De fasen na vreemdgaan: hoe verder na ontrouw?

Fase na vreemdgaan

Vreemdgaan zet je relatie op zijn kop. Het voelt alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Het vertrouwen wankelt, emoties razen door je lijf en voor beide partners begint een onzekere weg vol vragen. Hoe kun je na zo’n ingrijpende gebeurtenis verder? Een relatietherapeut kan je door de verschillende fasen na vreemdgaan begeleiden. We geven je hier alvast kort een indruk van wat deze fasen zijn, de problemen die je onderweg kunt tegenkomen en hoe een relatietherapeut je kan helpen bij het herstel van je relatie.

De impact van ontrouw op jezelf en je partner

Wanneer je ontdekt dat je partner vreemdgaat, gaat er een schokgolf door je relatie. De impact hiervan hangt af van de duur en intensiteit van de affaire, evenals van de dynamiek binnen jullie relatie voorafgaand aan het vreemdgaan. Als je partner je bedrogen heeft, voel je vaak verdriet en wantrouwen, wat gepaard gaat met gevoelens van onzekerheid, woede en verraad. Het fundament van je relatie lijkt plotseling weggevallen.

Voor de partner die vreemd is gegaan, zijn de emoties anders, maar ook intens. Denk aan schuldgevoelens, schaamte en spijt. Daarnaast kunnen er onderliggende oorzaken zijn, zoals eenzaamheid binnen de relatie of het verlangen naar bevestiging buiten de relatie. Ontrouw is vaak een complexe situatie. Je wordt beiden geconfronteerd met je eigen emoties en jullie zullen de verschillende fasen na vreemdgaan moeten doorlopen om alles te verwerken.

Hoe ga je verder na overspel?

De weg vooruit na vreemdgaan is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk. Je moet hiervoor samen diverse fasen na vreemdgaan doorlopen. De eerste stappen zijn het erkennen van de pijn en elkaar de ruimte te geven om jullie emoties te uiten. Het herstelproces kan variëren: sommige koppels besluiten de relatie te beëindigen, terwijl anderen proberen om de relatie te herstellen en opnieuw op te bouwen. Dit laatste vergt tijd en inzet. Het is in dat geval raadzaam om de begeleiding van een relatietherapeut in te schakelen. Deze professional helpt jullie om inzicht te krijgen in de fasen na vreemdgaan en hoe hiermee om te gaan.

De vijf fasen na vreemdgaan

Het is belangrijk om de vijf fasen na vreemdgaan allemaal te doorlopen, omdat dit helpt om beter met de pijn en de emoties om te gaan. Elke fase geeft je de kans om na te denken, te voelen en vragen te stellen. Zo krijgen jullie meer inzicht in wat er is gebeurd en hoe je verder kunt, met of zonder elkaar.

Fase 1: de shockfase

De eerste fase, nadat je ontdekt dat je partner ontrouw is geweest, is de shockfase. De realiteit van het vreemdgaan slaat in als een donderslag, ook al had je vermoedens. Voor beide partijen is dit een emotionele periode. Als bedrogen partner voel je je verpletterd, terwijl je partner worstelt met schuld en schaamte. Deze fase staat vooral in het teken van een rollercoaster aan emoties; van verdriet en boosheid tot verwarring en angst.

Fase 2: de onzekerheidsfase

Na de eerste schok volgt de onzekerheidsfase, waarin twijfels de boventoon voeren. Gedachten als “Waarom is dit gebeurd?” en “Is er meer aan de hand?” spoken steeds door je hoofd. Je vertrouwen in je partner staat op losse schroeven. Kun je hem of haar nog wel geloven? Ook je partner zal terugkijken op wat er is gebeurd en waarom. Deze verwarring maakt het lastig om een stap vooruit te zetten.

Fase 3: de reflectiefase

Nadat de storm is gaan liggen, komt de reflectiefase. De emoties zijn afgevlakt, waardoor je helderder kunt nadenken over de situatie. Waarom is het zover gekomen? Waren er al langer problemen binnen je relatie? In deze fase komt de vraag naar boven of de relatie nog de moeite waard is om te redden. Beide partners reflecteren op hun eigen aandeel in de situatie. Het is een fase van zelfonderzoek, waarin veel duidelijk wordt over jullie toekomst.

Fase 4: de beslissingsfase

Ondertussen heb je een beter beeld van de situatie en breekt de beslissingsfase aan. Je staat voor de keuze: gaan we wel of niet samen verder? Hoewel de emoties nog niet verdwenen zijn, is er nu meer helderheid. Je hebt allebei een beter beeld van je eigen gevoelens en behoeften. Het is tijd om een beslissing te nemen. Heeft je relatie nog toekomst en wat is er nodig om verder te kunnen?

Fase 5: de afscheidsfase

In de afscheidsfase draait het om afscheid nemen. Dit kan betekenen dat jullie elk jullie eigen weg gaan, omdat de relatie te veel schade heeft opgelopen. Als jullie ervoor kiezen om samen verder te gaan, betekent dit afscheid nemen van de oude relatie. Het vertrouwen moet opnieuw worden opgebouwd en de dynamiek zal veranderen. Jullie creëren een nieuwe basis met andere grenzen en verwachtingen. Vergeving is in deze fase essentieel.

We willen samen verder, maar het lukt niet!

Hoewel we heel duidelijk 5 fasen na vreemdgaan kunnen onderscheiden, betekent dit niet dat het herstel van je relatie in een rechte lijn verloopt. Onderweg kunnen jullie tegen problemen aanlopen, zoals terugkerend wantrouwen, moeite met emotionele of fysieke intimiteit en moeite met het opnieuw oprakelen van de affaire tijdens conflicten. Het vinden van een balans tussen praten over de affaire en het loslaten ervan kan lastig zijn. Een relatietherapeut kan jullie begeleiden bij het aanpakken van deze uitdagingen, zodat jullie samen verder kunnen bouwen aan de relatie.

Fasen na vreemdgaan en relatietherapie

Een relatietherapeut begeleidt jullie door alle fasen na vreemdgaan en biedt ondersteuning tijdens moeilijke gesprekken. Er wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van jullie communicatie en het uiten van emoties, zonder angst voor verwijten of escalaties. De therapeut helpt ook bij het herstel van de relatie door samen te onderzoeken wat nodig is om het vertrouwen opnieuw op te bouwen en verder te groeien. Met deze professionele begeleiding krijgen jullie beter inzicht in hoe jullie elkaar kunnen steunen en de relatie een nieuwe kans kunnen geven.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Fase na vreemdgaan
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant