Autisme en vreemdgaan: hoe ga je daarmee om?
Vreemdgaan is altijd een gevoelig onderwerp, maar in een relatie waarin autisme een rol speelt, kan het nog complexer worden. Hoe ga je hiermee om? Autisme brengt specifieke uitdagingen mee, zoals moeite met sociale communicatie en het uiten van emoties. Dit kan ertoe leiden dat er veel relatieproblemen spelen op het gebied van onbegrip en emotionele afstand. Dit kan soms de aanleiding zijn voor een van de partners om vreemd te gaan. We gaan hier in op specifieke problemen rondom autisme en vreemdgaan.
Oorzaken van vreemdgaan in relaties met autisme
Als je partner autisme heeft, kan de communicatie lastig zijn. Het is voor iemand met autisme moeilijk om emoties te tonen. Dit betekent dat je partner soms niet aanvoelt wanneer je iets nodig hebt of je gekwetst voelt. Voor mensen met autisme is het vaak lastig om emoties te begrijpen, zowel die van zichzelf als van hun partner. Dit kan tot emotionele afstand en eenzaamheid leiden en daardoor vreemdgaan in de hand werken.
In het geval van autisme en vreemdgaan hebben mensen met autisme vaak moeite om grenzen te herkennen tussen vriendschap en romantiek. Hierdoor kan er onbedoeld een relatie ontstaan buiten de vaste partner, simpelweg omdat het verschil tussen een vriendschappelijke en een romantische band niet helder is. Dit kan veel verwarring en pijn veroorzaken.
Onvervulde behoeften aan emotionele en fysieke intimiteit
Als je in een relatie zit waarin een van jullie autisme heeft, dan is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor elkaars behoeften aan intimiteit en emotionele verbinding. In veel situaties met betrekking tot autisme en vreemdgaan ligt hier de kern van het probleem. Misschien heb je wel eens het gevoel dat je partner je niet begrijpt als je behoefte hebt aan een knuffel, een lief woord of wat extra aandacht. Mensen met autisme vinden het moeilijk om deze signalen op te vangen. Ze komen hierdoor onbedoeld emotioneel afstandelijk over. Dit kan jou het gevoel geven dat je partner je behoeften negeert. Dit doet pijn en creëert op de lange termijn afstand in je relatie, omdat jouw behoefte aan nabijheid niet vervuld wordt.
Hoe ga je om met autisme en vreemdgaan?
Het aanpakken van deze uitdagingen rondom autisme en vreemdgaan vraagt nog meer dan anders om aandacht voor een heldere communicatie van beide kanten. Hier zijn enkele stappen die jullie kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen:
1. Zorg voor een veilige sfeer
Een goede eerste stap is een veilige ruimte creëren waarin je eerlijk je gevoelens en zorgen kunt delen. Probeer duidelijk te maken wat je dwarszit zonder je partner te beschuldigen. Gebruik bijvoorbeeld “ik-boodschappen” om te vertellen hoe jij je voelt, in plaats van verwijten. Dus niet: “Je begrijpt me nooit!” maar: “Ik voel me soms niet begrepen.” Dit verkleint de kans op een defensieve reactie van je partner.
2. Toon begrip en geduld
Als je partner met autisme niet weet wat hij of zij moet zeggen, is geduld en begrip cruciaal. Nodig je partner rustig uit om zijn of haar gedachten te delen, maar wees niet te pushend. Zeg bijvoorbeeld: “Je hoeft nu niet direct te antwoorden, maar ik luister graag als je je gedachten wilt delen.” Het helpt om open vragen te stellen die geen druk opleggen, zoals: “Hoe voel je je daarbij?” of “Wat denk je hierover?” Geef ook ruimte voor stilte; dit kan je partner helpen om de juiste woorden te vinden zonder de druk om snel te reageren.
3. Maak je behoeften en verwachtingen duidelijk
Mensen met autisme voelen niet automatisch aan wat de ander nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat jij je verwachtingen en behoeften duidelijk maakt. Stel dat je wilt dat je partner meer liefde toont, zoals regelmatig een knuffel of een complimentje geven. Leg dan concreet uit wat je fijn vindt en waarom. Door helder en concreet te zijn, help je je partner beter in te spelen op jouw behoeften.
4. Stel samen grenzen en bespreek elkaars verwachtingen
Omdat mensen met autisme soms moeite hebben met het aanvoelen van grenzen, kan het helpen om duidelijk te bespreken wat wel of niet oké is in relaties met anderen. Door te praten over waar jullie grenzen liggen tussen vriendschap en romantiek, kun je veel misverstanden en pijn voorkomen.
5. Vraag bevestiging en check of jullie elkaar begrijpen
Autisme kan het verwerken van informatie vertragen. Daarom is het handig om na een gesprek even te checken of jullie elkaar goed begrepen hebben. Geef elkaar de ruimte om na te denken over wat er is gezegd. Vooral voor de persoon met autisme is het belangrijk om alles wat er is gezegd goed te verwerken. Op deze manier zorg je ervoor dat je op dezelfde golflengte zit en voorkom je misverstanden.
Tip: relatietherapie bij autisme en vreemdgaan
Een relatietherapeut met ervaring in autisme kan jullie helpen om samen te werken aan relatieproblemen, zoals autisme en vreemdgaan. De therapeut begrijpt de autisme-specifieke verschillen in communicatie, sociale signalen en behoeften en kan beide partners begeleiden om deze beter te herkennen en te accepteren.
De partner zonder autisme leert bijvoorbeeld hoe hij of zij gevoelens op een manier kan uiten die voor de autistische partner helder en begrijpelijk is. Tegelijkertijd kan de relatietherapeut de partner met autisme helpen om emoties en signalen van de ander beter op te pikken en hierop effectiever te reageren. Daarnaast kan een relatietherapeut helpen met het opstellen van praktische afspraken en routines die de relatie versterken.
Door samen duidelijke afspraken te maken, wordt het vertrouwen in de relatie hersteld en wordt de kans op toekomstig onbegrip of ontrouw verkleind.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
Wat zijn de kosten voor relatietherapie en wordt dit vergoed?
Relatietherapie kosten en vergoeding Relatietherapie geeft stellen vaak net die boost die hun relatie nodig heeft om samen een gelukkige toekomst tegemoet te gaan. De begeleiding van een professionele relatietherapeut kan veel problemen voorkomen. Maar wat kost relatietherapie eigenlijk? Is [...]
Welk gedrag en patroon horen bij vreemdgaan?
Vreemdgaan is een gevoelig onderwerp. Vaak vermoedt iemand al wel dat zijn of haar partner vreemdgaat, maar wat zijn dan precies de signalen die je kunt herkennen? We gaan in dit artikel in op het patroon en gedrag na vreemdgaan. [...]
De gevolgen van financiële stress in jullie relatie
Veel mensen zitten weleens krap bij kas; jullie slaan een keer een avondje uit over of doen het een weekje wat zuiniger aan. Maar wat als de financiële problemen zich opstapelen en aanhouden? Financiële stress ontstaat wanneer geldzorgen je leven [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten