Hoe werkt relatietherapie

Waarom Sameninrelatietherapie.nl?

  • Meer dan 200 relatietherapeuten
  • Altijd een relatietherapeut die bij je past
  • Aanvraag is gratis en vrijblijvend

Vergelijk relatietherapeuten in jouw regio

Hoe werkt relatietherapie?

Een vraag die onze relatietherapeuten vaak krijgen te horen. Meestal uit nieuwsgierigheid omdat ze graag willen weten of relatietherapie ook iets is voor hun relatie. Het mooie van Sameninrelatietherapie.nl is dat dit soort vragen laagdrempelig beantwoord kunnen worden via ons online formulier. Relatietherapeuten kunnen dan, gericht op jullie situatie, een passend antwoord geven.

Uiteraard ben je hier ook om online direct een idee te krijgen op de vraag ‘hoe werkt relatietherapie?’. Daarom gaan we er hier alvast verder op in. Vragen naar aanleiding hiervan? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Wat is relatietherapie nu eigenlijk?

Om te weten hoe relatietherapie werkt is het eerst verstandig om te weten wat relatietherapie eigenlijk inhoudt. Met relatietherapie bedoelen we dat partners in begeleidingsvorm met elkaar in gesprek gaan over bepaalde zaken binnen hun relatie. Relatietherapie is uiterst effectief wanneer uw relatie in een negatieve spiraal zit of jullie het gevoel hebben dat jullie, of een van jullie, emoties niet meer goed bespreekbaar kunnen maken. Eerder werd relatietherapie gezien als laatste redmiddel voor een huwelijk, maar tegenwoordig is dit gelukkig niet meer het geval. Het is een verrijking voor jullie relatie, een investering voor jullie relatie.

Maar hoe werkt relatietherapie in de praktijk dan?

In de praktijk is het vaak zo dat een van de partners contact opneemt via ons online formulier. Relatietherapeuten reageren vervolgens en de aanvrager kiest vervolgens, samen met zijn/haar partner, een relatietherapeut uit die bij hun past. Voorkeuren kunnen bijvoorbeeld leeftijd, ervaring of specialisaties zijn. Vervolgens plannen ze samen een afspraak in voor een eerste (telefonische) kennismaking.

De relatietherapeut heeft dan al een goede eerste indruk van de situatie en welke relatievragen er spelen. Dan is het tijd om samen af te spreken op een locatie. Dit kan bij de cliënten thuis, bij de relatietherapeut of een openbare plek. De relatietherapeut zal vaak eerst het initiatief nemen wat relatietherapie voor hun kan betekenen. Daarna kunnen beide partners afzonderlijk hun verhaal doen zodat de kernproblemen van de relatie in kaart kunnen worden gebracht, maar ook wat het doel is. Wat willen de partners bereiken met relatietherapie?

Sommige relatietherapeuten kiezen er vervolgens voor om een ieder apart te laten komen tijdens een nieuwe sessie. Andere relatietherapeuten willen graag samen de sessies voortzetten. Welke voorkeur hebben jullie? Vraag ernaar wanneer relatietherapeuten reageren, zodat jullie een juiste keuze kunnen maken.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, maar we kunnen wel een indicatie geven. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden waar vijf sessies van een uur voldoende zijn om een positief veranderingsproces binnen de relatie te bereiken. Echter zijn er ook voorbeelden waar meer tijd nodig is op de balans in de relatie terug te krijgen. Voor succesvolle relatietherapie kunnen we gemiddeld uitgaan van acht tot tien sessies. In tijd spreken we dan van vier tot zes maanden.

Hoe werkt relatietherapie zodra we weer thuis zijn?

Bovenstaande beschrijft nadrukkelijk de rol van de relatietherapeut, maar de kern van de relatie zijn de partners zelf. Thuis is dan ook waar het veranderproces in de praktijk moet komen. Nieuwe omgangsvormen, acceptaties, maar ook het uitspreken van onderlinge irritaties en behoeften. Allemaal zaken waar de relatietherapeut handvatten voor geeft, maar waar de partners thuis zelf mee aan de slag moeten gaan.

Contact zoeken met een relatietherapeut

Iedere relatie kan op een gegeven moment advies gebruiken. We hebben immers nooit geleerd hoe een relatie werkt en daarnaast is geen enkele relatie perfect. Sameninrelatietherapie.nl heeft in heel Nederland gekwalificeerde relatietherapeuten aangesloten die direct voor jullie beschikbaar zijn.

Wanneer je ons online aanvraagformulier invult, dan ontvang je binnen 24 uur reacties van relatietherapeuten in jullie de regio. Vergelijk en kies de relatietherapeut die bij jullie past.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze pagina? Stel deze ook gerust via ons contactformulier.

Zoek relatietherapeut

Samen in relatietherapie?

Kies de relatietherapeut die bij jullie past.
Zoek relatietherapeut

Brancheorganisaties relatietherapie
Goed om te weten: wij werken in heel Nederland samen met gekwalificeerde relatietherapeuten, die zijn aangesloten bij erkende brancheorganisaties.