Dromen over vreemdgaan: wat betekent het?

Dromen over vreemdgaan

Tijdens je slaap gebeurt er heel wat in je hoofd. Zo kun je ’s morgens wakker worden met een heel naar gevoel, omdat je dromen levensecht leken. Veel mensen dromen over vreemdgaan, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Je kunt bijvoorbeeld dromen dat je zelf bent vreemdgegaan, maar ook dat je partner je bedrogen heeft. Is er misschien echt iets aan de hand binnen jouw relatie of kun je die dromen maar beter met een korreltje zout nemen?

Wat betekenen dromen over vreemdgaan?

Moet je je meteen zorgen maken na dromen over vreemdgaan? Nee, dat is niet nodig. Zie het in ieder geval niet als directe instructies of absolute waarheden. Wat erachter schuilt, is vaak subtieler. Dromen over vreemdgaan kunnen verschillende betekenissen hebben, zoals:

  • Onzekerheden bij jezelf: Dromen over vreemdgaan kan wijzen op een gevoel van ontrouw aan jezelf, waarbij je misschien het gevoel hebt dat je je eigen behoeften en verlangens negeert. Of misschien zat je niet lekker in je vel, maar kon je niet precies duiden waarom? Een droom over ontrouw kan heel veel met jezelf te maken hebben, in plaats van met je relatie.
  • Angst om bedrogen te worden: Een droom waarin jij of je partner vreemdgaat kan een weerspiegeling zijn van de angst om bedrogen te worden.
  • Verlangen naar spanning: Het kan zijn dat je op zoek bent naar wat meer spanning of avontuur in je leven. Dromen over vreemdgaan kunnen te maken hebben met jouw verlangen naar iets nieuws en opwindends.
  • Problemen in je relatie: Ga eens na waar jij je de afgelopen tijd druk om hebt gemaakt in je relatie, mogelijk onbewust. Dromen over vreemdgaan kunnen bijvoorbeeld wijzen op problemen als afstand voelen bij je partner, onvervulde verlangens in je relatie, gebrek aan vertrouwen of jaloezie. Misschien voel je je niet gewaardeerd in je relatie en verlang je naar meer passie en intimiteit? Deze dromen over overspel kunnen dienen als een signaal dat er dieperliggende emoties en angsten spelen in je relatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts interpretaties zijn en dat de betekenis van een droom voor iedereen anders kan zijn. Het kan fijn zijn om je emoties en gedachten rondom deze droom op te schrijven en er met je partner of een relatietherapeut over te praten.

Dromen over vreemdgaan partner

Je hebt een droom gehad waarin je partner vreemdging? Het voelt misschien verwarrend of zelfs beangstigend, maar maak je geen zorgen: je bent niet de enige die dit soort dromen heeft. Veel mensen hebben soortgelijke dromen gehad en het kan verschillende betekenissen hebben, zoals ook hierboven staat beschreven.

Belangrijk bij dromen over vreemdgaan van je partner is het begrijpen van de specifieke context van je droom. Dromen zijn vaak symbolisch en kunnen verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de details. Bijvoorbeeld, als je droomt dat je partner vreemdgaat op een drukke werkplek, kan dit wijzen op gevoelens van verwaarlozing in je relatie als gevolg van je partners werkverplichtingen. Dromen over vreemdgaan van je partner kunnen verwarrend zijn, maar ze hoeven niet direct te betekenen dat er iets mis is in je relatie.

Moet ik me meteen zorgen maken?

Terwijl het jouw intentie was om zalig van je nachtrust te genieten en ’s morgens vol positieve energie weer op te staan, word je tijdens je slaap ‘geteisterd’ door vervelende dromen. Ze zorgen ervoor dat je met een vreemd gevoel wakker wordt. Deze negatieve dromen vormen als het ware een uitlaatklep voor je emoties. Tijdens het slapen, gaan je hersenen hard aan het werk om alle indrukken en emoties van de dag te verwerken. Dromen over vreemdgaan hebben dus niet altijd een duidelijke betekenis. Meestal zijn het symbolische of metaforische boodschappen die ons kunnen helpen groeien en begrijpen. Het kan gaan om het verweken van zorgen in je dagelijkse leven, maar misschien heb je voor het slapengaan wel films of series gekeken, waar deze problematiek in voorkwam.

Hoe ga je om met dromen over vreemdgaan?

Wat kun je doen als je hebt gedroomd over ontrouw? Als je merkt dat de dromen over vreemdgaan je stress geven en je onzeker maken, dan kun je stappen ondernemen om er op een goede manier mee om te gaan. Denk aan:

  • Erover praten: Door open te communiceren over je dromen en je gevoelens te delen, kun je samen met je partner werken aan het versterken van jullie band en het vervullen van elkaars behoeften. Het kan helpen om misverstanden uit de weg te ruimen, jullie dichter bij elkaar te brengen en onzekerheden weg te nemen.
  • Reflectie op je relatie: Gebruik deze droom als een kans om na te denken over je relatie en eventuele problemen die je zou kunnen hebben. Werk samen met je partner aan het oplossen van eventuele onopgeloste kwesties. Geef niet toe aan paniek, maar zoek naar manieren om de uitdagingen in je relatie aan te gaan en te overwinnen.
  • Ondersteuning inschakelen: Heb je moeite om de betekenis van de droom te begrijpen en heb je er veel last van? Helemaal als je te maken hebt met terugkomende dromen over vreemdgaan kun je overwegen om professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut kan je helpen om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten.

Het kan handig zijn om de symboliek achter de droom te onderzoeken en er open over te communiceren met je partner. Onthoud dat dromen complex en persoonlijk zijn, en alleen jij kunt de ware betekenis ervan ontdekken.

Je hebt al langer twijfels over je relatie

Komen deze dromen over vreemdgaan echter niet zomaar uit de lucht vallen, omdat je al langer twijfelt over je relatie? Dan is er misschien meer aan de hand en willen je dromen je vertellen dat je iets met deze gevoelens moet doen. Misschien voel je je al langer ongelukkig en gefrustreerd binnen je relatie? Of is je partner al eerder vreemdgegaan en ben je bang dat het weer gebeurt? Het blijft dan belangrijk om deze dromen niet letterlijk te interpreteren, maar zie ze wel als een aanleiding om aan je relatie te werken. Zet je gevoelens goed op een rij. Waar zit je mee? Hoe voel je je in je relatie? Praat hierover met je partner. Ervaart je partner hetzelfde? En wat kunnen jullie doen om dit op te lossen?

Hulp bij relatieproblemen

Samen over je relatieproblemen praten, is niet altijd gemakkelijk. Soms is het beter om hierbij de hulp in te schakelen van een deskundige in communicatie, emoties en relaties. Daarvoor ben je hier aan het juiste adres. Laat je niet direct van de wijs brengen door dromen over vreemdgaan. Schakel hulp in om er samen sterker uit te komen en vind hier gemakkelijk online een ervaren en erkende relatietherapeut in jouw omgeving.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Dromen over vreemdgaan
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant