De 3 grootste valkuilen voor een samengesteld gezin

Valkuilen samengestelde gezinnen

Een samengesteld gezin is een groot avontuur, maar ook een uitdaging. Het schept allerlei verwachtingen en kan complexe situaties met zich meebrengen. Hoe zorg je ervoor dat deze verandering voor iedereen positief uitpakt? Dat vergt niet alleen flexibiliteit en geduld, maar ook een goede communicatie en heldere afspraken. Sta je aan de start om een nieuw samengesteld gezin te vormen? Dan is het belangrijk om enigszins voorbereid te zijn op de mogelijke obstakels die zich voor kunnen doen. We bespreken hier de drie grootste valkuilen voor een samengesteld gezin.

1. De invloed van de ex-partner onderschatten

Voor veel nieuw samengestelde gezinnen markeert hun nieuwe gezin een nieuwe start. Echter, kun je het verleden niet volledig de rug toekeren, zeker als er kinderen in het spel zijn. Houd er rekening mee dat de invloed van ex-partners onvermijdelijk is. Vooral in situaties waarin het scheidingsproces nog niet volledig is afgerond kan dit voor conflicten zorgen. We zien binnen de relatietherapie vaak dat onopgeloste problemen met een ex-partner in het nieuwe gezin tot spanningen leiden. Daarbij kunnen ook de kinderen te maken krijgen met een loyaliteitsconflict tussen hun biologische ouder en de nieuwe partner.

Hoe ga je hiermee om?

Behandel de ex-partner met respect
Probeer om een constructieve en respectvolle relatie te onderhouden met de ex-partner. Dit komt niet alleen de kinderen ten goede, maar helpt ook bij het verminderen van spanningen in je gezin.

Stel grenzen en communiceer openlijk
Bespreek samen met je partner hoe jullie omgaan met de ex-partner en welke grenzen er zijn. Door hier open over te communiceren voorkom je veel misverstanden en conflicten binnen je nieuw samengesteld gezin.

Zoek indien nodig professionele hulp
Relatietherapie kan nuttig zijn als je merkt dat de relatie met de ex-partner een grote belasting vormt. Een relatietherapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van strategieën om deze complexe situaties aan te pakken en een gezonde gezinssituatie te behouden.

2. Niet stilstaan bij verschillende ‘gezinsculturen’

Een andere grote valkuil voor een samengesteld gezin is het onderschatten van het verschil in de dagelijkse gewoontes en tradities binnen twee gezinnen. Elk gezin heeft zijn eigen gewoontes, tradities en dagelijkse routines ontwikkeld. Wanneer deze verschillende ‘gezinsculturen’ samenkomen, kunnen kleine verschillen leiden tot spanningen. Zo kunnen de kinderen zich ongemakkelijk voelen bij veranderingen in gewoontes. Denk aan de manier waarop de dagelijkse taken worden uitgevoerd of de regels en afspraken binnen het nieuwe gezin. Het kan zelfs gaan om de muziek die wordt afgespeeld of het eten dat op tafel komt. Veranderingen hierin kunnen tot dagelijkse frustraties en weerstand leiden.

Hoe ga je hiermee om?

Geef iedereen een stem
Zorg ervoor dat iedereen kan meedenken over wat goed en wat minder goed gaat. Dit helpt om problemen vroegtijdig te signaleren voordat ze groter worden. En een tip: met humor kun je veel ‘vreemde’ gewoontes luchtig benaderen.

Wees flexibel en begripvol
Probeer om de verschillende gewoontes en tradities van elk gezin te integreren en te respecteren. Dit kan helpen om een gevoel van samenhorigheid te creëren.

Plan gezamenlijke momenten
Creëer gezamenlijke momenten waarbij iedereen zijn of haar voorkeuren kan delen en waarin samen oplossingen kunnen worden gevonden. Dit bevordert het begrip en maakt het voor iedereen gemakkelijker om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

3. Gelijke band met je stiefkinderen

Als ouder in een samengesteld gezin wil je natuurlijk een sterke band opbouwen met je stiefkinderen. Het is echter een valkuil om te verwachten dat je dezelfde emotionele connectie kunt ontwikkelen als met je eigen kinderen. Dit kan vaak onnatuurlijk aanvoelen, omdat het normaal is om een diepere emotionele band te hebben met je eigen kinderen.

Dit betekent niet dat je geen goede relatie kunt opbouwen met je stiefkinderen, maar het vergt tijd en begrip. In de beginfase kunnen opmerkingen of kritiek over het gedrag van een stiefkind extra gevoelig liggen, zowel bij het kind als bij de biologische ouder, wat kan leiden tot conflicten. Daarom geven we hieronder enkele tips om hiermee om te gaan.

Hoe ga je hiermee om?

Erken de verschillen
Het is belangrijk om te accepteren dat er verschillen zijn in de band die je hebt met je eigen kinderen en je stiefkinderen. Dit betekent niet dat je stiefkinderen minder belangrijk zijn, maar dat relaties tijd en inspanning kosten.

Focus op kwaliteit
Zorg voor voldoende quality time met je eigen kinderen en je stiefkinderen. Dit helpt om sterke banden op te bouwen en laat zien dat je om iedereen geeft.

Wees tactvol in je communicatie
Wanneer je opmerkingen hebt over het gedrag van stiefkinderen, doe dit dan op een manier die constructief is. Vermijd kritiek die als aanvallend kan worden ervaren. Relatietherapie kan jullie helpen om beter te leren communiceren om de onderlinge verstandhouding te versterken.

Vermijd valkuilen voor een samengesteld gezin met relatietherapie

Door je bewust te zijn van de valkuilen binnen een samengesteld gezin, voel je je minder overweldigd wanneer problemen zich voordoen. Begrip, geduld en open communicatie zijn essentieel om je nieuwe gezin goed te laten functioneren. Echter, met de wirwar aan emoties en aanpassingen kan het soms lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Een relatietherapeut kan jullie hierin begeleiden, zodat iedereen snel zijn plekje vindt en jullie samen een harmonieus gezin kunnen vormen.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Valkuilen samengestelde gezinnen
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant