5 meest voorkomende problemen in samengestelde gezinnen
Jij bent helemaal gelukkig met je nieuwe partner en je bent klaar om samen een gezin te vormen, mét kinderen uit een eerdere relatie. Maar dan loop je (na een tijdje) toch tegen problemen aan, want je ervaart waarschijnlijk dat een samengesteld gezin best complex kan zijn. Iedereen moet zijn of haar plekje binnen het nieuwe gezin vinden en dat kan voor alle betrokkenen ingewikkeld voelen.
Misschien hebben jullie beide kinderen uit een eerdere relatie of een van jullie: in beide gevallen brengt dit een nieuwe dynamiek met zich mee die invloed heeft op jullie relatie. En misschien denk je er niet direct aan, maar naast de kinderen hebben ook ex-partners en overige familieleden invloed op jullie nieuwe samengesteld gezin. Het kan best pittig zijn om een goede harmonie te vinden in dit complexe gezelschap. Er kunnen allerlei problemen opspelen en dat is ook heel normaal. In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende problemen in samengestelde gezinnen.
1. De omgang met ex-partners en het co-ouderschap
Met stip op nummer 1: veel samengestelde gezinnen ervaren problemen met het co-ouderschap en de omgang met ex-partners. Wanneer een relatie stuk is gelopen en je hebt met je ex-partner kinderen, dan brengt dit veel zorgen, verantwoordelijkheden en emoties met zich mee. Als er vervolgens een nieuwe liefde in het spel komt, dan kan het voor alle partijen best ingewikkeld voelen. De meeste problemen rondom de omgang met ex-partners gaan over:
- Bezoekregelingen
- Financiële verantwoordelijkheden
- Invloed van de stiefouder
- Verschillende opvoedstijlen
- Ex met te veel invloed op je nieuwe gezinsleven
- Afstand (doordat de een verder weg gaat wonen)
Deze problemen kunnen best een grote invloed hebben op je nieuwe relatie en dat is ook helemaal niet gek. Alle verschillende emoties en gevoelens van alle partijen spelen natuurlijk een grote rol. Hoe zorg je er dan samen voor dat je hier als team mee omgaat? Belangrijk is om open naar elkaar te blijven communiceren, elkaar te respecteren en gevoelens van elkaar te erkennen. Een relatietherapeut kan jullie goed helpen om te gaan met deze problemen.
2. Jaloezie en rivaliteit tussen kinderen
Niet alleen tussen de liefdespartners en ex-partners kan het rommelen wanneer er nieuwe gezinnen worden gevormd. Het kan ook knap lastig zijn voor de betrokken kinderen. Een van de veel voorkomende problemen in samengestelde gezinnen is dan ook jaloezie en rivaliteit tussen de kinderen. Een kind kan er moeite mee hebben om de aandacht van de ouders te moeten delen met stiefbroers- en zussen. Vooral kinderen die gewend waren om alleen deze aandacht te krijgen, kunnen hier extra moeite mee hebben.
Neem de gevoelens van je kind serieus, zorg voor voldoende een-op-een tijd, maar stimuleer ook de samenwerking met de andere gezinsleden. Het doel is om een sfeer te creëren, waarin alle kinderen zich gewaardeerd en geliefd voelen binnen het samengestelde gezin.
3. Omgaan met loyaliteitsconflicten bij kinderen
Kinderen die gevangen zitten in loyaliteitsconflicten kunnen voor veel uitdaging zorgen binnen samengestelde gezinnen. Deze conflicten ontstaan wanneer een kind zich verscheurd voelt tussen zijn biologische ouders en stiefouders, waardoor het gevoelens van verwarring, angst en schuld ervaart.
Het is erg belangrijk dat kinderen een veilige ruimte hebben waarin ze open kunnen praten over hun emoties, zonder angst voor veroordeling. Binnen samengestelde gezinnen is het essentieel dat alle betrokkenen begrijpen dat liefde en genegenheid niet verdeeld hoeft te worden, maar dat er ruimte is voor het opbouwen van gezonde relaties met alle gezinsleden.
4. “Ik voel me als stiefouder buitengesloten”
De rol van stiefouder in een samengesteld gezin is niet gemakkelijk. Een veel voorkomend probleem in samengestelde gezinnen is dat de stiefouder zich buitengesloten voelt. De aandacht moet over verschillende personen verdeeld worden. Hierdoor heb je als partners minder tijd en aandacht voor elkaar. Zeker als je partner een sterke band heeft met zijn of haar eigen kinderen, kan het lastig zijn om jouw plekje te vinden binnen het gezin.
Op momenten kan het gevoel van buitensluiting overheersen, waardoor je spanningen ervaart in je relatie. Het is belangrijk dat je als partners blijft investeren in jullie relatie en dat je openlijk praat over je gevoelens. Het creëren van ruimte voor individuele momenten en het bouwen aan een gezamenlijke gezinsidentiteit zijn goede stappen om deze problemen te overwinnen. Vind je het moeilijk om dit in de praktijk te brengen? Overweeg dan relatietherapie om jullie hierin te ondersteunen.
5. Geen klik tussen kinderen en stiefouder
Jij en je nieuwe partner zijn hoteldebotel verliefd en na een tijdje zijn jullie klaar voor de volgende stap: de kennismaking met de kinderen van je partner of andersom. Samen zijn jullie heel gelukkig, maar wat als het niet klikt met de kinderen van de ander? Jullie hebben voor elkaar gekozen, maar de kinderen natuurlijk niet. Een hele lastige situatie die jullie geluk behoorlijk in de weg kan zitten. Het kan leiden tot frustraties, spanningen, woordenwisselingen en ruzies.
Geef het vooral even de tijd en stel realistische verwachtingen. Niet iedereen heeft meteen een hechte band en dat hoeft ook helemaal niet. Elk gezinslid moet beseffen dat het tijd en moeite kost om samen een gelukkig gezin te vormen. Dit vraagt om veerkracht, empathie en een goede communicatie.
Wat als de problemen je te veel worden?
Voel je je overweldigd door de problemen binnen je samengesteld gezin? Dan is het een goed idee om een relatietherapeut in te schakelen. Een therapeut biedt een neutrale ruimte, waarin alle gezinsleden vrijuit kunnen praten over hun gevoelens en zorgen. De relatietherapeut begeleidt als een objectieve derde deze sessies. Het voordeel hiervan is dat je als gezin effectiever leert communiceren en dat problemen duidelijk worden geïdentificeerd. Dit maakt de weg vrij om nader tot elkaar te komen en om naar oplossingen te zoeken. Kortom, relatietherapie is erop gericht om alle gezinsleden te begeleiden bij het ontwikkelen van wederzijds begrip, inlevingsvermogen en respect, waardoor er een harmonieuze omgeving ontstaat.
Wij zijn Sameninrelatietherapie.nl
Het online platform Sameninrelatietherapie.nl is opgericht in 2012. In heel Nederland werken we samen met 200+ gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).
Benieuwd wat onze relatietherapeuten voor jullie kunnen betekenen? Neem dan eenvoudig contact met ons op door het online formulier in te vullen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en jouw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Meer artikelen over relatietherapie
Tips, herkenning en inzichten voor een sterke relatie
5 meest voorkomende problemen in samengestelde gezinnen
Jij bent helemaal gelukkig met je nieuwe partner en je bent klaar om samen een gezin te vormen, mét kinderen uit een eerdere relatie. Maar dan loop je (na een tijdje) toch tegen problemen aan, want je ervaart waarschijnlijk dat [...]
Financiële ongelijkheid in jullie relatie? Zo ga je ermee om!
Praten over geld in je relatie is niet het meest romantische wat je kunt bedenken, maar het is wel noodzakelijk. Hoe denkt jouw partner over geld? Hoe zijn jullie uitgavenpatronen? Welke dromen hebben jullie en hoe ga je die bekostigen? [...]
Welk gedrag en patroon horen bij vreemdgaan?
Vreemdgaan is een gevoelig onderwerp. Vaak vermoedt iemand al wel dat zijn of haar partner vreemdgaat, maar wat zijn dan precies de signalen die je kunt herkennen? We gaan in dit artikel in op het patroon en gedrag na vreemdgaan. [...]
Landelijke dekking
In heel Nederland meer dan 200 gekwalificeerde relatietherapeuten beschikbaar
Goede cliëntervaringen
Cliënten ervaren onze service als goed en beoordelen ons gemiddeld met een 8,9
18.300+ geholpen
We hebben al meer dan 18.300 mensen geholpen aan goede relatietherapie
Geen wachtlijsten
Door ons landelijke netwerk van relatietherapeuten hebben we geen wachtlijsten