. Wanneer je het idee hebt dat je leven niet meer zo spannend of uitdagend is als vroeger, kan je onbewust op zoek gaan naar iets nieuws, mogelijk zelfs buiten je relatie.

Soms kan deze situatie je naar een collega leiden. Een collega is immers iemand met wie je veel tijd doorbrengt. Je deelt doelen, werkdruk en misschien zelfs privégesprekken. Het is dus niet verwonderlijk dat je een collega anders begint te zien als je relatie thuis niet helemaal lekker zit. Je voelt je misschien begrepen en gewaardeerd door die ene collega. Voor je het weet, ontstaan er gevoelens die je niet had verwacht.

De verleiding van vreemdgaan met een collega

Het kan aantrekkelijk lijken om met een collega een relatie aan te gaan, vooral omdat je diegene dagelijks ziet. Je brengt veel tijd samen door en misschien zijn er zelfs momenten waarop je buiten werktijd samen afspreekt, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Dit kan voelen als een “veilige” manier om je gevoelens te uiten, zonder dat anderen het meteen doorhebben. Als je collega op hetzelfde moment ook openstaat voor een affaire, kan het als een manier aanvoelen om iets te vinden wat je mist in je privéleven. Daarnaast biedt het feit dat je elkaar regelmatig ziet veel kansen om gesprekken te voeren en tijd samen door te brengen. Het is een omgeving waarin het gemakkelijk is om de grens tussen werk en privé te laten vervloeien.

De keerzijde van overspel op het werk

Vreemdgaan met een collega kan echter al snel tot complicaties leiden, die je niet had voorzien. Wat aanvankelijk een spannende en nieuwe ervaring leek, kan na verloop van tijd problemen met zich meebrengen. Irritaties en frustraties kunnen zich opstapelen en je merkt misschien dat de gevoelens die je had voor je collega veranderen. Net zoals in een “gewone” relatie, kunnen er conflicten ontstaan die niet altijd gemakkelijk op te lossen zijn.

Daarnaast kunnen de emoties die bij vreemdgaan komen kijken ook invloed hebben op je werk. Je kunt je afgeleid voelen, gestrest zijn of juist ongemakkelijke situaties creëren met je collega’s. Omdat je je collega dagelijks ziet, is het moeilijk om conflicten of ongemakken te vermijden. Dit kan de werksfeer negatief beïnvloeden. Het is niet altijd even gemakkelijk om professioneel te blijven als er persoonlijke gevoelens in het spel zijn. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de invloed op je thuissituatie.

De impact op je werk en je relatie

Vreemdgaan op het werk heeft vaak verregaande gevolgen, zowel voor je persoonlijke relaties als voor je werkrelaties. Het kan de vertrouwensband met je partner ernstig beschadigen en de werksfeer verstoren. Als je collega’s het ontdekken, kan dit ongemakkelijke situaties veroorzaken en spanningen op de werkvloer geven. Afhankelijk van de aard van de affaire kan het zelfs gevolgen hebben voor je carrière, zeker als er een beleid is dat liefdesrelaties op de werkvloer niet toestaat. Het is belangrijk om goed na te denken over de gevolgen van je acties. Misschien voelt het in het begin spannend, maar wat gebeurt er als de situatie zich verder ontwikkelt?

Wat nu? Relatietherapie kan je helpen

Vreemdgaan met een collega kan leiden tot schuldgevoelens, onzekerheid en relatieproblemen. Misschien weet je partner het al of heeft het impact op je werk. Hoe moeilijk het ook is, eerlijkheid is cruciaal, vooral als je je relatie wilt redden. Open communicatie over je gevoelens en twijfels is de eerste stap. Relatietherapie kan daarbij ondersteunen door samen te kijken naar wat er speelt in je relatie en wat je mogelijk mist. Een therapeut helpt bij het herstellen van het vertrouwen, het verbeteren van de communicatie en het ontdekken van de onderliggende oorzaken. Samen werk je op deze manier aan een nieuwe, gezonde basis voor de toekomst.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Vreemdgaan op de werkvloer
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant