Wat zijn de kosten voor relatietherapie en wordt dit vergoed?

Kosten relatietherapie

Relatietherapie kosten en vergoeding

Relatietherapie geeft stellen vaak net die boost die hun relatie nodig heeft om samen een gelukkige toekomst tegemoet te gaan. De begeleiding van een professionele relatietherapeut kan veel problemen voorkomen. Maar wat kost relatietherapie eigenlijk? Is het ook mogelijk om relatietherapie vergoed te krijgen via de verzekering? En zijn de kosten bijvoorbeeld ook fiscaal aftrekbaar? Dat zijn geen onbelangrijke vragen. We vertellen je er graag meer over. Je kunt hier ook contact met ons opnemen voor meer informatie en kosteloze en vrijblijvende offertes.

Hoeveel kost relatietherapie?

De kosten van relatietherapie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de ervaring van de therapeut en de duur van de sessies. Gemiddeld kost relatietherapie per sessie tussen de €80,- en €150,-. Een sessie van 45 minuten kost natuurlijk minder dan een sessie van anderhalf uur. In de offerte van een relatietherapeut staat precies wat de kosten zijn, hoelang een sessie duurt en wordt er een inschatting gemaakt van het aantal nodige sessies.

Prijs voor een traject hangt af van aantal sessies

Als je wilt weten wat de kosten voor een heel traject zijn, dan is het belangrijk om te weten dat dit onder andere afhangt van het aantal sessies dat nodig is. Waar het ene stel het doel al bereikt met zes sessies is het probleem bij een ander stel misschien wel veel ingewikkelder. De relatietherapeut plant eerst een intakegesprek met het stel in om de problemen te in kaart te brengen en een behandelplan op te stellen. Vervolgens vinden er meestal wekelijkse of tweewekelijkse sessies plaats, afhankelijk van de behoeften van het stel. Gemiddeld duurt relatietherapie tussen de 5 en 15 sessies.

Kosten relatietherapie vergelijken? Dat doe je hier!

Er zijn veel erkende relatietherapeuten aangesloten bij ons landelijk netwerk. We kunnen je verzekeren dat we een strenge selectie hebben gemaakt. Alleen de beste professionals maken deel uit van ons netwerk. Dat betekent dat je bij elke therapeut verzekerd bent van een eerlijke prijs en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De tarieven kunnen uiteraard per therapeut wel enigszins verschillen. Daarom bieden we je een handige offerteservice aan, zodat je gemakkelijk meerdere offertes kunt vergelijken. Je bepaalt zelf welke relatietherapeut voor jou de beste keus is. Wil je weten wat relatietherapie kost? Neem dan hier contact met ons op. Uiteraard is het aanvragen van offertes helemaal vrijblijvend en kosteloos.

Wordt relatietherapie vergoed?

Relatietherapie wordt vanuit de basisverzekering niet vergoed. De reden hiervoor is dat het niet onder de eerstelijns psychologische zorg valt. Vormt de relatietherapie echter een onderdeel van de behandeling van een psychische stoornis, dan wordt de relatietherapie wel vergoed. Ook voor wat betreft aanvullende verzekeringen geldt meestal dat er geen vergoeding wordt uitgekeerd voor relatietherapie. In enkele gevallen, waarin er sprake is van individuele therapie met raakvlakken met relatieproblemen, worden de kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Over het algemeen betaal je relatietherapie dus zelf.

Tip: vraag voor de zekerheid altijd even bij je zorgverzekering na wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding van relatietherapie. De regels veranderen nogal eens en het zou zonde zijn als je er achteraf achter komt dat jullie relatietherapie wel (deels) vergoed kon worden.

Is relatietherapie fiscaal aftrekbaar?

Een andere belangrijke vraag rondom relatietherapie is of deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. in de meeste gevallen zijn de therapiekosten volledig fiscaal aftrekbaar. Deze kosten worden dan beschouwd als ‘specifieke zorgkosten’. Let op, want hiervoor geldt wel de voorwaarde dat er een verwijsbrief nodig is van de huisarts. In de verwijsbrief moet vermeld worden dat het gaat om ‘psychisch lijden’. Samengevat, de kosten van relatietherapie worden in de meeste gevallen niet vergoed, maar ze zijn meestal wel volledig fiscaal aftrekbaar als je een verwijsbrief hebt van de huisarts met betrekking tot ‘psychisch lijden’.

Relatietherapie: een investering in jezelf!

Relatietherapie vraagt om een investering, maar zie het voornamelijk als een investering in jezelf, in je relatie en dus in een gelukkige toekomst. Kortom, het is een investering die loont. Dat gaat zeker op als je een beroep doet op de bij ons aangesloten professionals, die bewezen kwaliteit bieden. Ook al zou je na de relatietherapie alsnog je relatie beëindigen, dan zul je ervaren dat je er sterker uit bent gekomen. Van alle nieuwe inzichten die je hebt opgedaan zul je ook veel profijt hebben bij een volgende relatie.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Kosten relatietherapie
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant