Relatietherapie na vreemdgaan: zinvol of einde relatie?

Relatietherapie na vreemdgaan lastig

Vreemdgaan is een gevoelige kwestie. In veel gevallen betekent dit het einde van de relatie, omdat het vertrouwen een grote deuk heeft opgelopen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ben jij of je partner vreemdgegaan en willen jullie ontdekken of het misschien toch mogelijk is om samen aan een gelukkige toekomst te bouwen? Dan is relatietherapie een goede manier om dit te onderzoeken. Wanneer vreemdgaan aan het licht komt, dan veroorzaakt dit ongetwijfeld een grote crisis die gepaard gaat met heftige emoties. Pas op met het maken van heftige en impulsieve beslissingen. Neem de tijd om het te verwerken en ontdek wat relatietherapie voor jullie kan betekenen.

Relatietherapie na vreemdgaan

Is vreemdgaan een reden om meteen een einde aan je relatie te maken? In sommige gevallen is dat wel zo, maar vaak is het nog goed mogelijk om je relatie weer op de rails te krijgen. Aan vreemdgaan gaat vaak een lang verhaal vooraf. Er waren al langer problemen die uiteindelijk uit de hand zijn gelopen. Schuldgevoelens of vertrouwensproblemen na vreemdgaan kunnen het je relatie echter wel erg moeilijk maken. Relatietherapie kan dan uitkomst bieden.

Welke problemen spelen er onder de oppervlakte?

Vreemdgaan is een teken dat er iets mis is in jullie relatie. Eenzaamheid, gebrek aan intimiteit, je niet begrepen voelen, op zoek zijn naar de perfecte liefde? Er kunnen veel lastige emoties onder de oppervlakte liggen, die tot het overspel hebben geleid. Wanneer jullie een beter inzicht krijgen in de vastgeroeste patronen binnen jullie relatie en de problemen die zich door de tijd hebben opgestapeld, kan er meer begrip ontstaan voor elkaar. Dit is het startpunt om samen te werken aan het herstel van het vertrouwen in elkaar, zodat de liefde weer een kans krijgt. Het kan ook gebeuren dat jullie tot de conclusie komen dat er geen toekomst voor jullie samen is. In dat geval helpt relatietherapie om de gebeurtenissen een plekje te geven en verder te gaan.

Wat kan een relatietherapeut bij vreemdgaan betekenen?

Bij relatietherapie na vreemdgaan wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

  • Het verwerken van de emoties na vreemdgaan.
  • Eerlijk en open leren communiceren over de gebeurtenissen.
  • Waarom heeft het overspel plaatsgevonden?
  • Wat kunnen jullie hiervan leren?
  • Wat is er nodig om samen verder te kunnen?
  • Werken aan vergeving voor het vreemdgaan.
  • Verleden loslaten en samen kijken naar de toekomst.

Een relatietherapeut biedt een veilige omgeving

Als er iets belangrijk is na vreemdgaan, dan is het wel dat jullie hier binnen een veilige omgeving over kunnen praten. Een relatietherapeut biedt jullie deze omgeving en zorgt voor een goede begeleiding zonder te oordelen. Wanneer jullie allebei bereid zijn om openheid te geven in wat er gebeurd is en als jullie bereid zijn om oprecht op zoek te gaan naar wat er moet veranderen in jullie relatie, dan is in veel gevallen vergeving en herstel mogelijk. Hier zijn jullie op de juiste plek om een relatietherapeut te vinden in jullie regio. Kies samen de therapeut die jullie het meeste aanspreekt.

Vreemdgaan en statistieken

Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking gaat vreemd? Vreemdgaan is moeilijk te onderzoeken, omdat de meeste mensen dit niet graag toegeven. Een bekend onderzoek naar vreemdgaan van de psycholoog Henk Noort onder 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen de 20 en 45 jaar wees uit dat 25% van de mannen en 27% van de vrouwen weleens vreemdgaat. Omdat dit percentage zo laag is, vraagt men zich af of alle ondervraagden wel helemaal eerlijk zijn geweest. Wist je bijvoorbeeld al dat grote DNA-onderzoeken hebben uitgewezen dat 10% van de kinderen buitenechtelijk is verwekt?

Overspel als oorzaak voor einde relatie

Uit een recente enquête van de datingwebsite eDarling blijkt dat 59% van de mannen en 74% van de vrouwen een einde zou maken aan hun relatie na overspel. Deze percentages zijn erg hoog en laten zien hoeveel emoties vreemdgaan met zich mee kan brengen binnen een relatie. Wanneer je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan is het vaak heel moeilijk om goed met elkaar te praten. Als snel mondt een gesprek uit in geruzie met vele verwijten over en weer. Zou je toch graag willen kijken naar of er nog een mogelijkheid is om samen verder te gaan, dan is het nodig om op een rustigere manier met elkaar te communiceren. Een relatietherapeut kan jullie daarbij helpen.

Wat kan relatietherapie na vreemdgaan voor jullie betekenen?

Om de stap naar de relatietherapeut te zetten na vreemdgaan kan het helpen om alvast een indruk te hebben van wat relatietherapie voor jullie kan betekenen. Zoals hierboven al vermeld helpt een relatietherapeut in de onderlinge communicatie. Daarnaast biedt de therapeut ook ondersteuning op emotioneel vlak. Het is belangrijk dat de spanning afneemt, zodat er op een heldere manier naar de relatie gekeken kan worden. Waar liggen jullie zwakke punten? En wat zijn jullie sterke punten? Deze bieden aanknopingspunten om aan jullie relatie te gaan werken. De relatietherapeut kan jullie hiervoor belangrijke handvatten aanreiken en jullie hierin begeleiden.

Geef je relatie een nieuwe kans en vind hier een relatietherapeut

Zeker bij een gevoelig onderwerp als vreemdgaan is het extra belangrijk dat beide partners vertrouwen hebben in de relatietherapeut. Hier kunnen jullie heel gemakkelijk online een aanvraag indienen voor een relatietherapeut na vreemdgaan. Jullie ontvangen dan kosteloos en vrijblijvend offertes van meerdere relatietherapeuten in de omgeving. Vergelijk alle antwoorden die jullie hebben ontvangen en kies de relatietherapeut die bij jullie past.

Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl

Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.

Relatietherapie na vreemdgaan lastig
Relatietherapeut Joyce

"Hulp vragen voor je relatie kan lastig zijn. Daarom maken we het, via ons platform, laagdrempelig om in contact te komen met een relatietherapeut bij jullie in regio en die bij jullie situatie past. Een gratis intake is daar uiteraard onderdeel van."

Joyce van Swieten
Relatietherapeut

Sameninrelatietherapie.nl werkt met erkende relatietherapeuten uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties als:

Meer artikelen over relatietherapie

Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie

Landelijke dekking

In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar

Goede cliëntervaringen

Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9

18.300+ geholpen

We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie

Geen wachtlijsten

Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten

Ga naar de bovenkant